ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

To BCL ξέρει την «τέχνη του πολέμου» απέναντι στην Euroleague

Είναι ξεκάθαρο ότι το BCL έχει κάνει την Euroleague να ανησυχεί. Κι ας μην το δείχνει. Ο Μπερτομέου πρέπει να αφήσει την αδιαλλαξία στην άκρη
To BCL ξέρει την «τέχνη του πολέμου» απέναντι στην Euroleague

Είναι αλήθεια ότι τα στελέχη του BCL ουδέποτε είπαν ότι διαθέτουν μια διοργάνωση ανώτερη της Euroleague. Θα ήταν σε βάρος τους, άλλωστε, αν προσπαθούσαν είτε να πείσουν τον κόσμο με αυτό είτε να στηρίξουν εκεί τη στρατηγική τους και την επικοινωνιακή τους πολιτική.

Εκείνο όμως που υποστηρίζουν σθεναρά είναι ότι διαθέτουν μια πολύ καλή διοργάνωση. Με προοπτική, με ιδέες  (αποτέλεσμα δουλειάς σε όλα τα επίπεδα). Και κυρίως υποστηρίζουν κάτι δίκαιο:  Ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ αντέχει καλές διοργανώσεις, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αντέξει αδιαλλαξία και έλλειψη συνεννόησης.

Όπως επίσης δεν μπορεί να αντέξει «αποξένωση» από τις εγχώριες Λίγκες. Κάτι που απροκάλυπτα επιδιώκει η Euroleague και προσπαθεί με κάθε τρόπο η FIBA να αποτρέψει. Όπως επίσης δεν μπορεί να αντέξει αποκοπή του φίλαθλου κόσμου από την Εθνική ομάδα της χώρας του.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν στο BCL χρησιμοποιούν το ιδανικό εγχειρίδιο διοίκησης, μέσω της περίφημης «Τέχνης του Πολέμου» που είχε γράψει προ αιώνων ο Κινέζος Στρατηγός, Σουν Τζου. Όμως είναι δεδομένο ότι κάποιες ενέργειες φανερώνουν άριστη τακτική, προσεκτικές κινήσεις και σοβαρή- υπεύθυνη στρατηγική.

Δεν πήγαν ποτέ να παίξουν στο… γήπεδο της Euroleague γιατί θα έχαναν… Και το γνωρίζουν καλά αυτό. Αντιθέτως, ειδικά το τελευταίο διάστημα με την κορύφωση των ενεργειών τους έκαναν συμφωνίες με πολύ καλές ομάδες (Νταρουσάφακα, Μπιλμπάο και Ρίτας Βίλνιους). Όπως και συζητήσεις με άλλες επίσης ισχυρές (Παρτιζάν, Μπούντουτσνοστ, Γαλατασαράι και Ολίμπια Λιουμπλιάνα). Και κάπως έτσι πείθουν τις ομάδες ότι αποτελούν πολύ καλή και σοβαρή επιλογή.

Το BCL χτυπάει… περιφερειακά την Euroleague

Επί της ουσίας «ξεκόβουν» την Euroleague από το Eurocup (που δέχεται απανωτές απώλειες). Και «χτυπούν» περιφερειακά- ξεδοντιάζοντας έτσι- την διοργάνωση των… λίγων, ισχυρών και «κλειστών συμβολαίων». Κάπως έτσι εδραιώνουν τη θέση και τη δυναμική τους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ταυτόχρονα δείχνουν στην Euroleague όχι μόνο ότι πρέπει να ανησυχεί αλλά κυρίως ότι η συνεννόηση και η συνεργασία είναι επιβεβλημένες αξίες.

Όχι για το ποιος θα κυριαρχήσει, αλλά για το καλό του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Άλλωστε οι μέρες που ακολουθούν δεν θα είναι εύκολες. Και η αδιαλλαξία της Euroleague δεν έχει νόημα ούτε ωφελεί σε κάτι.

Υπάρχει και άλλη πρόταση

Το είχαμε γράψει και παλαιότερα ότι στις δύσκολες αυτές ημέρες στο BCL παρουσιάστηκαν περισσότερο έτοιμοι από την Euroleague. O Πατρίκ Κομνηνός δεν είναι μόνο της… θεωρίας αλλά και της πράξης κι αυτό φαίνεται τόσο από τις δηλώσεις του όσο κι από την πρόοδο της διοργάνωσης. Παρότι η αγορά είναι περιορισμένη, εξαιτίας της  Euroleague. Παρότι τα κλειστά συμβόλαια και η απόπειρα υποβάθμισης των εγχώριων πρωταθλημάτων αλλά και το ξερίζωμα της σχέσης φιλάθλων- Εθνικών ομάδων είναι καταστροφικά για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Διότι εκεί κρύβεται όλη η ουσία. Η FIBA ενδιαφέρεται για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και όχι για 11 κλαμπ! Και μέσω του BCL καταφέρνει σταδιακά, σε μια περιορισμένη αγορά να κερδίζει πόντους.

Απέναντί βρίσκεται μια αδιάλλακτη στάση του Μπερτομέου. Με ανακρίβειες, με αυθαιρεσίες και με μοναδικό όπλο τη… ρήτρα των 10 εκατομμυρίων που υπάρχει σε όποια ομάδα έχει δεκαετίες κι αποφασίσει να αποχωρήσει.

Αυτοί το υπέγραψαν. Καλά να πάθουν.

Το BCL κάνει την Euroleague να ανησυχεί

Αφήστε τα… αφ’ υψηλού του Μπερτομέου (που έχει την ασφάλεια των ισχυρών ευρωπαϊκών κλαμπ με τα κλειστά συμβόλαια). Τόσο οι απαράδεκτοι και αδέξιοι χειρισμοί του στην περίοδο της πανδημίας, όσο και η γενικότερη στρατηγική του BCL τον έχουν κάνει να ανησυχεί.

Καρφώθηκε κιόλας… Με το που προσέγγισε το BCL την Παρτιζάν, τον Ερυθρό Αστέρα, την Μπούντουτσνοστ και την Ολίμπια/Τσεντεβίτα, κατά… διαβολική σύμπτωση παρουσιάστηκε πλάνο 24 ομάδων, σε δύο ομίλους για την επόμενη Euroleague. Που φυσικά… χωράει και τις παραπάνω ομάδες ή κάποιες απ’ αυτές.

Που παρουσιάστηκε το πλάνο; Νέα σύμπτωση. Σε σέρβικη ιστοσελίδα…

Η ουσία είναι ότι ο Μπερτομέου καλείται να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και το αφ’ υψηλού ύφος γιατί το ευρωπαϊκό μπάσκετ ΑΠΑΙΤΕΙ ενότητα. Ειδικά σ’ αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία.

Και πλέον δεν έχει απέναντί του κάτι αναχρονιστικό. Αλλά ένα πολύ οργανωμένο BCL που δεν απαιτεί να… κλέψει τη διοργάνωση, αλλά να υπάρξει ΚΟΙΝΗ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Να δείξει σε όλους- ΟΡΘΩΣ- να καταλάβουν ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ:

1.Δεν είναι υπόθεση 11 ομάδων

2.Δεν αντέχει αθέμιτο ανταγωνισμό

3.Δεν είναι αποκομμένο από εθνικές Λίγκες και Εθνικές Ομάδες

4.Δεν αντέχει εγωκεντρισμούς και εμμονές.

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «To BCL ξέρει την «τέχνη του πολέμου» απέναντι στην Euroleague», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College