ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ίμβρος: Εκεί λειτούργησε το τελευταίο «Κρυφό Σχολειό»

Η πικρή ιστορία με το «Κρυφό σχολείο» στην Ίμβρο. Οι προσπάθειες του ελληνικού στοιχείου και ο τουρκικός εποικισμός.
Ίμβρος: Εκεί λειτούργησε το τελευταίο «Κρυφό Σχολειό»

Το κρυφό σχολείο στην Ίμβρο αναφέρεται στα μαθήματα που διδάσκονταν κρυφά στα παιδιά της περιοχής, για να τους διδάξουν τα ελληνικά, καθώς το 1964 έκλεισε το σχολείο στην Ίμβρο.

Αυτή η άγνωστη μέχρι τώρα πτυχή της ιστορίας περιγράφεται με γλαφυρότητα στην προφορική μαρτυρία της κυρίας Βασιλικής από την Παναγία της Ίμβρου.

Η κ. Βασιλική δήλωσε ότι αυτό ήταν πράγματι ριψοκίνδυνο και είχε επίγνωση ότι έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή της, όμως τόνισε: «όταν σπουδάσεις κάτι, θέλεις να το μεταδώσεις στα παιδιά. Τόση λαχτάρα είχαμε για την Ελλάδα αλλά η Ελλάδα δεν μας κοίταξε».

Ίμβρος: Ο πληθυσμός

Ο μόνιμος πληθυσμός της Ίμβρου σήμερα ανέρχεται σε περίπου 200  Έλληνες, κυρίως ενήλικες, και σε περίπου 7.000 Τούρκους εποίκους. Η αναλογία, πριν το 1964, ήταν περίπου 6.100 Έλληνες και 200 Τούρκοι. Στο χωριό Λιβούνια της Ίμβρου, ο πληθυσμός ανέρχεται σε 438 κατοίκους το 2009.

Η Ίμβρος, μαζί με την Τένεδο, αποτέλεσαν εξαίρεση στην ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που συμφωνήθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας τους, καθώς βρίσκονται κοντά στα Δαρδανέλια.

Ωστόσο, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Ίμβρος ονομάστηκε Gökçeada (Γκιοκτσεάντα) και υπήρξε εκτεταμένος εποικισμός από την ενδοχώρα της Τουρκίας, με σκοπό την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης.

Η Ίμβρος

Η Ίμβρος είναι ένα νησί γεμάτο με φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία. Εδώ είναι μερικά από τα αξιοθέατα της Ίμβρου:

  • Όρος Ηλίας: Το ψηλότερο βουνό του νησιού, που είναι σβησμένο ηφαίστειο.
  • Χωριό Αγρίδια: Ένα όμορφο χωριό στην Ίμβρο.
  • Παναγία η Μπαλωμένη: Η πρωτεύουσα της Ίμβρου.

Επιπλέον, το νησί είναι γνωστό για την πλούσια γεωγραφία και γεωλογία του1. Πέρα από τη φυσική του ομορφιά, το νησί είναι επίσης γνωστό για την πλούσια και δυναμική του ιστορία.

Πηγή geostratigika.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ίμβρος: Εκεί λειτούργησε το τελευταίο «Κρυφό Σχολειό»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.