Ένοπλες Δυνάμεις: Ευκαιρία για την Ελλάδα – Οι ΗΠΑ αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2


Λευτέρης Παυλίδης

Ένοπλες Δυνάμεις: Ευκαιρία για την Ελλάδα – Οι ΗΠΑ αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2


Ένοπλες Δυνάμεις: Οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030.

Ένοπλες Δυνάμεις:  Οι πυροβολαρχίες των Αμερικανών, που θα αποσύρουν το Μ777 θα το αντικαταστήσουν με ρουκετοβόλα HIMARS, προσπαθώντας να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισχύ πυρός, απαραίτητη για την παρουσία και επιχειρήσεων του USMC στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εντοπίσει την Κίνα σαν το νέο μεγάλο «αντίπαλο» στη διεθνή σκακιέρα, και θεωρούν πως η περιοχή αντιπαράθεσης θα είναι στη Θάλασσα της Κίνας, εκεί που αυτή τη στιγμή η Κίνα συγκρούεται ήδη με Ταϊβάν, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, κι όχι μόνο.

Οι εκτοξευτές HIMARS θα προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες βαλλιστικής κρούσης, με πυραύλους DeepStrike και βελτιωμένους/ανανεωμένους ATACMS. Αντίθετα, αν και τα πυροβόλα είναι ιδανικά για συγκρούσεις όπως στο Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, εντούτοις λίγα μπορούν να προσφέρουν στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εκεί οι Αμερικανοί δεν θα έχουν ούτε κατά διάνοια την υπεροπλία, και θα πρέπει να συνταχθούν με παλιούς συμμάχους (Ταϊβάν), εχθρούς (Βιετνάμ), ακόμη και απροσδιόριστους (Ινδονησία, Φιλιππίνες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία αμφισβητεί με Navtex περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης!

Το πυροβόλο Μ777 είναι ένα πραγματικά υπερσύγχρονο πυροβόλο, ρυμουλκούμενο βέβαια, αλλά εξαιρετικά προηγμένο. Το βρετανικής σχεδίασης (Vickers) όπλο, που τώρα κατασκευάζεται από την BAe Systems, είναι ένα εξαιρετικά σύγχρονο πυροβόλο με βάρος μόλις 4.200 κιλά. Με τα βασικά πυρομαχικά των 155 χιλιοστών επιτυγχάνει βολές σε αποστάσεις ως 24 χιλιόμετρα, ενώ με base bleed βλήματα επιτυγχάνει 30 χιλιόμετρα. Το ειδικό, κατευθυνόμενο βλήμα Excalibur μπορεί να χτυπά στόχους στα 40 χιλιόμετρα, ενώ το σύγχρονο βλήμα Μ795 έχει ακτίνα δράσης 37 χιλιόμετρα.

Το όπλο είναι αερομεταφερόμενο, απαιτεί μόλις 5 άτομα για την εξυπηρέτησή του, μπορεί να ταχθεί μέσα σε μόλις 2 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα, ενώ τα “μαζεύει” σε 2 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα. Η έκδοση που είναι σε υπηρεσία με τους Πεζοναύτες είναι η Μ777Α2, με ψηφιακές βελτιώσεις, γεννήτρια ισχύος επί του πυροβόλου, GPS, αδρανειακό σύστημα πλοήγησηdigitization upgrades with the addition of an on-board power source, satellite gloς, Οθόνη Gun Display Unit (GDU) και Section Chief Assembly (SCA). Έχει επίσης προστεθεί ένα ρυθμιστής πυροσωλήνων Enhanced Portable Inductive Artillery Fuze Setter (EPIAFS) για συνεργασία με το Excalibur.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρετανία: Θέλει νέα οπλισμένα drones τύπου Τουρκίας σε Μέση Ανατολή, Λιβύη και Καύκασο

Αν και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πλέον κινηθεί δυναμικά προς τα αυτοκινούμενα πυροβόλα, εντούτοις η περίπτωση των Μ777Α2 δεν πρέπει να προσπεραστεί έτσι απλά. Τα πυροβόλα είναι ότι πιο σύγχρονο στον τομέα, και μάλιστα η παρουσία τους σε Αφγανιστάν, Ιράκ, αλλά και εσχάτως, Συρία, είχαν προσφέρει πάρα πολλά στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Πρώτη Γραμμή. Ο χρόνος τάξης και μετακίνησης είναι πάρα πολύ μικρός, και το όπλο είναι πραγματικά ότι καλύτερο για το Πυροβολικό μας, ειδικά στα Νησιά.

Δεν σας κρύβουμε, ότι ένα από τα πρώτα που μας πέρασαν από το μυαλό είναι ο συνδυασμός του όπλου με κάποιο ισχυρό όχημα 6Χ6, για την δημιουργία ενός αντίστοιχου όπλου με το Caesar. Οι Αμερικανοί δεν είχαν ανάγκη να το κάνουν, αλλά η Ελλάδα, θα μπορούσε πολύ άνετα να τοποθετηθεί σε κάποιο όχημα. Η ιδέα δεν είναι δική, αλλά της BAe Systems, που είχε παρουσιάσει ήδη από το 2016 ένα τέτοιο όχημα, ένα ουσιαστικά αυτοκινούμενο πυροβόλο Μ777.

Καθώς το μεγαλύτερο κόστος ενός αυτοκινούμενου πυροβόλου είναι ουσιαστικά το όπλο, κι όχι το όχημα, αν ο Ελληνικός Στρατός εξασφαλίσει έναν αριθμό από τα υπερσύγχρονα Μ777 που θα αποσύρουν οι US Marines, τότε η τοποθέτηση του όπλου σε κάποιο 6Χ6 ή 8Χ8 όχημα είναι μια σχετικά εύκολη άσκηση. Εμείς απλά μάθαμε για την ευκαιρία, θα θέλαμε πολύ να δούμε το όπλο να εξοπλίζει την ΑΣΔΕΝ, αντικαθιστώντας τους ψυχροπολεμικούς δεινόσαυρους Μ110Α2. Καθώς ο Ελληνικός Στρατός θα βασιστεί κυρίως σε υλικό μεταχειρισμένο από τις ΗΠΑ, η εξασφάλιση μερικών Μ777 θα ήταν μια εξαίρετη ιδέα.

Πηγή: ptisidiastima.com

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news