ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ταρίκ Μπλακ: Έψαχνε τον Κόμπι για τις συμβουλές του, όχι για αυτόγραφο

Ας μη μείνουμε μόνο στην αθλητική διαδρομή του Ταρίκ Μπλακ διότι αν ανακαλύψουμε τη νοοτροπία του θα δούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση
Ταρίκ Μπλακ:  Έψαχνε τον Κόμπι για τις συμβουλές του, όχι για αυτόγραφο

Ο Ταρίκ Μπλακ τελείωσε το Πανεπιστήμιο μέσα σε τρία χρόνια και στα 25 του ως αθλητής του NBA πλέον είχε και μεταπτυχιακό.

Την ώρα που όλοι έτρεχαν για αυτόγραφο με τον Κόμπι, ο Μπλακ εκμεταλλεύτηκε την τύχη που τον έφερε πλάι στο «μύθο» των Λέικερς και το μόνο που ζητούσε ήταν λίγος χρόνος μαζί του. Για να ακούσει τις συμβουλές του και το πώς αντιμετώπιζε τη ζωή.

Ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού, γεννήθηκε για να προσφέρει. Το λέει και το πιστεύει και μάλιστα δεν έκρυψε ότι θέλει να γίνει Δήμαρχος στο Μέμφις, την αγαπημένη του πόλη.

Από μικρός ήθελε να διαλύσει το στερεότυπο του αθλητή που δεν είχε άποψη για τίποτα. Κι απλώς έπαιζε μπάσκετ.

«Μπαίνω στο ασανσέρ και μου λένε αμέσως ότι είμαι μπασκετμπολίστας. Γίνεται αυτόματα, λόγω του ύψους μου, ότι είμαι μαύρος αλλά κι επειδή έχω πολλά τατουάζ σε όλο μου το σώμα. Ταιριάζω λοιπόν στα στερεότυπα, όμως όταν αρχίζει η συζήτηση η κατάσταση αλλάζει. Είμαι ευγενικός, μου αρέσει να μιλάω με ανθρώπους, λατρεύω την επικοινωνία, θέλω να κοινωνικοποιούμαι» είχε εξηγήσει ο Ταρίκ Μπλακ σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Και συνέχισε: «Όταν ανοίγω το στόμα μου και τους μιλάω, από το θαυμασμό και την επιθυμία για αυτόγραφο με έναν αθλητή, πηγαίνουν στο άλλο επίπεδο. Και μου λένε ότι έχω υπέροχο μυαλό, μεγάλη καρδιά και τυγχάνει να παίζω μπάσκετ. Μόλις αρχίσει η συζήτηση δεν κολλάω κάτω από το στίγμα του αθλητή».

Από τότε που ήταν μαθητής γυμνασίου, ο Μπλακ είχε αποφασίσει να είναι κάτι περισσότερο από μπασκετμπολίστας. Ήταν μέσα στα 50 καλύτερα «αστέρια» του σχολικού μετά το μέσο όρο των 16,2 πόντων- 12,6 ριμπάουντ στην τελευταία του χρονιά. Απέρριψε προσφορές από κορυφαία προγράμματα ώστε να παίξει στην αγαπημένη του πόλη, το Πανεπιστήμιο του Μέμφις.

«Σήμαινε πολλά περισσότερα για μένα να μείνω στο σπίτι μπροστά στην οικογένειά μου» είχε πει ο Μπλακ. «Κι όταν αναφέρομαι σε οικογένεια δεν εννοώ μόνο τους γονείς και τα αδέρφια μου αλλά και τον κόσμο στο Μέμφις. Αυτή η απόφαση ήταν η μεγαλύτερη που πήρε και προήλθε από την αγάπη για την πόλη μου».

Ο Γουίλι Γκρέγκορι, ανώτερο στέλεχος σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία φρόντισε να περάσει το μήνυμα στο νεαρό αθλητή. «Θα πρέπει εκτός από το μπάσκετ, να σπουδάσεις, να είσαι άριστος μαθητής, να πάρεις το πτυχίο σου». Ο Μπλακ άκουσε τη συμβουλή του και στρώθηκε στο διάβασμα παρακολουθώντας μαθήματα στο Πανεπιστήμιο κατά το καλοκαίρι!

Ο Γκρέγκορι έδωσε κίνητρο στον Μπλακ: «Θέλω να προκαλέσεις τον εαυτό σου και να έχεις τελειώσει σε τρία χρόνια ώστε να φύγεις νωρίς για το NBA»! Αμέσως επικοινώνησε με τη μητέρα του η οποία βρήκε εξαιρετική την ιδέα και τον ώθησε να την ακολουθήσει.

Ο Μπλακ τα πήγαινε πολύ καλά τις δύο πρώτες χρονιές του στο Μέμφις αλλά ως τριτοετής δεν πήρε χρόνο. Είχε μεγάλο θέμα με τον κόουτς Τζος Πάστνερ και μάλιστα αποχώρησε σε μια προπόνηση.

«Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά όμως δε μπορώ να κατηγορήσω μόνο τον προπονητή μου ή τον εαυτό μου. Ήμουν νέος και ανώριμος και δεν καταλάβαινα πως έπρεπε να χειριστώ κάποιες καταστάσεις. Δεν τα πήγαμε καλά» εξήγησε ο Μπλακ.

Όμως η ακαδημαϊκή του καριέρα εξελισσόταν εντελώς διαφορετικά. Ο Ταρίκ Μπλακ ήταν μαθητής- πρότυπο και μάλιστα στο ανοιξιάτικο εξάμηνο του 2013 είχε τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμών μέσα στην ομάδα.

Ακολουθώντας τη συμβουλή του Γκρέγκορι πήρε το πτυχίο για Διεύθυνση και Οργάνωση Επιχειρήσεων μέσα σε τρία χρόνια! Έχοντας ήδη ένα πτυχίο στα χέρια ο Μπλακ έγινε αμέσως επιλέξιμος από κάποιο άλλο Πανεπιστήμιο ως μεταπτυχιακός φοιτητής.

«Η κατάσταση είχε τελειώσει στο Μέμφις και πήρα τη δύσκολη απόφαση να φύγω από την πόλη μου» είχε πει. «Ήθελα μια μοναδική κατάσταση που θα μου έδινε νέα προοπτική και χρειαζόμουν ένα μικρό διάλειμμα από την αγαπημένη μου πόλη»!

Το Κάνσας και το Ντιουκ αμέσως ασχολήθηκαν μαζί του. Επέλεξε το Κάνσας όπου συνάντησε τον Τζόελ Εμπίιντ   και τον Άντριου Γουίγκινς.

Λόγω της καθυστέρησης που είχε στην απόφαση να μεταγραφεί σε άλλο Πανεπιστήμιο, ο Μπλακ είχε μόνο μια ευκαιρία να περάσει τα τεστ και να προκριθεί για μεταπτυχιακό στη Σχολή Επιχειρήσεων. Εκεί έκανε το λάθος διότι πίστευε ότι θα είχε και δεύτερη ευκαιρία κι όπως ομολόγησε δεν ήταν επαρκώς διαβασμένος και προετοιμασμένος.

Για τρεις μονάδες έμεινε εκτός από την Σχολή Επιχειρήσεων αλλά δεν το έβαλε κάτω: Επέλεξε τις Αφρο-Αμερικανικές σπουδές. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία ώστε να βοηθά τις μη προνομιούχες και ταλαιπωρημένες κοινότητες στο Μέμφις.

«Το όνειρό μου και το πάθος μου είναι στην πραγματικότητα να κάνω μη κερδοσκοπική εργασία σε μια πόλη με τόση ιστορία όσον αφορά τους ηγέτες των πολιτικών δικαιωμάτων ή τη σκλαβιά», είπε ο Μπλακ, η μητέρα του οποίου ήταν Διευθύντρια Μάρκετινγκ στο Εθνικό Μουσείο Πολιτικών Δικαιωμάτων στο Μέμφις.

«Το  να είμαι από μια πόλη όπως αυτή, να κατανοώ το υπόβαθρο και να θέλω να επιστρέψω και να δουλέψω με τη νεολαία της πόλης, που είναι το αληθινό μου πάθος, στην πραγματικότητα κατέληξε να είναι μια ευλογία» εξήγησε ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού. Και μπορείτε να καταλάβετε πολλά για τη νοοτροπία του.

Ο Μπλακ αναδείχθηκε καλύτερος νεοεμφανιζόμενος παίκτης στην Big12 αλλά έπεσε θύμα της διαφήμισης που του είχε γίνει. Στην Κανονική Περίοδο έπαιζε κατά μέσο όρο περίπου 13 λεπτά και είχε 5,5 πόντους και 3,9 ριμπάουντ.

Όταν ο Εμπίιντ έμεινε εκτός ο Μπλακ ανέβηκε σε 15 πόντους ανά αγώνα. Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Ο Γουίγκινς ήταν στο νούμερο 1 στο ντραφτ και ο Εμπίιντ στο νούμερο 3. Ο Μπλακ δεν ήταν πουθενά. Αρχικά πικράθηκε αλλά στη συνέχεια πείσμωσε και λίγο μετά την ολοκλήρωση του ντραφτ υπέγραψε στους Χιούστον Ρόκετς.

«Πάντα βάζω στοίχημα με τον εαυτό μου», είπε ο Μπλακ. «Έκανα μια νυχτερινή συμφωνία στο ντραφτ όπως κάθε άλλος παίκτης που έγινε επιλογή, κάτι που είναι τρελό. Έτσι, το μόνο πράγμα που έχασα πραγματικά στο ντραφτ ήταν να ακούω το όνομά μου να φωνάζουν».

Στο πρώτο του παιχνίδι αντιμετώπισε τους Λέικερς στο Λος Άντζελες. Το ότι είχε 2 πόντους σε 20 λεπτά ήταν το λιγότερο. Το ότι παρακολουθούσε το trash talking ανάμεσα σε Κόμπι Μπράιαντ και Ντουάιτ Χάουαρντ (στην πρώτη του «επιστροφή» στο Λ.Α) τον καλωσόρισε στο NBA.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι Ρόκετς αποδέσμευσαν τον Μπλακ για να πάρουν τον Τζος Σμιθ.  Μετά από τέσσερις μέρες όμως, βρέθηκε δουλειά στους Λέικερς. Εκεί ο Μπλακ βρέθηκε και στην βασική πεντάδα και είχε 9,3 πόντους και 7,5 ριμπάουντ!

Η επόμενη χρονιά θα ήταν η τελευταία του Κόμπι και ο Μπλακ ήθελε να το εκμεταλλευτεί. Όχι παίρνοντας αυτόγραφο όπως όλοι αλλά ζητώντας χρόνο μαζί του.

«Δεν θα τον άφηνα απλώς να φύγει χωρίς απλώς να μεταφέρω όσα ήξερε», είπε ο Μπλακ. «Πολλοί άνθρωποι δεν το εκμεταλλεύτηκαν. Απλώς θα αφήσουν έναν θρύλο σαν αυτόν να φύγει και θα έλεγαν: «Ήταν φοβερό να τον βλέπω να παίζει.» Του έστελνα μήνυμα και έλεγα: «Κάθε ταξίδι πρέπει να κάθομαι μαζί σου τουλάχιστον μία φορά. Φάε δείπνο στο αεροπλάνο, οτιδήποτε, να μου πεις κάτι. Δεν χρειάζεται να έχει σχέση με το μπάσκετ, απλά πρέπει να μου πεις κάτι».

Και το καλό είναι ότι ο Ταρίκ Μπλακ πέτυχε αυτό που ήθελε: «Κάτσαμε στο αεροπλάνο μια φορά και απλώς μιλήσαμε για την οικογένεια και το πώς ζητούν χρήματα. Μιλήσαμε για το πώς να φτιάξω την οικογένειά μου για επιτυχία. Μιλήσαμε για επιχειρήσεις. Μιλήσαμε για επενδύσεις. Μου άνοιξε τα μάτια στις επενδύσεις και στο χειρισμό χρημάτων. Είπε στο αεροπλάνο μια φορά, «Πες μου για τους τραπεζικούς σου λογαριασμούς». Μου έλεγε: «Πρέπει να μάθετε για αυτά τα πράγματα.» Διάβασα. Μου πήρε μερικά βιβλία που διάβαζα όλη την ώρα. Έλεγε: «Πρέπει να αρχίσεις να διαβάζεις βιβλία, να μαθαίνεις».

Την ίδια στιγμή πήρε και το μεταπτυχιακό του στο Κάνσας.

Ο Μπλακ πήρε ένα βαρύ φορτίο μαθημάτων το καλοκαίρι πριν από τη ρούκι σεζόν του στο ΝΒΑ. Παρακολούθησε περισσότερα μαθήματα το καλοκαίρι του 2015. Ολοκλήρωσε και πραγματοποίησε τη διατριβή του τη σεζόν 2015-2016. Ο ακαδημαϊκός σύμβουλος του Μπλακ του έδωσε τα χαρμόσυνα νέα μέσα από τηλέφώνημα:  Το Κάνσας πλήρωσε για όλα και πρόσφερε ένα υπέροχο υποστηρικτικό πρόγραμμα.

«Χρειάστηκε να με βοηθήσουν οι άνθρωποι να το ξεπεράσω», είπε ο Μπλακ. «Οι άνθρωποι ήταν εκεί για μένα και με οδήγησαν μέσα από αυτό. Είναι υπέροχο αυτό, ειδικά στον σημερινό κόσμο. Το πτυχίο δεν σημαίνει πολλά. Είναι βασικά σαν απολυτήριο γυμνασίου. Οπότε, το να έχεις μεταπτυχιακό, σημαίνει τόσα πολλά, ειδικά να έχεις τη διάκριση ως 24χρονος μαύρος και για μένα προσωπικά».

Το ότι το Λος Αντζελες είναι μια πόλη γεμάτη πειρασμούς για κάθε νέο άντρα δεν πτόησε τον Μπλακ που αποφάσισε να εκμεταλλευτεί αλλιώς την παρουσία του εκεί.

Έκανε ραντεβού με μερικούς από τους πλέον ενεργούς επιχειρηματίες της πόλης προκειμένου να πάρει ιδέες. Και έβαλε στο πρόγραμμα να ξεκινήσει το Ίδρυμα Ταρίκ Μπλακ με αποστολή «να παρέχει στους νέους της πόλης μια ευκαιρία και μια προοπτική να ισοπεδώσουν τους όρους ανταγωνισμού»!

Επένδυσε σε μια εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά σκούτερ με πατενταρισμένο εργονομικό σχεδιασμό για άνεση, στυλ και ευελιξία.

Και το όνειρό του είναι να διεκδικήσει μια μέρα την εκλογή του ως Δήμαρχος του Μέμφις! Τι λέει ο ίδιος;

«Δεν θα κάτσω ποτέ να πω ότι δεν θέλω να με μιμηθεί ποτέ κανείς, γιατί πολλοί άνθρωποι μιμούνται. Θα πρέπει να το κάνεις με τον δικό σου τρόπο. Πάρε όμως ό,τι χρειάζεσαι από την ιστορία μου που σε αφορά».

Ενδιαφέρουσα περίπτωση

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ταρίκ Μπλακ: Έψαχνε τον Κόμπι για τις συμβουλές του, όχι για αυτόγραφο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College