ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ολυμπιακός: Τα τέσσερα δύσκολα χρόνια πριν το Βελιγράδι

Η απογοήτευση με την Ζαλγκίρις, η άρνηση για τη νέα εποχή, τα ηχητικά, οι καταγγελίες, η αποχώρηση, η επιστροφή Μπαρτζώκα και Σλούκα, το «αντίο» του Σπανούλη. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Ολυμπιακός: Τα τέσσερα δύσκολα χρόνια πριν το Βελιγράδι

Για να φτάσει ο Ολυμπιακός στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου χρειάστηκε να περάσει από πολλά κύματα και δύσκολες διαδρομές.

Στην ουσία ο Ολυμπιακός δοκίμασε τις αντοχές του σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο σε αγωνιστικά. Υπήρξαν εποχές απόλυτης απαξίωσης και αβεβαιότητας που σύντομα όμως ξεπεράστηκαν και οι Πειραιώτες βρέθηκαν στις κορυφαίες θέσεις της διοργάνωσης.

Ο Ολυμπιακός ήταν ο φιναλίστ του 2017 στην Κωνσταντινούπολη όταν ηττήθηκε από την Φενέρμπαχτσε η οποία αγωνίστηκε στην έδρα της αφού είχε φιλοξενήσει το φάιναλ φορ. Η ομάδα παρέμενε σε υψηλό επίπεδο, με πρόσφατες τις παρουσίες στα φάιναλ φορ του 2015 και του 2017 και φυσικά με τις προσωπικότητες που της είχαν χαρίσει τους τίτλους του 2012 και του 2013 να είναι ακόμα ενεργές.

Με ρεκόρ12-3 εντός έδρας (ηττήθηκε από Παναθηναϊκό, Μπαρτσελόνα και Ζαλγκίρις) και 7-8 μακριά από το ΣΕΦ ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο πλεονέκτημα έδρας και στην 3η θέση στην τριπλή ισοβαθμία με Παναθηναϊκό και Ρεάλ Μαδρίτης. Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι είχε νικήσει δύο φορές τους Μαδριλένους.

Στα πλέι οφ η κατάσταση αποδείχθηκε πολύ δύσκολη! Παρά τους 25 πόντους και τις 9 ασίστ του Βασίλη Σπανούλη, η Ζαλγκίρις έκανε το break (87-78) με τους Ντέιβις- Πάνγκος και Μιλάκνις να πετυχαίνουν συνολικά 57 πόντους.

Οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν (79-68) αλλά στη συνέχεια στο Κάουνας οι Λιθουανοί αποδείχθηκαν πιο «φρέσκοι» και καλύτεροι: 80-60 και 101-91, συνολικά 3-1 η Ζαλγκίρις που ταξίδεψε στο Βελιγράδι για το φάιναλ φορ.

Τι είχε δείξει εκείνη η σεζόν; Ότι ο Ολυμπιακός πλησίαζε προς το τέλος εποχής και θα έπρεπε σταδιακά να το αποδεχτούν.

Τελικά προχώρησε σε αλλαγή προπονητή με την έλευση του Ντέιβιντ Μπλατ να σηματοδοτεί μια αλλαγή πολιτικής σε ό,τι αφορά στην αγωνιστική έκφραση. Από τον Αμερικάνο κόουτς, περίμεναν στον Ολυμπιακό να φτιάξει ένα καινούργιο σύνολο σε αγωνιστική λογική και νοοτροπία συνδυαστικά με την άριστη γνώση που διαθέτει στην αγορά που θα οδηγούσε σε εύστοχες επιλογές ξένων παικτών.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 ο Ολυμπιακός βρισκόταν σταθερά στις παρυφές της τετράδας και μέσα στις θέσεις των πλέι οφ. Απ’ εκείνο το σημείο και μετά, όμως, άρχισαν τα προβλήματα.

Από τις 17 Ιανουαρίου και μετά και τη νίκη επί της Χίμκι (71-57) ο Ολυμπιακός υπέστη πέντε συνεχόμενες ήττες  και χρειάστηκε να φτάσουμε στην 1η Μαρτίου ώστε να νικήσει στην Ποντγκόριτσα την Μπούντουτσνοστ. Είχε χάσει πολύτιμο έδαφος και στους πέντε εναπομείναντες αγώνες έκανε ρεκόρ 2-3 κι έμεινε εκτός πλέι οφ (ένατος) καθώς στην τριπλή ισοβαθμία υστερούσε της Μπασκόνια και της Ζαλγκίρις.

Τα προβλήματα είχαν αρχίσει να παρουσιάζονται σε εκείνο το διάστημα.

Τον Φεβρουάριο του 2019 εμφανίστηκε το περιβόητο ηχητικό με τον Γιώργο Πρίντεζη να διαμαρτύρεται για τα χρωστούμενα. Η (προσωρινή) οικονομική στενότητα των ιδιοκτητών, είχε δημιουργήσει κάμποσα προβλήματα και βέβαια υπήρχε και η διαμαρτυρία της Μπάγερν για κρύο νερό στα αποδυτήρια του ΣΕΦ.

Τον ίδιο μήνα αποχώρησε ο Ολυμπιακός από το ΟΑΚΑ και στο ημίχρονο του αγώνα Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία κι ανοίγοντας μια σειρά ενεργειών που οδήγησαν στον υποβιβασμό του στην Α2 Κατηγορία.

Βεβαίως στην Ευρώπη, με το εγγυημένο συμβόλαιο, δεν είχε θέμα συμμετοχής.

Τον Μάιο του 2019 η Euroleague ανακοίνωσε ότι ερευνά τις καταγγελίες που έγιναν για οφειλές προς τους παίκτες του Ολυμπιακού αλλά τον Αύγουστο ανακοινώνει ότι διευθετήθηκαν.

Το ίδιο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός φτιάχνει μια ομάδα περιορισμένων δυνατοτήτων για να συμμετέχει στην Euroleague (στην Ελλάδα συμμετείχε με μια «αναπτυξιακή ομάδα» στην Α2). Ο Μπλατ αποχώρησε λόγω προβλημάτων υγείας πολύ σύντομα, αντικαταστάθηκε από τον Κεμζούρα αλλά ο Ολυμπιακός πέρα από κάποιες «φωτοβολίδες» δε μπορούσε να πάει μακριά στη διοργάνωση.

Με το ρεκόρ στο 7-11 τον Ιανουάριο του 2020, ο Ολυμπιακός προχώρησε στην αντικατάσταση του Λιθουανού κι έφερε τον Γιώργο Μπαρτζώκα πίσω στο ΣΕΦ. Στο διάστημα που απέμενε οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ρεκόρ 5-5 και με 12-16 έμειναν ένατοι σε μια σεζόν που δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας.

Και κάπως έτσι άρχισε η σεζόν 2020-2021 με τον Κώστα Σλούκα να επιστρέφει στον Ολυμπιακό και μαζί του και η σιγουριά για το μέλλον.

Μετά τον Μπαρτζώκα επέστρεψε και ο Σλούκας ενώ ο Σπανούλης ετοιμαζόταν για την τελευταία του χρονιά στην ομάδα. Παρά τα «πάνω- κάτω» (και μια μεγάλη νίκη στην Βαρκελώνη) ο Ολυμπιακός ήταν στο κόλπο των πλέι οφ μέχρι που ήρθε η κατάρρευση. Από τις 22 Ιανουαρίου και μετά.

Ήταν ολοφάνερο ότι η διαδικασία του ενός αγώνα την εβδομάδα είχε επηρεάσει σε απόλυτο βαθμό τον Ολυμπιακό που έκανε 7 ήττες μέχρι να νικήσει (στις 5 Μαρτίου πλέον) τον Ερυθρό Αστέρα. Όλα είχαν χαθεί και οι «ερυθρόλευκοι» με ρεκόρ 16-18 έμειναν στην 12η θέση ενώ η εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό (77-88) είχε βάλει οριστικό τέλος στα όνειρα για πλέι οφ.

Και φέτος.

Η ομάδα με ρυθμό από την Basket League και χτισμένη στη νέα εποχή της (χωρίς τον Σπανούλη) και με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να παίζει όπως ακριβώς επιθυμεί, αφήνει πίσω τις προαναφερόμενες εποχές και πάει στο Βελιγράδι.

Κι αν θυμούνται κάτι πλέον, τότε αυτό είναι οι παλιές ένδοξες ημέρες.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ολυμπιακός: Τα τέσσερα δύσκολα χρόνια πριν το Βελιγράδι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College