ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Δένδιας: «Τα σύνορα έχουν αντικειμενική υπόσταση – Ισχύουν erga omnes» (vid)

Την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα είναι ικανή να υπερασπιστεί τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας.
Δένδιας: «Τα σύνορα έχουν αντικειμενική υπόσταση – Ισχύουν erga omnes» (vid)

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε χαιρετισμό του (μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος) σε εκδήλωση που έκανε η Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (διεξάγεται σε Ρόδο και Καστελλόριζο), υποστήριξε πως η χώρα μας προασπίζεται τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της από κάθε κίνδυνο και απειλή. Πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο όπως πρόσθεσε.

«Και τούτο, όχι μέσα από μια λογική περιχαράκωσης ή αναδίπλωσης. Αντιθέτως, σε αγαστή συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής μας που ενστερνίζονται τις ίδιες αξίες με εμάς» κατέστησε σαφές ο Νίκος Δένδιας.

Επίσης ο Υπουργός των εξωτερικών σημείωσε πως η σταθερότητα των συνόρων εξακολουθεί να αποτελεί θεμελιώδη αρχή της οργάνωσης της διεθνούς κοινότητας και επισήμανε πως ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών επιβάλλει την αποχή από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας άλλου κράτους. «Τα σύνορα έχουν αντικειμενική υπόσταση. Ισχύουν erga omnes. Το δίκαιο των συνθηκών αποκλείει την επίκληση ουσιώδους μεταβολής περιστάσεων ως λόγο λήξης συνθηκών που καθορίζουν σύνορα» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως το 2020 και το 2021 υπήρξαν καθοριστικές χρονιές για τα σύνορα της χώρας. «Στο διάστημα αυτό, η χώρα μας αύξησε το κυριαρχικό της αποτύπωμα. Κατοχύρωσε τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της. Μέσα σε λίγους μήνες, η Ελλάδα υπέγραψε δυο Συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Και επήλθε πολιτική συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος αυτού στην Χάγη.

Τον Φεβρουάριο, η χώρα επεξέτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της στο Ιόνιο, μέχρι και το Ακρωτήριο Ταίναρο, στα 12 ναυτικά μίλια. Επεκτάθηκε ο χώρος εθνικής κυριαρχίας πάνω από 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι η πρώτη φορά από το 1947 που το Κοινοβούλιο ψήφισε αύξηση της εθνικής κυριαρχίας. Η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει το δικαίωμα αυτό. Όποτε κρίνει σκόπιμο για το εθνικό συμφέρον και όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει. Η συμφωνία με την Ιταλία του Ιουνίου 2020 κάνει χρήση του θαλασσίου ορίου που τα δυο κράτη είχαν συμφωνήσει το 1977. Έκλεισε μια εκκρεμότητα που διαρκούσε πολλά χρόνια» είπε.

Παράλληλα, ανέφερε πως τον Αύγουστο του 2020 η Ελλάδα υπέγραψε με την Αίγυπτο συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και τόνισε πως η Συμφωνία αυτή είχε απτές συνέπειες, ενάντια στο παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στις γνωστές θέσεις της Τουρκίας γύρω από τα δικαιώματα των κρατών στην περιοχή.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως οι πρόσφατες εξελίξεις κατέδειξαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, στον τομέα προστασίας των συνόρων, τα κράτη πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. «Τον Φεβρουάριο του 2020, η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Η Ελλάδα έπραξε τα δέοντα για να αντιμετωπίσει αυτή την άνευ προηγουμένου απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων. Απόπειρα με σαφή προέλευση» επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τονίζει την υποχρέωση τα κράτη να προστατεύουν τα σύνορά τους, με τρόπο που συνάδει με τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και υπογράμμισε πως οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. «Κατά την πενταετία 2015-2020 το Λιμενικό διέσωσε 320.000 μετανάστες και πρόσφυγες» ανέφερε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα γεγονότα στα σύνορα Πολωνίας, Λετονίας και Λιθουανίας με τη Λευκορωσία. Τα γεγονότα αυτά πείθουν για την έκταση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού/προσφυγικού, είπε και διαμήνυσε πως η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού/προσφυγικού με αφορμή τα γεγονότα στο Αφγανιστάν.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Αυτό θα είναι το πιο ισχυρό πλοίο της Αλβανίας – Δωρεά της Ιταλίας

Αυτό θα είναι το πιο ισχυρό πλοίο της Αλβανίας – Δωρεά της Ιταλίας

Η συμφωνία τεκμηριώθηκε με επιστολή προθέσεων (Letter of Intent).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι απειλούν όλη την Ελλάδα – Σενάριο πλήγματος μέχρι την Αδριατική

Οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι απειλούν όλη την Ελλάδα – Σενάριο πλήγματος μέχρι την Αδριατική

Η Άγκυρα χτίζει συστηματικά το βαλλιστικό της οπλοστάσιο, αναπτύσσοντας πυραύλους με ακτίνα δράσης που καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά
Featured: LITENING: Το «δεύτερο μάτι» των ελληνικών F-4 και F-16 – Τι προσφέρει, πού υστερεί

LITENING: Το «δεύτερο μάτι» των ελληνικών F-4 και F-16 – Τι προσφέρει, πού υστερεί

Το ατρακτίδιο LITENING αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για αποστολές στόχευσης και ναυτιλίας της ΠΑ. Ποιες είναι οι δυνατότητές του, τι τεχνολογία χρησιμοποιεί και πώς συγκρίνεται με νεότερα συστήματα;

Featured
Ελληνοτουρκικά: Πολεμική Αεροπορία : Τα γερασμένα LANTIRN

Πολεμική Αεροπορία : Τα γερασμένα LANTIRN

η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να βασίζεται σε ένα σύστημα που θεωρείται πλέον ξεπερασμένο. Πού υστερεί και γιατί η ανάγκη ανανέωσης είναι πιο επιτακτική από ποτέ;

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Sniper ATP: Το κρίσιμο ατρακτίδιο στόχευσης για τα ελληνικά F-16

Sniper ATP: Το κρίσιμο ατρακτίδιο στόχευσης για τα ελληνικά F-16

Με την Τουρκία να εξοπλίζεται με 40 νέα F-16 Block 70 και σύγχρονα συστήματα στόχευσης, η ΠΑ καλείται να καλύψει επειγόντως το κενό με προηγμένες λύσεις όπως το Sniper ATP

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτες: Σοφοι οι Έλληνες ναύαρχοι που τώρα φαίνεται πως έκαναν τρομερή δουλειά με τις Belharra

Φρεγάτες: Σοφοι οι Έλληνες ναύαρχοι που τώρα φαίνεται πως έκαναν τρομερή δουλειά με τις Belharra

Οι ναύαρχοι έκαναν τρομερή δουλειά με τις Belharra.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: LANTIRN: Το παρωχημένο ατρακτίδιο που πρέπει να αποσυρθεί άμεσα από την Πολεμική Αεροπορία

LANTIRN: Το παρωχημένο ατρακτίδιο που πρέπει να αποσυρθεί άμεσα από την Πολεμική Αεροπορία

Για δεκαετίες στήριξε κρίσιμες αποστολές της Πολεμικής Αεροπορίας, όμως η εποχή του LANTIRN έχει τελειώσει.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: SNIPER ADVANCED TARGETING POD: Η επόμενη κίνηση για τα μαχητικά της ΠΑ

SNIPER ADVANCED TARGETING POD: Η επόμενη κίνηση για τα μαχητικά της ΠΑ

Η Πολεμική Αεροπορία καλείται να δώσει απάντηση: το Sniper ATP αναδεικνύεται σε κρίσιμο κρίκο της επόμενης μέρας για την ελληνική ισχύ στον αέρα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τα 61 ατρακτίδια της Πολεμικής Αεροπορίας: Τι διαθέτουμε και τι πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα

Τα 61 ατρακτίδια της Πολεμικής Αεροπορίας: Τι διαθέτουμε και τι πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σήμερα 61 ατρακτίδια στόχευσης και ναυτιλίας, ωστόσο μεγάλο μέρος αυτών θεωρείται τεχνολογικά απαρχαιωμένο.

Ελληνοτουρκικά