Φρεγάτες: Παίρνει τις F-100 η Σαουδική Αραβία, με το Βασίλειο να είχε πάρει νωρίτερα τις αμερικανικές MMSC, που προτείνουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα.

Φαίνεται πως η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να αποκτήσει φρεγάτες που θα προσδόσουν στις ναυτικές της δυνάμεις πραγματική επιχειρησιακή ισχύ και ισχύ πυρός.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως του διαδικτύου, το Ριάντ αποφάσισε να αγοράσει, μετά τις αμερικανικές MMSC και τις ισπανικές F-100, οι οποίες όμως φέρουν αμερικανικό οπλισμό.

Το συγκεκριμένο πλοίο διαθέτει δύο πυραυλικά συστήματα κατά πλοίων Boeing Harpoon, μεσαίας εμβέλειας με εύρος 120 χλμ και κεφαλή 220 κιλών.

Eπίσης, τα πλοία μπορούν να φέρουν πυραύλους SM-2 με εμβέλεια 90 ναυτικά μίλια.

Να θυμίσουμε πως η πρόταση για τις F-110 (σ.σ. διάδοχος των F-100) της ισπανικής Navantia προωθείται και από το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης με την εταιρεία ONEX, να αναλαμβάνει τη ναυπήγηση ως «πακέτο» με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Η ONEX, γράφει στην Καθημερινή ο Βασίλης Νέδος, έχει τα σχέδια των F-110, η πρώτη εκ των οποίων βρίσκεται ήδη υπό ναυπήγηση για το ισπανικό ναυτικό.

Όπως σημειώνεται, σε περίπτωση επιλογής του συγκεκριμένου τύπου, συμμετοχή θα έχουν και οι ΗΠΑ, καθώς τα περισσότερα οπλικά και άλλα συστήματα της F-110 είναι αμερικανικά.

Πρόκειται για τύπο πλοίου πολύ μεγαλύτερο από τις φρεγάτες του Π.Ν., με εκτόπισμα 6.000-7.000 τόνων, διάδοχο της F-100, ενός πολεμικού με τεράστιες αντιαεροπορικές δυνατότητες που παρέχονται από το αμερικανικό σύστημα AEGIS.

Στην περίπτωση της F-110, αρκετοί αμφισβητούν την ικανότητα των Ναυπηγείων Ελευσίνας να αποτελέσουν χώρο χτισίματος αυτών των μεγάλων φρεγατών.

Ειδικά αυτό που θα εκτοξεύσει την απόδοση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι η ύπαρξη επί των φρεγατών των πυραύλων Tomahawk (σ.σ. αργούν ακόμα) και των πυραύλων αεράμυνας SM 2.

Διαβάστε επίσης:

200χρονια: Ανατριχίλα – Στολισμένα με σημαίες της επαναστάσης τα πλοία του Λιμενικού

Ελληνοτουρκικά: Γεμίζει με πυραύλους HİSAR τα τουρκικά πολεμικά πλοία η Άγκυρα

Φρεγάτες: Παίρνει τις F-100 η Σαουδική Αραβία – Είχε πάρει της MMSC που δίνουν στην Ελλάδα