ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΙΤΣΗΣ

ΠΑΟΚ: Οργανωθείτε επιτέλους, μιλήστε για ποδόσφαιρο!

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει σημαντικά κενά στην οργάνωση της και την... άνοιξη δεν θα τη φέρει όπως θεωρούν πολλοί ένας Αθλητικός Διευθυντής. Γράφει ο Νίκος Τοσκίτσης.

ΠΑΟΚ: Οργανωθείτε επιτέλους μιλήστε για ποδόσφαιρο!
ΠΑΟΚ: Οργανωθείτε επιτέλους μιλήστε για ποδόσφαιρο!
Συντάκτης: Νίκος Τοσκίτσης Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να πάρει απόφαση να οργανωθεί σοβαρά αν θέλει να μην πετάει λεφτά και αν επιθυμεί να δημιουργήσει μια ομάδα που θα παραμείνει σε κορυφαίο επίπεδο για πολλά χρόνια.

Δεν αρκεί η επιλογή απλά ενός αθλητικού διευθυντή πόσο μάλλον δε, όταν αυτοί αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι και δεν γίνονται μέρος του κλαμπ. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει σημαντικά κενά στην οργάνωση της και την… άνοιξη δεν θα τη φέρει όπως θεωρούν πολλοί ένας Αθλητικός Διευθυντής όπως και να λέγεται αυτός και φυσικά μόνο ένας άνθρωπος, σε οποιοδήποτε πόστο.

Είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρατευτούν άνθρωποι που να γνωρίζουν από το ποδόσφαιρο και να προέρχονται από την οικογένειά του ΠΑΟΚ έτσι ώστε να βοηθήσουν το αγωνιστικό τμήμα. Υπάρχουν κάποιοι από αυτούς που πίσω από πρώτα φώτα της δημοσιότητας βοηθούν πάρα πολύ την ομάδα αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερο. Ο δικέφαλος χρειάζεται και άλλους σαν τον Μαλεζά (προπονητής πλέον στην Κ20), τον Λαγωνίδη, τον Μαλιούφα, (ως μέλος του σκάουτινγκ τιμ πρότεινε μεταξύ άλλων τον Τσούμπα Άκπομ), τον Κωστίκο, τον ΓΧ, τον Σνάουτσνερ, τον Γκαρσία, τον Λίνο. Τυχαία τα ονόματα! Ο Λίνο για παράδειγμα δεν ανήκει πλέον στο τμήμα του ΠΑΟΚ; Γιατί; Ποτέ δεν αξιοποιήθηκε και ποτέ δεν επιλέχθηκε παίκτης του από τη Βραζιλία. Αντίθετα ήρθαν Βραζιλιάνοι παίκτες με πολλά χρήματα από μάνατζερ που πλήγωσαν τον ΠΑΟΚ οικονομικά.

Στον ΠΑΟΚ πρέπει να μπουν και άλλοι άνθρωποι που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας και είναι ικανοί αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο και οι διοικούντες να τους ακούν. Πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση ανθρώπων που αυτοί θα ασχολούνται με τα πάντα σε ότι αφορά τη διαχείριση των παικτών, του ρόστερ, τις μεταγραφές.

Μια ομάδα που θα αγαπάει την ομάδα. Ενα τέτοιο σύνολο, απόλυτης εμπιστοσύνης θα βοηθήσει πολύ και τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ. Κι ο οποιοσδήποτε Αθλητικός Διευθυντής θα μπορεί να δουλέψει καλύτερα πάνω σε μια συγκεκριμένη δομή. Αν πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε ένας Αθλητικός Διευθυντής για να βοηθάει στις πωλήσεις ή στις μεταγραφές καλώς. Αλλά θα δουλεύει πάνω σε συγκεκριμένη βάση και δεν θα πρέπει να είναι αυτός που διαλέγει ποδοσφαιριστές αλλά αυτός που θα εκτελεί, δηλαδή θα διαπραγματεύεται τις επιλογές και τις επιθυμίες των ανθρώπων του κλαμπ.

Ο ΠΑΟΚ του 2016 ως και πέρσι το καλοκαίρι, είχε μια βάση παικτών που δόξασαν και δοξάστηκαν απο την ομάδα. Ο δικέφαλος κατάφερε να πετύχει το ακατόρθωτο. Όχι μόνο να διαλύσει τους νταμπλούχους ως ομάδα αλλά να χαλάσει και τις σχέσεις τους με πολλούς από αυτούς.

Οι ποδοσφαιριστές που έμειναν χρόνια στην ομάδα και ότι γνωρίζουν και έφεραν τίτλους στην Τούμπα, θα έπρεπε να είναι εδώ και να βοηθήσουν από κάποια άλλη θέση μετά το ποδόσφαιρο. Αλλά βλέπουμε να γίνεται το αντίθετο. Να διασύρεται ο σύλλογος όπως στην περίπτωση του Μαουρίσιο ή του Μάτος και φυσικά του Βιεϊρίνια, που δεν ήταν καν στην ομάδα όταν αυτή έδινε τον ιστορικό τελικό με την Κράσνονταρ: Έγκλημα.

Ή μήπως δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Μπίσεσβαρ; Το να έχει ένας ποδοσφαιριστής μια αγωνιστική κάμψη μπορεί να συμβεί. Το ότι ο Ολλανδός πήρε νέο συμβόλαιο δεν ευθύνεται αυτός. Αλλά όπως και να έχει, είναι ένας παίκτης που πρόσφερε πάρα πολλά. Ήταν πρωταγωνιστής του κυπέλλου και του πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ. Γιατί πρέπει να υπάρχει μια τέτοια διαχείριση με τον παίκτη; Άλλωστε ακόμα και να αναλύσουμε καθαρά την απόδοση του είμαστε σίγουροι ότι θα προσέφερε λιγότερα από αυτόν που τώρα παίζει στη θέση του αν έπαιζε τον ίδιο χρόνο;

Θα ήταν ευεργετικό για τον δικέφαλο, τα παιδιά που προσέφεραν στην ομάδα να παραμείνουν ως στελέχη στην Τούμπα. Αυτό συμβαίνει παντού. Άλλωστε ο ΠΑΟΚ έχει έλλειψη και από ξένους ανθρώπους που μπορούν να έχουν δυο-τρεις άλλες παραστάσεις απο το εξωτερικό αλλά και επαφές με ποδοσφαιράνθρωπους του εξωτερικού.

Δεν είναι δύσκολο να δημιουργήσεις ένα δυνατό τιμ ανθρώπων γύρω από την ομάδα. Αρκεί να το θέλεις πραγματικά και να μην αφήνεις οποιονδήποτε άλλον εκτός από αυτούς που ξέρουν το ποδόσφαιρο να χειρίζονται καταστάσεις.

Η συζήτηση γίνεται γιατί και φέτος έγιναν τραγικά πράγματα. Πωλήθηκε ο Ακπόμ πριν την Κράσνονταρ. Δεν έπαιζε ο Μάτος και ο Βιεϊρίνια σε αυτά τα ματς. Δεν ήρθε χαφ και ήρθαν δύο φορ μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

Και τώρα η ομάδα έχει έναν σπουδαίο επιθετικό που είναι ο επόμενος που θα… καεί!

Ο 23χρονος Σβιντέρσκι είχε πέρσι 11 γκολ σε 34 ματς με λίγα 90λεπτα και φέτος 7 γκολ σε 13 παιχνίδια! Χρειάζεται μία τελική παραπάνω από τον Ελ Αραμπί για να πετύχει γκολ (1 γκολ ανά 3,4 τελικές). Στα 24 του! Τι κάνει ο ΠΑΟΚ με το πρότζεκτ Σβιντέρσκι; Φέρνει τον Τσόλακ και καπάκι έναν ακόμη, δανεικό χωρίς ρήτρα ποδοσφαιριστή.

Ήρθε η ώρα στην Μικράς Ασίας να μιλήσουν για ποδόσφαιρο. Αλλά αυτοί που ξέρουν. Και αν δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ας κοιτάξουν γύρω τους και στα σπλάχνα της ομάδας. Αν δεν το κάνουν και δεν δώσουν την βαρύτητα που πρέπει στο ποδόσφαιρο τότε μαθηματικά θα έρθει η καταστροφή. Μήπως έτσι δεν ήρθε το FFP και το 40 εκατομμύρια άνοιγμα;

Όσο για τον νέο Αθλητικό Διευθυντή που κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα αναζητηθεί. Η λύση είναι μπροστά τους: Αντρέ Βιεϊρίνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΑΟΚ: «Χαμένος» ο Λάμπρου

ΠΑΟΚ – Ν. Π. Σ. Βόλος: Το κανάλι του αγώνα

Exit mobile version