ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Σύγκριση του Τουρκικού μαχητικού KAAN με το F-35: Ποιο είναι καλύτερο

Τουρκικό μαχητικό KAAN vs F-35: Ποιo βγαίνει νικητής.
Σύγκριση του Τουρκικού μαχητικού KAAN με το F-35: Ποιο είναι καλύτερο

Ο αντιπτέραρχος ε.α. Αθανάσιος Παπανικολάου συγκρίνει τα νέα τουρκικά μαχητικά KAAN με τα F-35 στην εκπομπή «Action Τώρα» και αποφαίνεται ποιο είναι καλύτερο.

Η Τουρκία πανηγυρίζει για την πρώτη πτήση του μαχητικού ΚΑΑΝ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι «Είναι ίδιο με τα F-35». Είναι όμως έτσι;

Οπως έχεται διαβάσει στο Sportime το KAAN, αποτελεί την πρόχειρη λύση για την Τουρκία όσο δεν παίρνει τα αναβαθμισμένα F-16 και πολύ περισσότερο τα F-35.

Τα KAAN προς το παρόν χρησιμοποιούν κινητήρα αμερικανικής κατασκευής τύπου F110 που χρησιμοποιούνται στα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ωστόσο, ο τουρκικής κατασκευής κινητήρας αναμένεται να είναι έτοιμος το 2028, από την εταιρεία TRMotor.

σον αφορά τις προχειρότητες που αναφέρουμε, κάποιοι κατηγορούν την Τουρκία ότι ουσιαστικά το ΚΑΑΝ είναι μόνο «μόστρα» και εξωτερική εμφάνιση. Στα «ενδότερα», όμως στερείται ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες της Άγκυρας, η τεχνολογία AESA παραμένει άπιαστο όνειρο. Το ίδιο ισχύει και για τους αισθητήρες που θα περίμενε κανείς να έχει ένα σύγχρονο μαχητικό όπως βέβαια και για τον υπολογιστή μάχης, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνίας αλλά και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν τα αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας (Stealth).

Το Τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ διαθέτει μήκος 21 μέτρα και μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 1,8 mach χάρη στους δίδυμους κινητήρες του, οι οποίοι μπορούν να παράγουν ώση 29.000 λίβρες (13.000 κιλά) ο καθένας.

Σύγκριση του Τουρκικού μαχητικού KAAN με το F-35: Ποιο είναι καλύτερο

Από εκεί και πέρα Ο αντιπτέραρχος ε.α. Αθανάσιος Παπανικολάου τονίζει πως αν ισχύει οτι τελικά του τουρκικό μαχητικό έχει έστω την ισχύ ενός F-16 και αν τελικά η Τουρκία παράγει έναν μεγάλο αριθμό από αυτά, τότε ναι θα μπορέσει να ανησυχήσει και θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση σε κάθε περίπτωση.

Για να φτάσει βεβαίως η Τουρκία να μπορέσει να πουλήσει τα KAAN χρειάζονται πολλά χρόνια, ενώ το κόστος θα είναι μεγάλο, όπως τονίζει ο κ. Παπανικολάου. Αναρωτιέται μάλιστα ποιοι θα τα αγοράσουν. Κι αυτό γιατί ή θα πρέπει η χώρες που θα το προμηθευτούν να έχουν συμβάλλει οικονομικά για την παραγωγή του ή θα πρέπει να είναι αξιόπιστο.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τα F-35, τα συγκεκριμένα μαχητικά σχεδιάζονται εδώ και 30 χρόνια, ενώ το κόστος του ανέρχεται περίπου στα 100.000.000 δολάρια ανά κομμάτι! Στην ερώτηση αν το τουρκικό KAAN μπορεί να πλησιάσει αυτό το κόστος, εκτιμά οτι θα είναι φθηνότερο καθώς τα συστήματα που θα φέρει είναι αδύνατο να είναι ισάξια ενός F-35.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σύγκριση του Τουρκικού μαχητικού KAAN με το F-35: Ποιο είναι καλύτερο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.