ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Απαντάει στην υπεροχή της Ελλάδας με Eurofighter – Μεγάλη εμπορική συμφωνία με Μ. Βρετανία

Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζονται για νέες συμφωνίες με το Eurofighter να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω... Ελλάδας.
Τουρκία: Απαντάει στην υπεροχή της Ελλάδας με Eurofighter – Μεγάλη εμπορική συμφωνία με Μ. Βρετανία

Αφού δε βλέπει προκοπή με τις ΗΠΑ για τα F-16 η Τουρκία τις τελευταίες μέρες έχει στρέψει την προσοχή της στα Eurofighter με τις εξαιρετικές της σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία να φαίνεται πως παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Οι πρώτες επίσημες δηλώσεις για τα Eurofighter έγιναν από τον τούρκο υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος εξέπληξε το κοινοβούλιο ανακοινώνοντας ότι γίνονται διεργασίες για την απόκτηση των μαχητικών Typhoon. Όπως δήλωσε μάλιστα, Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία είναι θετικές αυτή τη στιγμή για την προμήθεια με τη Γερμανία να παραμένει το τελευταίο εμπόδιο. Αν διευθετηθεί το θέμα τότε οι Τούρκοι μιλάνε για προμήθεια 40 αεροσκαφών.

Τα τουρκικά ΜΜΕ και η Yeni Safak τονίζουν πως η απόκτηση των Γαλλικών Rafale από την Ελλάδα έχει δώσει καθαρή υπεροχή στους Έλληνες στους αιθέρες κάτι που δεν αρέσει στη γείτονα χώρα. Η κίνηση αυτή δε κρύβεται πως γίνεται καθαρά λόγω της υπεροχής της Ελλάδας στο Αιγαίο ως μία απάντηση.

Στο μεταξύ από το καλό στο καλύτερο φαίνεται να βαίνουν οι σχέσεις Τουρκίας – Μεγάλη Βρετανίας την ώρα που η κρίση των σχέσεων της Ελλάδας μετά την ακύρωση της συνάντησης του Σουνάκ στον Μητσοτάκη είναι πρώτο θέμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τουρκική έκδοση του πρακτορείου Bloomberg, οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή μιας πολύ μεγάλης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με στόχο την ανάπτυξη τους.

Όπως όλα δείχνουν, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία αναπτύσσουν και αμυντική αλλά και εμπορική συμμαχία ως δύο κράτη εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Πηγή: Geostratigika.gr

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.