Όλα όσα δήλωσε ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής Καθηγητής Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης.

Όλα όσα δήλωσε ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής Καθηγητής Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης.

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής Καθηγητής Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης.

Η εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρυχθούν personae non gratae 10 πρέσβεις στην Τουρκία λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, με τον κ. Φίλη να σημειώνει:  «Θα είναι ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν αν απελάσει τους 10 πρέσβεις».

«Ο άνθρωπος αυτός θεωρεί ότι όντως είναι μία νέα οθωμανική αυτοκρατορία. Οι χώρες καταρρέουν από την υπερεξάπλωση και αυτόν το στρατηγικό λάθος υπολογισμό των ηγετών τους», ανέφερε ο καθηγητής για την πολιτική της Τουρκίας.

«Το έχω πει τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2018 όταν ξεκίνησε επισήμως και εμφανώς η παρουσία της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου ότι με την Τουρκία δυστυχώς δεν θα το αποφύγουμε το απευκταίο, άρα λοιπόν θα πρέπει να είμαστε είτε με τον κ. Ερντογάν είτε μετά τον κ. Ερντογάν», τόνισε.

«Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται το πεδίο Ελλάδα-Κύπρος ως κοινό. Δεν το αντιλαμβάνονται ως άλλο διαφορετικό κράτος. Το αντιλαμβάνονται ως στρατηγική κατά του ελληνισμού», κατέληξε.

Βέβαια, οι περισσότερες από τις 10 χώρες ανέφεραν ότι ακόμη δεν έχουν λάβει επίσημη ειδοποίηση για τους πρέσβεις τους από το τουρκικό ΥΠΕΞ, ενώ τουρκικές διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα δηλώνουν ότι δεν έχει σταλεί ακόμη ειδοποίηση στους πρέσβεις για να φύγουν από την Τουρκία.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο Γιώργος Φίλης: