ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Αυτά είναι τα οπλικά συστήματά της, που όμως δεν τρομάζουν την Ελλάδα

Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει... επίδειξη οπλικών συστημάτων τα τελευταία χρόνια όμως η Ελλάδα δεν τρομάζει.
Τουρκία: Αυτά είναι τα οπλικά συστήματά της, που όμως δεν τρομάζουν την Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία επενδύει στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, αναζητώντας εξτρά μέσα ενίσχυσης της οικονομίας της, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής. Από την μεριά της η Ελλάδα μετά τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ και την απόκτηση των Rafale και άλλων οπλικών συστημάτων έχει κάθε λόγο να μην…. σκιάζεται από τις συνεχείς απειλές της χώρας του Ερντογάν.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Τουρκία χρειάστηκε 632 σελίδες ώστε να «χωρέσει» όλα τα οπλικά της συστήματα, αλλά και τα κάθε είδους στρατιωτικά υλικά που παράγει για την αμυντική της βιομηχανία.

Στον «κατάλογο» αυτό συναντάμε αρκετά στοιχεία υπερβολής και επίδειξης, κάτι αναμενόμενο από τον υπερφίαλο Ερντογάν όπως άλλωστε έχει δείξει εδώ και χρόνια στην ρητορική του.

Από την άλλη όντως τα τελευταία χρόνια η Τουρκία παράγει σχεδόν τα πάντα ή σκοπεύει να παράξει τα προσεχή έτη.

Χαρακτηριστικά όπλα όπως τα UAV’s στα οποία η Τουρκία όχι μόνο διαθέτει τεχνογνωσία, αλλά τα εξάγει κιόλας.

Επίσης εστω και μετ’ εμποδίων η Τουρκία παράγει πλέον σημαντικά όπλα και εξοπλισμό για τον στρατό της ή και για άλλους στρατούς. Ανάμεσα σ’ αυτά που ξεχωρίζουν είναι βέβαια τα UAV’s – με πιο πρόσφατο επίτευγμα το επιθετικό Akinci που έχει δυνατότητες παραμονής στον αέρα για 24ώρες, στα 40.000 πόδια και δυνατότητα να μεταφέρει βόμβες βάρους 1350 κιλών – το επιθετικό ελικόπτερο Τ-129, οι κορβέτες και φρεγάτες του εθνικού προγράμματος MILGEM, το 4Χ4 τεθωρακισμένο όχημα Cobra II, το ελικοπτεροφόρο Anadolu με ισπανική συνδρομή.

Ακόμη στον «κατάλογο» της Τουρκίας συναντά κανείς από απλά υλικά ένδυσης και σφαίρες για τον τουρκικό στρατό μέχρι τεθωρακισμένα οχήματα, κορβέτες, φρεγάτες, UAV’s.  Όλο αυτό γίνεται από τους Τούρκους προκειμένου να πείσουν τις άλλες χώρες ότι είναι αυτόνομοι και δεν έχουν ανάγκη να πάρουν όπλα από ΗΠΑ και Ρωσία.

Άλλωστε μαίνεται ακόμη η σύγκρουση με τις ΗΠΑ για τα μαχητικά F-35 και τα γενικότερα αμερικανικά εμπόδια για τους εξοπλισμούς στην Τουρκία, λόγω της προμήθειας των ρωσικών S-400.

Εν κατακλείδι ο στόχος που έχει η Τουρκία είναι να αυξήσει την επιρροή της σε περιοχές και χώρες μέσα από τέτοιες συμφωνίες. Τα τελευταία πέντε χρόνια η γειτονική χώρα έχει πουλήσει οπλισμένα UAV’s Bayraktar αλλά και ΑΝΚΑ (πολλαπλών ρόλων) σε Ουκρανία, Κατάρ, Τυνησία, Λιβύη, Αζερμπαϊτζάν και πρόσφατα στην Πολωνία.

Παράλληλα εχει εξοπλίσει το Πακιστάν με πλοία και την Τυνησία με θωρακισμένα οχήματα αλλά και με περιπολικά σκάφη, χώρες της Αφρικής όπως τη Νιγηρία.

Η Τουρκία επενδύει στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, αναζητώντας εξτρά μέσα ενίσχυσης της οικονομίας της, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Αυτά είναι τα οπλικά συστήματά της, που όμως δεν τρομάζουν την Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.