ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πτώχευση Μπαρτσελόνα: Μια «φουσκωμένη» αλήθεια

Τα μαθηματικά που δεν... βγαίνουν, η δύσκολη κατάσταση στο μπλαουγκράνα στρατόπεδο και ο σωστός δρόμος για την επόμενη μέρα

Πτώχευση Μπαρτσελόνα: Μια «φουσκωμένη» αλήθεια
Πτώχευση Μπαρτσελόνα: Μια «φουσκωμένη» αλήθεια
Συντάκτης: Σπύρος Γιαννόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

«Η «απλή και καθαρή αλήθεια» είναι σπάνια καθαρή και ποτέ απλή», είχε πει ο Όσκαρ Ουάιλντ. Κάτι που ισχύει και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Μπαρτσελόνα.

Είτε 500, είτε 600, είτε 800 εκατομμύρια, το χρέος των «μπλαουγκράνα» οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Κακοδιαχείριση (λανθασμένη επιλογή ατόμων σε καίριες θέσεις από τον Μπερτομέου την προηγούμενη πενταετία), μεταγραφική αλαζονεία (συνεχόμενες «100αρες» προσθήκες στο ρόστερ των Καταλανών χωρίς αγωνιστικό και διαφημιστικό αποτέλεσμα) και παράλογες αυξήσεις μισθών στους ποδοσφαιριστές (Η «Μπάρσα» είναι το Νο1 κλαμπ σε υψηλόμισθα συμβόλαια στον κόσμο από το 2015) είναι μερικές από τις πράξεις που οδήγησαν, χρόνο με το χρόνο σε μια τεράστια οικονομική «μαύρη τρύπα».

Το πρόβλημα είναι δεδομένο και οι ανάγκες για επίλυση τεράστιες. Ωστόσο, μαζί με το πρόβλημα έχουν «φυτρώσει» και αρκετοί σπόροι που έχουν δημιουργήσει μια… παραφουσκωμένη αλήθεια. Αυτή σχετίζεται με το αν είναι αναστρέψιμη η κατάσταση, αλλά και με σενάρια καταστροφολογίας.

Πτώχευση, διάλυση και αγωνιστικός υποβιβασμός άρχισαν να αποτελούν θέματα στις συζητήσεις των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Σύμφωνοι. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένα ιστορικό κλαμπ θα γνωρίσει δημοσιονομική και αγωνιστική ατίμωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μπορούσια Ντόρτμουντ στα 00s που χρειάστηκε τη συνδρομή της Μπάγερν Μονάχου για να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Μπορεί να συμβεί το ίδιο και στην Μπαρτσελόνα; Η ζωή μας έχει διδάξει ότι ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, όμως εν προκειμένω η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική. Γιατί;

Διότι οι Καταλανοί, ακόμα και με ένα χρέος της τάξεως των 820 εκατ. ευρώ – όπως αναφέρει ο ισπανικός Τύπος – διαθέτουν τα κατάλληλα αντίβαρα και αντισώματα, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουν την οικονιμική χασούρα, αλλά και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στο γήπεδο.

Μπαρτσελόνα: Οι εκλογές, οι χορηγίες και το «ψαλίδι»

Σίγουρα η επιτροπή διαχείρισης με επικεφαλής των Κάρλες Τουσκέτς δεν έχει το ειδικό βάρος για να ανταπεξέλθει στο παραπάνω μείζον θέμα. Ωστόσο, έπειτα από τις εκλογές που ορίστηκαν για τις 24 Ιανουαρίου του 2021, ο νέος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα μαζί με την αποδοχή της λαϊκής βάσης θα διαθέτει όλα τα απαιτούμεν εργαλεία για να βρει την πρώτη βιώσιμη λύση.

Εξάλλου, για τέτοια τεράστια κλαμπ, η περίοδος αποπληρωμής μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και σε βάθος δεκαετίας. Η καινούρια διοίκηση θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με πιστωτές, να βρει νέες χορηγίες και να προσεγγίσει ενδεχομένως επενδυτές. Αυτό όμως αποτελεί το καθαρά διοικητικό, επιχειρηματικό και διαφημιστικό κομμάτι που θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά από τη νέα χρονιά.

Μέχρι τότε, μια πρώτη προσπάθεια για πρόσκαιρη λύση είναι η συμφωνία ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές και την επιτροπή διαχείρισης για οριζόντια μείωση των συμβολαίων κατά ένα ποσοστό 30%. Εφόσον γίνει πράξη, τότε αυτομάτως μιλάμε για μια εξοικονόμηση χρημάτων που θα αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ. Σημαντική συγκυρία για την παραπάνω θετική εξέλιξη αποτελέσει η συνάντηση ρόστερ- διοίκησης, με τους εκπροσώπους του πρώτου να πουν το μεγάλο «ναι» στο «ψαλίδι», παρά τις αρχικές τους αντιρρήσεις.

Η… έξυπνη μεταγραφική πολιτική και η Μασία

Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να μην επηρεάσουν τη συνοχή της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο. Η «Μπάρσα» έχει να ανέβει Γολγοθά με την επανέναρξη των εθνικών πρωταθλημάτων, αλλά οφείλει να κοιτάξει τη σεζόν λίγο πιο μακροπρόθεσμα. Πλέον, κεφάλαια για μεταγραφικές βόμβες δεν υπάρχουν και η εφαρμογή έξυπνης μεταγραφικής πολιτικής μοιάζει μονόδρομος για τους «μπλαουγκράνα».

Πάνε οι εποχές που ξόδευαν εκατό και βάλε εκατομμύρια για αστέρες του ποδοσφαίρου και σίγουρα το επιτελείο του Ρόναλντ Κούμαν το γνωρίζει καλύτερα απ’όλους. Ποδοσφαιριστές που μένουν ελεύθεροι (Βαϊνάλντουμ, Μίλικ) ή παίκτες που θα έρθουν στη Βαρκελώνη με σχετικά χαμηλό κόστος (Ντεπάι) μοιραία θα συγκροτήσουν το νέο target group της «Μπάρσα».

Επίσης, στην εξίσωση παραμένει και σίγουρα πιο ενεργά από ποτέ η παραγωγή νέων παικτών από τη μεγάλη της Μασία σχολή. Τα «φυντάνια» που θα ανδρωθούν ποδοσφαιρικά θα πρέπει να προσεχθούν από τον Ολλανδό τεχνικό, ώστε να στελεχώσουν την ομάδα του μέλλοντος. Ήδη, οι Τρινκάο, Πέδρι και Φάτι – από την περσινή χρονιά ο τελευταίος- έχουν πάρει το βάπτιμα του πυρός και παραμένουν στα πλάνα του.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με κάποιες πωλήσεις που θα «ελαφρύνουν» το βαρύ οικονομικό φορτίο αναμένεται να δώσουν νέα πνοή και με βάση αυτή να δημιουργηθεί μια συμπαγής ομάδα με δίψα για τίτλους. Έδαφος για καταστροφολογίες και… μοιρολόγια πριν την ώρα τους δεν υπάρχει και σίγουρα κάθε παράμετρος εξετάζεται από τους εν δυνάμει προέδρους του συλλόγου που θα θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους με την από κάθε πλευρά αναγέννηση του θρυλικού κλαμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός: Καραντίνα άλλους δύο μήνες!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ SPORTIME ONLINE

Exit mobile version