ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ευρώπη κατά Τουρκίας! Να σταματήσει τις απειλές

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει τα πράγματα και επιτίθεται στην Τουρκία στην ετήσια έκθεσή της!
Ευρώπη κατά Τουρκίας! Να σταματήσει τις απειλές

Η Κομισιόν παρουσίασε την ετήσια έκθεσή της για τις χώρες, που είναι προς ένταξη και ήταν «αιχμηρή» κατά της Τουρκίας!

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Κομισιόν χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για συνεργασία με την Τουρκία σε σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως σε ενδεχόμενο, που ανανεωθούν μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει χρήση όλων των μέσων και των επιλογών, που έχει στη διάθεσή της για να προασπίσει τα συμφέροντά της.

Επίσης, είναι στην αναμονή για να δει από την Τουρκία ενεργή υποστήριξη των διαπραγματεύσεων μιας δίκαιης, ολοκληρωμένης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Τονίζεται πως είναι απαγορευτικό το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών, που θα αύξαναν τις εντάσεις και θα υπονόμευαν την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Η Τουρκία, όπως προκύπτει από την έκθεση έχει σοβαρές ελλείψεις στους δημοκρατικούς θεσμούς της. Η ΕΕ να ανησυχεί καθώς επιδεινώνεται συνεχώς το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, τομείς, που δεν αντιμετώπισε με αξιοπιστία η Τουρκία.

Στα του μεταναστευτικού τομέα η Τουρκία σημείωσε κάποια πρόοδο. Μετά τα περιστατικά του Μαρτίου 2020, που ενθάρρυνε ενεργά μετανάστες και πρόσφυγες να ακολουθήσουν το χερσαίο δρομολόγιο προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, τελικά σημειώθηκε κάποια πρόοδος σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ικανότητας να επιτηρεί και να προστατεύει τα ανατολικά χερσαία σύνορα.

«Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 συνέχισε να αποδίδει αποτελέσματα και η Τουρκία συνέχισε να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης κατά μήκος της Ανατολικής Μεσογείου» και «στη φιλοξενία του μεγαλύτερου προσφυγικού πληθυσμού στον κόσμο», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Επιτροπή τον Ιούνιο του 2021 πρότεινε 3 δισ. ευρώ σαν πρόσθετη βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να πάρει πίσω άμεσα τις μονομερείς ενέργειες που ανακοινώθηκαν στις 20 Ιουλίου 2021 για τα Βαρώσια. Όλα όσα έλαβαν χώρα από τον Οκτώβριο του 2020 καθώς έρχονται σε κόντρα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Από τον Δεκέμβριο του 2020 παρατηρήθηκε μια πιο θετική δυναμική στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας μετά την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων έρευνας και γεώτρησης υδρογονανθράκων από την Τουρκία στις θαλάσσιες ζώνες τής Κύπρου και της Ελλάδας. Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τον Ιανουάριο 2021. Αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να παραμείνουν ένα πολύτιμο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση κοινού τόπου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021 χαιρέτισε αυτές τις εξελίξεις. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα παραμείνει προσηλωμένη στην προάσπιση των συμφερόντων της και των κρατών-μελών της, καθώς και στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Άγκυρα στις 15 Απριλίου και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αθήνα στις 30-31 Μαΐου όπου διαπιστώθηκε η αμοιβαία επιθυμία για προώθηση μιας θετικής ατζέντας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκαν στις 14 Ιουνίου», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η Κομισιόν επίσης περιμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και ειρηνική επίλυση διαφορών με προσφυγή, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η Τουρκία καλείται «να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευση φυσικών πόρων, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, ιδίως τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS)». «Κατά συνέπεια», επισημαίνεται πως «η Τουρκία αναμένεται να απέχει από οποιεσδήποτε δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες άλλων κρατών».

Καταλήγοντας η έκθεση αναφέρεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και σημειώνει πως «το διμερές μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2019, εξακολουθεί να υφίσταται παρά το γεγονός ότι αγνόησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην εν λόγω περιοχή, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

 

ελληνοτουρκικά

Ελληνοτουρκικά: Tα βρίσκουν για τα F-35 oι Τούρκοι και οι Αμερικάνοι;

Ελληνοτουρκικά: Καστελόριζο, Κάρπαθος, Κάσος και Σύμη το πρόβλημα των Τούρκων

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ευρώπη κατά Τουρκίας! Να σταματήσει τις απειλές», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.