ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελλάδα: Πώς μπορούμε να πάρουμε χωρίς σφαίρα 20 νησιά από την Τουρκία

Ελλάδα: Το συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της 28ης Δεκεμβρίου 1932 καθόριζε τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ιταλο-κρατουμένων Δωδεκανήσων και Τουρκίας, με ρητή αναφορά και στα Ίμια (τουρκ. Καρντάκ) να ανήκουν στην Δωδεκάνησο. Η Τουρκία, γράφει το noiazomai.gr, έχει μετανιώσει για εκείνες τις Συμφωνίες και τα Πρωτόκολλα και ζητά να μας πάρει τα μη ρητώς αναφερόμενα στο άρθρο 12...

Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό

Ελλάδα: Το συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της 28ης Δεκεμβρίου 1932 καθόριζε τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ιταλο-κρατουμένων Δωδεκανήσων και Τουρκίας, με ρητή αναφορά και στα Ίμια (τουρκ. Καρντάκ) να ανήκουν στην Δωδεκάνησο.

Η Τουρκία, γράφει το noiazomai.gr, έχει μετανιώσει για εκείνες τις Συμφωνίες και τα Πρωτόκολλα και ζητά να μας πάρει τα μη ρητώς αναφερόμενα στο άρθρο 12 της Λωζάνης Δωδεκάνησα.

Η Ελλάδα, έχει το μεγάλο όπλο να απαντήσει προσφεύγοντας στα Διεθνή Δικαστήρια και ζητώντας την απόδοση των 20 αυτών νησίδων, ως παρανόμως εκχωρηθέντων – κατά παράβαση του άρθρου 15 της Λωζάνης – από την Ιταλία στην Τουρκία.

Τότε το Διεθνές Δικαστήριο ή θα δικαιώσει την Ελλάδα, προτάσσοντας την ισχύ της Λωζάνης και ακυρώνοντας την Ιταλο-Τουρκική Συμφωνία ή θα διατηρήσει μεν την ισχύ της Λωζάνης, αλλά θα αναγνωρίσει και την Ιταλο-Τουρκική Συμφωνία του 1932 και το συμπληρωματικό Πρωτόκολλό της.

Στην πρώτη περίπτωση η Τουρκία θα χάσει 20 ακόμη νησιά τα οποία θα πρέπει να γυρίσουν στην Ελλάδα ενώ στην δεύτερη περίπτωση η Τουρκία δεν θα μπορεί να εγείρει καμία απαίτηση για τα Δωδεκάνησα.

Exit mobile version