ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Προμηθέας: Πέτυχε επειδή έχει πλάνο, δεν έτυχε…

Ο Προμηθέας έφτασε στην κορυφή γιατί πέτυχε όχι επειδή... έτυχε. Διότι υπάρχει background που οφείλεται στη σκληρή δουλειά και στο όραμα
Προμηθέας: Πέτυχε επειδή έχει πλάνο, δεν έτυχε…

Ο Προμηθέας δεν έγινε απλώς η πρώτη ομάδα από την περιφέρεια που κατακτά τίτλο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Είναι και σε κάτι άλλο πρωτοπόρος. Και το μοντέλο του θα πρέπει να προκαλέσει και να μαγνητίσει κι άλλα σωματεία.

Για να είμαστε ειλικρινείς, ο Προμηθέας δεν είναι καν η πιο δημοφιλής ομάδα στην Πάτρα. Ο Απόλλωνας είναι πανίσχυρος σε αυτό το κομμάτι, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Όμως μια basket city όπως η Πάτρα, έφτασε στο σημείο να γίνει η πρώτη ομάδα εκτός Αθήνας- Θεσσαλονίκης που μπορεί να καμαρώσει για ένα τρόπαιο.

Προσπάθησε ο Απόλλωνας το 1997 κόντρα στον (μετέπειτα τροπαιούχο Euroleague) Ολυμπιακό αλλά έχασε στο καλάθι τον τελικό Κυπέλλου. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2015, σε νέα αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό (πάλι στον τελικό Κυπέλλου) δεν είχε τύχη.

Ο Προμηθέας, έπαιξε για πρώτη φορά στην Basket League τη σεζόν 2016-2017. Την επόμενη σεζόν κατέκτησε την 3η θέση στο πρωτάθλημα. Το 2019 έφτασε στον τελικό του Πρωταθλήματος, όπου έχασε από τον Παναθηναϊκό κι ενώ στα ημιτελικά είχε αποκλείσει την ΑΕΚ. Το 2020, έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου, όπου ηττήθηκε από την ΑΕΚ.

Στο Περιστέρι ήταν η δική του βραδιά. Κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και τις δύο ημέρες. Το… μάτι όλων γυάλιζε. Σα να ήξεραν ότι είναι μια ευκαιρία που δύσκολα θα ξαναβρούν…

Θα ήταν όμως άδικο αν μείνουμε καθαρά στο αγωνιστικό αποτέλεσμα. Διότι για να φτάσει εδώ που έφτασε ο Προμηθέας, έστω και τόσο γρήγορα, δεν εκμεταλλεύτηκε συγκυρίες. Ούτε είναι… φωτοβολίδα. Το αντίθετο.

Είναι μία ομάδα που δουλεύει πολύ στο marketing. Έχει δικό της προπονητικό κέντρο, το οποίο επισκέφτηκε ο Τζόρντι Μπερτομέου. ‘Εχει πρότυπες Ακαδημίες και σπουδαίο πρόγραμμα ανίχνευσης ταλέντων και παραγωγής παικτών. Είναι μια νέα σπουδαία πρόταση για το ελληνικό μπάσκετ.

Υπάρχουν ομάδες που δουλεύουν όπως ο Προμηθέας; Δύσκολο να το σκεφτείς, όχι απλώς να το γράψεις… Μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του στον Καστελλόκαμπο θα σας πείσει.

Κι αν έχετε περισσότερη περιέργεια (καλά θα κάνετε να έχετε) μπορείτε με ένα κλικ εδώ να δείτε ακόμα περισσότερα. Θα πειστείτε.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι κάθε χρόνο ξεπετάγονται πιτσιρίκια στην πρώτη ομάδα. Ο Λευτέρης Μαντζούκας για παράδειγμα, έπαιξε στο πρωτάθλημα σε ηλικία 14 ετών κι 7 μηνών. Λίγο αργότερα, σε ηλικία 15 ετών και 6 μηνών, άρχισε στην πρώτη πεντάδα στον αγώνα του Προμηθέα με την Βίρτους Μπολόνια για το BCL.

Την περίοδο 2017-2018 χρησιμοποίησε έξι παίκτες κάτω από 20 ετών στην Basket League. Την επόμενη χρονιά πάλι το ίδιο νούμερο… Και την περίοδο 2019-2020 χρησιμοποίησε οχτώ….

Στο ρόστερ για τη σεζόν 2020-2021, ο Τανούλης (αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ) και ο Κουρουπάκης είναι 18 ετών. Ο Μπαζίνας και ο Μαντζούκας είναι 17… Και το θέμα δεν είναι ότι απλώς υπάρχουν, αλλά έχουν συγκεκριμένο ρόλο και προέρχονται απο συγκεκριμένη διαδικασία.

Αυτό που έχουν δημιουργήσει ο Βαγγέλης Λιόλιος, οι συνεργάτες του, ο Μάκης Γιατράς και όσοι ασχολούνται με τον Προμηθέα, είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα. Διότι δεν υπάρχει επένδυση στο «τώρα» αλλά στο «άυριο».

Από μόνο του δείχνει πρόγραμμα και όραμα. Και κυρίως ότι δεν πρέπει να βλέπεις τίποτα κοντόφθαλμα και με μόνο στόχο τα εφήμερα… κέρδη, της προβολής, της έξωθεν καλής μαρτυρίας κτλ. Το θέμα είναι πάντα τι αφήνεις πίσω σου. Διότι τότε γράφει η ιστορία για εσένα.

Και κάτι τελευταίο: Το Περιστέρι δουλεύει επίσης με πλάνο και με στόχευση και θα ήταν άδικο αν δεν αναφέραμε έστω κι αυτό. Διότι οι άνθρωποι κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά. Και δίκαια έχουν βρεθεί στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Προμηθέας: Πέτυχε επειδή έχει πλάνο, δεν έτυχε…», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College