
Μεγάλη η μάχη για την καρμπονάρα. Αλλά φαίνεται πως υπάρχει κατάληξη. Η αυθεντική καρμπονάρα δεν έχει κρέμα γάλακτος.
Η παραδοσιακή ιταλική συνταγή γίνεται με ζυμαρικά (συνήθως σπαγγέτι), αυγά (μόνο κρόκοι ή ολόκληρα αυγά), τυρί πεκορίνο ρομάνο, παντσέτα ή γκουαντσάλε (χοιρινό μάγουλο) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η κρέμα γάλακτος έχει προστεθεί σε πολλές μοντέρνες ή πιο δυτικοποιημένες εκδοχές για την καρμπονάρα για να δώσει πιο βελούδινη υφή, αλλά στην Ιταλία δεν αρέσει καθόλου.