ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Παναθηναϊκός: Η εξάρτηση από τον Μπέικον είναι αναπόφευκτη

Ο Ντουέιν Μπέικον μπήκε σε μια ομάδα που έψαχνε σκορ, ηγέτη και προσωπικότητα. Το ότι παίζει «ένας εναντίον πέντε» είναι περισσότερο πρόβλημα από το πώς «χτίστηκε» αυτή η ομάδα. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Παναθηναϊκός: Η εξάρτηση από τον Μπέικον είναι αναπόφευκτη

Και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός πιστοποίησε ακριβώς όσα γράφουμε και λέμε εδώ και μέρες, άλλωστε τα βλέπει και ο περισσότερος κόσμος.

Με βάση το «χτίσιμο» της ομάδας αλλά και τις προσθήκες που έγιναν, ο Παναθηναϊκός δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να «δέσει» τους υπόλοιπους παίκτες με τον Ντουέιν Μπέικον. Αυτό που γίνεται από τη στιγμή κατά την οποία ο- σαφώς προικισμένος επιθετικά- Αμερικανός μπήκε στο ρόστερ, χωράει πολύ συζήτηση.

Ασφαλώς και θα σου δώσει επιπλέον προσωπικότητα, περισσότερη «τρέλα», θα σε κάνει «απρόβλεπτο» και θα υπάρχει μια μόνιμη απειλή επιθετικά, αλλά κάπου θα πρέπει να βρούμε και τη «χρυσή τομή» στην όλη ιστορία. Χωρίς τον Μπέικον ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που με το ζόρι θα πετυχαίνει 70 πόντους. Θυμάστε άλλωστε τι συνέβαινε πριν φορέσει τα «πράσινα» ο Αμερικανός.

Με τον τρόπο που φτιάχτηκε το ρόστερ το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα η οποία θα πρέπει να συντονίσει- κατά κάποιο τρόπο- τους υπόλοιπους παίκτες με τον Αμερικανό. Μπορεί να συμβεί αυτό; Δείχνει πολύ δύσκολο, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Ο Μπέικον πάει σε φάσεις «ένας εναντίον όλων» και η επιθετική του παραγωγή βγαίνει καθαρά μέσα από ατομική προσπάθεια, από ένστικτο και πείσμα.

Για παράδειγμα, σε τι επίπεδο παραγωγής φτάνει ο Παναθηναϊκός χωρίς την επιθετική συνεισφορά του Αμερικανού;

Στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Εφές και με τον Μπράιαντ να έχει γίνει «σκιά» του, δεν είχε πετύχει πόντο (0/3 δίποντα και 0/3 τρίποντα, συνολικά 0/6 σουτ).  Στο διάστημα αυτό οι «πράσινοι» είχαν μόλις 26 πόντους ενώ στο δεύτερο ημίχρονο πέτυχαν 43, καθώς ο Μπέικον είχε 20 πόντους με 4/6 δίποντα και 4/6 τρίποντα (8/12 σουτ συνολικά).

Πιάνοντας και τις άλλες δύο αναμετρήσεις εκτός έδρας που προηγήθηκαν: Στην Βαρκελώνη, ο Μπέικον είχε 1/3 δίποντα και 0/4 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο (και ο Παναθηναϊκός ήταν στο -13) κι απάντησε με 15 πόντους (4/9 δίποντα, 0/3 τρίποντα κι 7/8 βολές) στο δεύτερο μέρος όταν οι «πράσινοι» πλησίασαν κι έκλεισαν τον αγώνα στο -6.

Με την Βαλένθια ο Μπέικον είχε 0 πόντους στο πρώτο μέρος με 0/4 δίποντα και 0/2 τρίποντα (0/6 σουτ) και ο Παναθηναϊκός βρισκόταν στο -3. Στο δεύτερο ημίχρονο είχε 17πόντους (6/9 δίποντα, 0/4 τρίποντα) και οι «πράσινοι» πήγαν τον αγώνα στην παράταση (84-84) εκεί όπου ο Αμερικανός είχε άλλους 5 πόντους (ήττα  91-94).

Τι συμπέρασμα βγαίνει; Στο πρώτο ημίχρονο με Εφές, Μπαρτσελόνα και Βαλένθια ο Μπέικον είχε συνολικά 4 πόντους με 1/10 δίποντα και 0/9 τρίποντα και το επιμέρους σκορ εναντίον των «πράσινων» ήταν -16 (στην Πόλη), -13 (στην Βαρκελώνη) και -3 (στην Βαλένθια).

Στο δεύτερο ημίχρονο (δεν υπολογίζουμε παράταση) ο Μπέικον είχε 52 πόντους με 14/24 δίποντα, 4/13 τρίποντα. Το επιμέρους σκορ στο διάστημα αυτό ήταν -3 (με Εφές), +7 (με Μπαρτσελόνα) και +3 (με Βαλένθια).

Με λίγα λόγια, όπως φαίνεται κι από την παραπάνω ανάλυση, no Bacon no party για τον Παναθηναϊκό. Με προφανή, βεβαίως, τον εντελώς λανθασμένο τρόπο με τον οποίο «χτίστηκε» το καλοκαίρι που είχε ως αποτέλεσμα να αποκτηθούν δύο γκαρντ/φόργουορντ (Πονίτκα και Μπέικον) στην πορεία με έναν εκ των δύο να παίρνει το συντριπτικό μέρος των προσπαθειών!

Η μοναδική λύση που έχει ο Ντέγιαν Ράντονιτς είναι να «συντονίσει» κατά κάποιο τρόπο τους υπόλοιπους παίκτες με τον Μπέικον

Κάτι που δεν είναι και τόσο απλό όταν υπάρχουν κι άλλοι παίκτες που παίζουν καθαρά με το ένστικτο (Γουίλιαμς και Λι) ενώ παρά τα θετικά μηνύματα που άφησε από την επανεμφάνισή του ο Γκριγκόνις, οι ρόλοι ακόμα δεν είναι ξεκάθαροι.

Είναι τρομακτικό ότι ενώ ο Παναθηναϊκός πήρε τόσους παίκτες το καλοκαίρι και πρόσθεσε άλλους δύο (με τεράστια επίδραση στο παιχνίδι του) αφότου άρχισε η σεζόν, να παρατηρείται ότι χρειάζεται κι άλλους για να γίνει κανονική ομάδα. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν Πεδουλάκης και Ράντονιτς το καλοκαίρι (αν και είχαν την ασφάλεια του μπάτζετ και της παρουσίας του ιδιοκτήτη, κάτι που δε συνέβαινε τα δύο προηγούμενα χρόνια) δεν ήταν ο ενδεδειγμένος.

Όταν ο Μπέικον είχε συμπαράσταση (πχ τον Λι με την Αρμάνι και την Βίρτους ή τον Γουίλιαμς με την Ζαλγκίρις και την Βίρτους όπου προσέφεραν επίσης οι Γουόλτερς και Γκουντάιτις) ο Παναθηναϊκός είχε νίκες. Όταν ο Αμερικανός ήταν στην επιθετική του μοναξιά, έμεινε το hero bal ως μοναδική διέξοδος των «πράσινων».

Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό (30/12) έχει μεγάλη σημασία για τους «πράσινους». Αφενός μεν για να πετάξουν αυτό το 0-9 απέναντι στον «αιώνιο αντίπαλο», αφετέρου να πάρουν βαθιά βαθμολογική, αγωνιστική και ψυχολογική ανάσα. Και κυρίως για να στείλουν μήνυμα στον «αιώνιο αντίπαλο» ότι είναι απειλητικοί για τις εγχώριες διοργανώσεις που θα διεκδικήσουν (αρχής γενομένης από το Κύπελλο τον Φεβρουάριο).

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παναθηναϊκός: Η εξάρτηση από τον Μπέικον είναι αναπόφευκτη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College