ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Ο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού» – Τα σχέδια του Ερντογάν για εμπορικό δρόμο που θα ανταγωνίζεται τον Πειραιά

Ένα νέο «Δρόμο του μεταξιού» μήκους 1.200 χλμ., που θα συνδέει τη Βασόρα με την Αγκυρα, θέλει να κατασκευάσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Τουρκία: Ο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού» – Τα σχέδια του Ερντογάν για εμπορικό δρόμο που θα ανταγωνίζεται τον Πειραιά

Ένα νέο εμπορικό δρόμο σχεδιάζει να κατασκευάσει η Τουρκία σε συνεργασία με το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα συνδέει τη Βασόρα με την Άγκυρα και από εκεί θα εκτείνεται σε Ευρώπη, Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους αποκάλυψε πως οι προσπάθειες για το έργο συνεχίζονται και τόνισε ότι «πρόκειται για ένα τεράστιο έργο».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου HABERTURK: «Υπάρχει ο εμπορικός διάδρομος που σχεδιάζεται και όπως λένε είναι ‘ο παλιός δρόμος μπαχαρικών’. Θα ξεκινάει απο το λιμάνι του Μουμπάϊ.

Θα καταλήγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απο εκεί με οδικό δίκτυο θα ταξιδεύει για Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Ισραήλ. Απο εκεί το ταξίδι θα ξεκινάει πάλι απο λιμάνι και θα καταλήγει στο λιμάνι του Πειραιά.

Όπως βλέπετε αυτός ο διάδρομος παρακάμπτει την Τουρκία και είχε αντιδράσει ο πρόεδρος Ερντογάν. Στο σχέδιο της ‘Αναπτυξιακού δρόμου’ συμμετέχουν τα Ηνωμένα  Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ και η Τουρκία .

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως οι χώρες είναι έτοιμες για το σχέδιο αυτό. Πως ο Μπιν Ζάγιεντ του ειπε εντός 60 ημερών να έρθουν τα σχέδια. Αυτό προβλέπει απο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ να ξεκινάει ένα δίκτυο που θα περνάει απο το Ιράκ θα φτάνει στο λιμάνι της Μερσίνης της Τουρκίας και απο εκεί ταξίδι στην Ευρώπη».

Την ίδια στιγμή βέβαια, εκφράζονται επιφυλάξεις για την ασφάλεια αυτού του εμπορικού διαδρόμου και λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που υπάρχουν στο Ιράκ, αλλά και των συγκρούσεων της Τουρκίας με το PKK εντός της χώρας, αλλά και στο βόρειο Ιράκ.


Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Ο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού» – Τα σχέδια του Ερντογάν για εμπορικό δρόμο που θα ανταγωνίζεται τον Πειραιά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.