ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Δεν το πιστεύουν! Έφτασαν 100 λίρες τα 5 λίτρα ηλιέλαιο

Από τη μία αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία, από την άλλη τα αγαθά πρώτης ανάγκης ακριβαίνουν ραγδαία.

Από τη μία αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία, από την άλλη τα αγαθά πρώτης ανάγκης ακριβαίνουν ραγδαία, όπως το ηλιέλαιο!
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Από τη μία τσέπη θα μπαίνουν, από την άλλη θα φεύγουν τα λεφτά των Τούρκων πολιτών με την πολιτική του ακολουθεί ο Ερντογάν στην Τουρκία.

Όπως έγινε γνωστό ναι μεν ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία θα αυξηθεί κατά 22%, όμως είναι το ποσοστό αυτό είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών των συνδικάτων.

Συγκεκριμένα ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί εντός του 2021, στις 2.826 τουρκικές λίρες, δηλαδή μόλις στα 390 δολάρια.

Έτσι τα συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν για ελλιπείς και ανεπαρκείς παρεμβάσεις, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός.

«Με δεδομένη την απώλεια εισοδημάτων λόγω πανδημίας, ο νέος κατώτατος μισθός είναι ακόμη πιο σημαντικός για τους εργαζόμενους», τόνισε η Arzu Cerkezoglu, πρόεδρος της DISK,

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg πρόσθεσε: «Είχαμε ζητήσει μηνιαίο μισθό τουλάχιστον 3.800 λιρών, ενώ το ποσό που ανακοινώθηκε είναι απαράδεκτο».

Την ίδια ώρα οι αυξήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης στην Τουρκία αυξάνονται διαρκώς.

Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της «milligazete», το οποίο αναφέρει ότι πλέον στην γειτονική χώρα τα 5 λίτρα ηλιέλαιο κοστίζει 100 λίρες Τουρκίας, δηλαδή 9 ευρώ!

Εξάλλου να αναφέρουμε ότι οποιαδήποτε αύξηση άνω του 20% θα σηματοδοτήσει «μεγάλη πρόκληση» για την μάχη που δίνει η κεντρική τράπεζα να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Αυτό υποστηρίζει ο Mike Harris, ιδρυτής της Cribstone Strategic Macro, εταιρείας συμβουλευτικής με έδρα στο Λονδίνο.

«Ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία είναι το κοντινότερο πράγμα σε γενικό εθνικό μισθό για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού – άρα, έχει μεγαλύτερη επίδραση στον πληθωρισμό από την μεγέθυνση του δανεισμού, ίσως και από τη νομισματική πολιτική», είχε δηλώσει ανέφερε, πριν την ανακοίνωση του ποσοστού αύξησης.

 

Exit mobile version