ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Ο απίστευτος λόγος που κατηγορούν τον αρχαίο Διογένη οι Τούρκοι

Ακόμη και ο φιλόσοφος Διογένης ενοχλεί τους Τούρκους που θέλουν να αφαιρέσουν το άγαλμά του στη Σινώπη!

Ακόμη και ο φιλόσοφος Διογένης ενοχλεί τους Τούρκους που θέλουν να αφαιρέσουν το άγαλμά του στη Σινώπη επειδή λέει προσέβαλε τον λαό τους!
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Τι άλλο θα δούμε από τους Τούρκους! Μέχρι και ο Διογένης, το άγαλμα του οποίου βρίσκεται στη Σινώπη (πόλη της αρχαίας Παφλαγονίας νυν πόλη της βόρειας Τουρκίας, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου) ενοχλεί την Τουρκία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «greekreporter.com» το άγαλμα του Έλληνα φιλόσοφου έχει προκαλέσει διαμάχη στην περιοχή. Τι ακριβώς αναφέρει το ρεπορτάζ.

Πρώτα από όλα να πούμε ότι το Άγαλμα του Διογένη (τουρκικά: Diyojen Heykeli) είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Διογένη στη Σινώπη της Τουρκίας.

Ο Διογένης (412 π.Χ. – 323 π.Χ.), γνωστός και ως Διογένης ο Κυνικός ή Διογένης ο Σινωπεύς ήταν ένας από τους θεμελιωτές του κυνισμού. Φέρεται να γεννήθηκε στη Σινώπη περίπου το 412 π.Χ., (σύμφωνα με άλλες πηγές το 399 π.Χ.), και πέθανε το 323 π.Χ. στην Κόρινθο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο «greekreporter.com»: «Ο δήμος της σημερινής Σινώπης αποφάσισε να στήσει ένα άγαλμα του Διογένη το 2006. Το γλυπτό φιλοτεχνήθηκε από τον Turan Baş, Λέκτορα του Τμήματος Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ondokuz Mayıs στη Σαμψούντα, ιστορικά γνωστό ως Σαμψούντα.

Το γλυπτό του Διογένη βρίσκεται στο κέντρο του στενότερου σημείου του ισθμού της χερσονήσου της Σινώπης μεταξύ της Σινώπης και της ηπειρωτικής χώρας στην είσοδο της πόλης. Κοντινά σημεία ενδιαφέροντος είναι επίσης η Ιστορική Φυλακή της Σινώπης, το Κάστρο της Σινώπης και το Τζαμί Αλαντίν.

Με ύψος 5,50 μέτρα, απεικονίζει τον Διογένη τον Κυνικό να στέκεται με τον σκύλο του στο μεγάλο βαρέλι στο οποίο ζούσε . Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος παρουσιάζεται επίσης με το περίφημο λυχνάρι του στο χέρι, που χρησιμοποιείται για να «ψάξει για έναν ενάρετο/τίμιο άνθρωπο», όπως ήταν η φιλοσοφία του.

Η παράδοση λέει ότι ο Διογένης είχε μόνιμη κατοικία του ένα πιθάρι και συχνά κυκλοφορούσε στους δρόμους όλη μέρα με ένα αναμμένο φανάρι. Όταν τον ρωτούσαν «γιατί κρατάς φανό, ημέρα;» αυτός απαντούσε «Αναζητώ Άνθρωπο» («ἄνθρωπον ζητῶ»). Ο Διογένης έψαχνε να βρει ένα ανθρώπινο ον, αλλά έλεγε πως έβλεπε μόνο κατεργάρηδες και αχρείους.

Διογένης: Γιατί προκαλεί διχασμό

Μετά την ανέγερση του αγάλματος, πολλοί ριζοσπάστες εθνικιστές πολιτικοί στην Τουρκία επέκριναν το γεγονός που συμβολίζει το άγαλμα και ισχυρίστηκαν ότι η αναζήτηση του Διογένη για έντιμους ανθρώπους ήταν προσβολή για τον λαό της Σινώπης! Απίστευτα πράγματα.

Αυτό όμως το είπε ο Διογένης όχι στη σύγχρονη Σινώπη αλλά στην αρχαία Αθήνα και ο φιλοσοφικός του λόγος ήταν φυσικά καθαρά στοχαστικός.

Το 2017 πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες από Τούρκους που βρίσκονται ιδεολογικά κοντά στον τουρκικό ριζοσπαστικό ισλαμικό νεοοθωμανισμό για την αφαίρεση του αγάλματος, καθώς υποστηρίζουν ότι συνδέει ύπουλα την «ελληνική ιδεολογία» με τον λαό και την πόλη της Σινώπης.

Τα αιτήματα του συντηρητικού Θρησκευτικού Ιδρύματος «Erbakan» συνοδεύτηκαν επίσης από την πρόταση μεταφοράς του αγάλματος από το κεντρικό σημείο που βρίσκεται σήμερα στην παλιά, εγκαταλειμμένη βυζαντινή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στην πόλη (γνωστή ως Balatlar).

Σε δήλωση που έκανε στην είσοδο της πόλης μπροστά από το άγαλμα του Έλληνα στοχαστή, ο Ισμαήλ Τέζιτς, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ερμπακάν, είπε:

«Δεν είμαστε ενάντια στην τέχνη και τα αγάλματα. Ωστόσο, είμαστε αντίθετοι με αυτούς που προσπαθούν να κολλήσουν την ταμπέλα της ελληνικής φιλοσοφίας και ιδεολογίας στη Σινώπη. Ζητάμε να αφαιρεθεί το άγαλμα από την είσοδο της Σινώπης και να μεταφερθεί στο κτίριο Balatlar. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό. Εάν χρειαστεί, θα μαζέψουμε υπογραφές και θα βγάζουμε συνεχώς δελτία τύπου εδώ…θα παλέψουμε μέχρι τέλους».

Από την άλλη, όταν το άγαλμα έγινε το σύμβολο της Σινώπης το 2006, ο δήμαρχος της πόλης, Zeki Yılmazer, δήλωσε ότι ο διάσημος φιλόσοφος ήταν πολύ σημαντικός για την προβολή της πόλης.

«Νομίζω ότι το γεγονός ότι ο Διογένης γεννήθηκε στη Σινώπη φέρνει θετικά προνόμια στην πόλη και τη χώρα μας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να φέρουμε ένα τέτοιο άγαλμα στην πόλη μας. Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι αντίπαλοι», είπε ο Γιλμάζερ, προσθέτοντας ότι «Είτε είναι Έλληνας είτε από άλλη εθνικότητα, είναι σημαντικό για εμάς που γεννήθηκε σε αυτή την πόλη».

Ο Γιλμάζερ επεσήμανε ότι η απάντηση του Διογένη στον Μέγα Αλέξανδρο «Μη στέκεσαι ανάμεσα σε εμένα και τον ήλιο, δεν θέλω καμία άλλη καλοσύνη», είναι κάτι που έχει μείνει στην ιστορία παγκοσμίως».

Διογένης: Βίος και φιλοσοφία του

Ο Διογένης ήταν ένας από τους ιδρυτές της κυνικής φιλοσοφίας. Ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην αρχαία Ελλάδα .

Δεν σώζονται γραπτά του Διογένη, παρόλο που αναφέρεται ότι έγραψε πάνω από δέκα βιβλία, έναν τόμο επιστολών και επτά τραγωδίες.

Δεν υπάρχουν πολλές πηγές για τα πρώτα χρόνια της ζωής του Διογένη στη Σινώπη, εκτός από το ότι ο πατέρας του Ικησίας ήταν κοσμηματοπώλης και τεχνίτης νομισματοκοπείου. Είναι γνωστό ότι ο πατέρας του και ο Διογένης εξορίστηκαν στην Αθήνα και εξορίστηκαν από τη Σινώπη για υποτίμηση του νομίσματος.

Στην Αθήνα, ο Διογένης επέκρινε πολλές πολιτιστικές συμβάσεις της πόλης και τις κοινωνικές της αξίες ως διεφθαρμένες.

Σύμφωνα με τον απλό ασκητικό τρόπο ζωής του, η σοφία και η ευτυχία ανήκουν στον άνθρωπο που είναι ανεξάρτητος από την κοινωνία και ο πολιτισμός είναι οπισθοδρομικός. Πίστευε ότι η αρετή αποκαλύπτεται καλύτερα στη δράση παρά στη θεωρία.

Ο Διογένης υποστήριξε ότι όλες οι τεχνητές εξελίξεις της κοινωνίας ήταν ασύμβατες με την ευτυχία και ότι η ηθική συνεπάγεται επιστροφή στην απλότητα της φύσης.

Επιπλέον, λέγεται ότι έτρωγε στην αγορά… ανακουφιζόταν πάνω σε όσους τον προσέβαλαν, αφόδευε στο θέατρο και ικανοποιούσε τον εαυτό του δημόσια, καθώς και έδειχνε το μεσαίο του δάχτυλο τους ανθρώπους, μια χειρονομία που θεωρείται άκρως προσβλητική».

Ειδήσεις σήμερα

Θεατής το κράτος στην ισλαμοποίηση της Ελλάδας – Τι πρέπει να γίνει!

Φρίκη! Νόμοι ζούγκλας επικρατούν στα ελληνικά σχολεία – Δείτε τι έπαθε νεαρή μαθήτρια

Στοίχημα:Αξίζουν Παναθηναϊκός, Λειψία και Ρεάλ στη Euroleague – Προτάσεις διπλασιασμού!

Exit mobile version