ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Χρυσή Μπάλα: Μάλλον ο Λεβαντόφσκι παίζει… πόλο

Ο Σπύρος Γιαννόπουλος γράφει για την κατάφορη αδικία που αναμένεται να συμβεί εις βάρος του Πολωνού επιθετικού
Χρυσή Μπάλα: Μάλλον ο Λεβαντόφσκι παίζει… πόλο

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τη χρονιά που πραγματοποιεί ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, μιας και ο Πολωνός στράικερ βρίσκεται ενδεχομένως στο ανώτατο σημείο της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Το γεγονός πως όλος ο κόσμος είναι μάρτυρας της κορυφαίας χρονιάς του «Λέβα», είναι κάτι που δεν σηκώνει συζήτηση. Τρεις αριθμοί μόνο είναι ικανοί να αποδείξουν το μεγαλείο του 31χρονου φορ.

Με 54 γκολ και 9 ασίστ σε 45 μόλις παιχνίδια αποτελεί ατράνταχτο πειστήριο. Σε επίπεδο τίτλων, το νταμπλ στη Γερμανία έχει ήδη κατακτηθεί με εμφατικό τρόπο και το κερασάκι στην τούρτα, το τρόπαιο του Champions League, απέχει ουσιαστικά μονάχα δύο ενενηντάλεπτα.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αναγκαστική διακοπή λόγω κορονοϊού και την βίαιη ως προς τα επίπεδα φυσικής κατάστασης διεύρυνση της ποδοσφαιρικής περιόδου 2019-2020, καθιστούν το επίτευγμα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι μοναδικό. Για δώδεκα ολόκληρους μήνες ο Πολωνός βρίσκεται στα «κόκκινα» και όχι μόνο δεν κλάταρε σε κάποιο σημείο, αλλά παιχνίδι με παιχνίδι γινόταν ακόμα πιο απολαυστικός.

 

Κι όμως, παρά τα εκπληκτικά του κατορθώματα, ο Λεβαντόφσκι δεν θα επιβραβευθεί με το ανώτατο ποδοσφαιρικό βραβείο, την «χρυσή μπάλα» η οποία δεν θα αποδοθεί σε κάποιον ποδοσφαιριστή λόγω της πανδημίας. Απόφαση εξοργιστική όχι μόνο για τον ίδιο τον παίκτη, αλλά και για όλους όσους τον παρακολουθούν από την αρχή της σεζόν να σπάει τα κοντέρ.

Με το -έως ενός σημείο λογικό- πρόσχημα της πανδημίας, η FIFA «ακυρώνει» μια ονειρική απόδοση, η οποία με τον «Λέβα» να βαδίζει στα 32 του χρόνια, δύσκολα θα επαναληφθεί από τον ίδιο τα επόμενα χρόνια.

Στερεί δηλαδή από τον παίκτη της Μπάγερν Μονάχου την κορυφαία ατομική ποδοσφαιρική τιμή, αγνοώντας τις δυσκολίες και τις νέες συνθήκες που επέβαλε ο κορονοϊός. Ισα-ισα μάλιστα, κανονικά, το France Football και η FIFA θα έπρεπε να σκεφτούν ξανά το ενδεχόμενο βράβευσης του κορυφαίου ποδοσφαιριστή για το 2020, γιατί από όποια σκοπιά κι αν το δει κανείς, αυτός δεν είναι άλλος από τον Λεβαντόφσκι. Ειδικά από τη στιγμή που σηκώσει και το κύπελλο της κορυφαάις διασυλλογικής διοργάνωσης, στην οποία αριθμεί ήδη 14 τέρματα, μια εκ των κορυφαίων επιδόσεων όλων των εποχών.

Εκτός κι αν οι αρμόδιοι φορείς θεωρούν ότι ο πολύπειρος στράικερ δεν παίζει ποδόσφαιρο, αλλά… πόλο και δεν χρειάζεται να επιβραβευθεί για τα νούμερά του. Λένε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι δίκαιο. Ωστόσο, ως προς το θέμα της «Χρυσής Μπάλας», αδικίες δεν χωρούν και ακόμα και με… πετσοκομμένη σεζόν, τα του ποδοσφαιρικού Καίσαρος τω Καίσαρι.

Η ποδοσφαιρική αδικία που αναμένεται να συμβεί λοιπόν, θα είναι πλήγμα για το ποδόσφαιρο πρωτίστως και αφετέρου για το ίδιο το βραβείο, το οποίο θα αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερη αμφισβήτηση από τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Champions League: Διαστημική Μπάγερν ξεφτίλισε την Μπαρτσελόνα (vid)

Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
World Football: Σαουδική Αραβία: Η νέα ποδοσφαιρική Γη της Επαγγελίας

Σαουδική Αραβία: Η νέα ποδοσφαιρική Γη της Επαγγελίας

Το Sportime.gr αναλύει τους λόγους για τους οποίους η Σαουδική Αραβία μπορεί να γίνει ο απόλυτος ποδοσφαιρικός προορισμός τα επόμενα χρόνια

World Football
Μπάσκετ: Euroleague: Επτά τελικοί έξι τρόπαια ο Παναθηναϊκός, μόλις έναν στους τρεις ο Ολυμπιακός

Euroleague: Επτά τελικοί έξι τρόπαια ο Παναθηναϊκός, μόλις έναν στους τρεις ο Ολυμπιακός

Περί χαμένων τελικών...

Μπάσκετ
Ποδόσφαιρο: Πελέ: Το «μαύρο διαμάντι» που μας δίδαξε τι θα πει «G.O.A.T»

Πελέ: Το «μαύρο διαμάντι» που μας δίδαξε τι θα πει «G.O.A.T»

Πριν ξεκινήσουν τα debate για το ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία, ο Πελέ είχε ήδη κερδίσει επάξια αυτόν τον χαρακτηρισμό

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει λύση με τους ξένους – Εκτός Αγκιμπού και Ντε Λα Φουέντε;

Ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει λύση με τους ξένους – Εκτός Αγκιμπού και Ντε Λα Φουέντε;

Οι δύο παίκτες που... ξέμειναν και ο Ολυμπιακός που αντιμετωπίζει επανειλημμένα το πρόβλημα της δημιουργίας

Ποδόσφαιρο
Σπύρος Γιαννόπουλος: O Λεονάρντο Σπινατσόλα δεν έχει αχίλλειο πτέρνα

O Λεονάρντο Σπινατσόλα δεν έχει αχίλλειο πτέρνα

Ο Ιταλός μπακ επέστρεψε από τραυματισμό – μαμούθ και απέδειξε ότι είναι φτιαγμένος από ατσάλι

Σπύρος Γιαννόπουλος
Specials: Κρίστοφερ Ενκουνκού: Το απόλυτο επιθετικό υβρίδιο της νέας εποχής

Κρίστοφερ Ενκουνκού: Το απόλυτο επιθετικό υβρίδιο της νέας εποχής

Η break-out σεζόν, η προσωπική δικαίωση, το χαμηλό «ταβάνι» της Λειψίας και ο επόμενος σταθμός που πλησιάζει για τον 24χρονο πολυδιάστατο Γάλλο

Specials
Σπύρος Γιαννόπουλος: Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο «πρίγκιπας» που έφερε μια νέα τάξη πραγμάτων

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο «πρίγκιπας» που έφερε μια νέα τάξη πραγμάτων

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς φέρνει μια νέα, «γαλανόλευκη» κανονικότητα μέσα στο προπύργιο των Ισπανών τενιστών

Σπύρος Γιαννόπουλος
Σπύρος Γιαννόπουλος: Μπαρτσελόνα: Μήπως το παρακάνει με τις ρήτρες;

Μπαρτσελόνα: Μήπως το παρακάνει με τις ρήτρες;

Μετά τους Φάτι και Πέδρι, η διοίκηση της Μπαρτσελόνα είναι αποφασισμένη να «δέσει» με ανορθόδοξο τρόπο και τον Ρόναλντ Αραούχο

Σπύρος Γιαννόπουλος
Σπύρος Γιαννόπουλος: Εθνική Ιταλίας: Το γυαλί ράγισε, αλλά ο Ρομπέρτο Μαντσίνι θα το κολλήσει ξανά

Εθνική Ιταλίας: Το γυαλί ράγισε, αλλά ο Ρομπέρτο Μαντσίνι θα το κολλήσει ξανά

Η αναγέννηση της «Σκουάντρα ατζούρα» από τις ίδιες στάχτες, η στελέχωση του μέλλοντος και οι νέοι Τότι - Ντελ Πιέρο που «αγνοούνται».

Σπύρος Γιαννόπουλος