ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Νίπτει τας χείρας της η Κομισιόν για το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν

Υποστήριξη για την Ελλάδα... «γιοκ» από την Κομισιόν, που επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία.
Υποστήριξη για την Ελλάδα... «γιοκ» από την Κομισιόν, που επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία.

Για άλλη μια φορά νίπτει τας χείρας της η Κομισιόν μπροστά στα διπλωματικά «νταηλίκια» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αποδεικνύει γιατί η συνοχή και η αλληλεγγύη της ΕΕ αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.

Η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο αναίδειας στα ελληνοτουρκικά κι όμως οι Βρυξέλλες επιμένουν να ακολουθούν μια εξοργιστική λογική ίσων αποστάσεων.

Η γειτονική χώρα πρώτα προχώρησε σε μια πρωτοφανή πρόκληση με μαχητικά αεροσκάφη της να φτάνουν 2,5 μίλια από την «αμερικανοκρατούμενη» Αλεξανδρούπολη, και σα να μην έφτανε αυτό, στη συνέχεια ο Ερντογάν είπε το περιβόητο «Μητσοτάκης γιοκ» ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμεί πλέον επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μετά από αυτές τις απρόκλητες επιθέσεις, θα περίμενε κανείς ότι η Κομισιόν θα έπαιρνε μια φιλελληνική στάση έστω για τα προσχήματα. Όμως δεν έγινε ούτε αυτό. Μόνο αποστασιοποιημένα σχόλια, ουδετερότητα και – εκτός τόπου και χρόνου – ευχολόγια περιείχε η σημερινή επίσημη τοποθέτηση.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντάνα Σπίναν, ερωτήθηκε για την επίθεση του Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και το μόνο που είναι να πει ήταν πως… ενθαρρύνουν το να υπάρξει θετικό κλίμα μεταξύ των ηγετών!

«Σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή» δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Φαίνεται πως οι σύμμαχοι και οι εταίροι, συνεχίζουν να ακολουθούν πιστά την (διαχρονικά) υποκριτική στάση τους, αφού από τη μία πλευρά καταδικάζουν με κάθε θεσμικό τρόπο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και από την άλλη κάνουν τα στραβά μάτια στις αδιανόητες προκλήσεις και της παρανομίες της ιμπεριαλιστικής Τουρκίας, στη χώρα μας.

Ερωτηθείς σχετικά με την «αφωνία» φίλων και συμμάχων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απάντησε ότι «δεν πρέπει να τοποθετούμαστε με παβλοφικό σύνδρομο κάθε φορά που η Τουρκία λέει κάτι». Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως… παβλοφικό σύνδρομο, το να περιμένει (και να απαιτεί) η χώρα μας έστω μια στοιχειώδη επικοινωνιακή στήριξη από την Κομισιόν.

Το να επανέλθει το θετικό κλίμα, όπως λέει η ΕΕ, ασφαλώς δεν είναι κάτι που μπορεί να προκύψει με κάποιον… μαγικό διπλωματικό τρόπο. Ο Τούρκος πρόεδρος πλησιάζει προς τις εκλογές του 2023, και απ’ ότι φαίνεται από εδώ και πέρα θα στρέφεται όλο και περισσότερο στη «συνταγή» της ελληνοτουρκικής πόλωσης, για να εξυπηρετεί την προεκλογική του ατζέντα. Όμως η διαμόρφωση θετικού κλίματος, μπορεί να υπάρξει μόνο αν η Τουρκία σταματήσει τις υπερφίαλες προκλήσεις της. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν το μόνο που βλέπει από την ευρωπαϊκή ηγεσία, είναι χλιαρά ευχολόγια «καλής γειτονίας».

Το να ακούς «Μητσοτάκης γιοκ» από τον τούρκο πρόεδρο είναι κάτι που λίγο – πολύ το περιμένεις. Το να ακούς «στήριξη στην Ελλάδα, γιοκ» από τις Βρυξέλλες όμως, είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα…

 

 

 

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Facebook Messenger Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ