ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Σκάνδαλο λένε οι Τούρκοι! Το Ριάντ βάζει Έλληνες πιλότους στα F-15

Τουρκία: Για απόφαση σκάνδαλο της Σαουδικής Αραβίας να στείλει F-15 στην Ελλάδα, κάνουν λόγο οι Τούρκοι - «Θα τα δώσουν σε Έλληνες πιλότους».

Τουρκία: Για απόφαση σκάνδαλο της Σαουδικής Αραβίας να στείλει F-15 στην Ελλάδα, κάνουν λόγο οι Τούρκοι - «Θα τα δώσουν σε Έλληνες πιλότους».
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Τουρκία: Για απόφαση σκάνδαλο της Σαουδικής Αραβίας να στείλει F-15 στην Ελλάδα, κάνουν λόγο οι Τούρκοι – «Θα τα δώσουν σε Έλληνες πιλότους» λέει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με το takvim.com.tr, τα F-15, «τα οποία θα προσγειωθούν στην Κρήτη με εντολή του Στέμματος της Σαουδικής Αραβίας θα συμμετάσχουν σε άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα».

Ελλάδα & Σαουδική Αραβία «συσφίγγουν» τις σχέσεις τους: F-15 για κοινές ασκήσεις στη Σούδα!

Αναφέρθηκε επίσης ότι τα αεροσκάφη που θα στείλει η Σαουδική Αραβία, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο F-15 στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, θα χρησιμοποιηθούν επίσης και από Έλληνες πιλότους, μία απόφαση που χαρακτηρίζεται από τους Τούρκους ως «σκάνδαλο».

Τα F-15 δεν θα αποσυρθούν τουλάχιστον έως 2030 αφού δεν βρίσκεται αεροσκάφος ικανό να τα αντικαταστήσει, ίσως εκτός το F-22.

H Σαουδική Αραβία διαθέτει 88 καινούρια F-15SA ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών ενώ συνολικά στην αεροπορία του Στέμματος υπηρετούν 228 F-15 όλων των τύπων.

Το F-15 έχει μέγιστη ταχύτητα στα 2,5 Mach και μπορεί να μεταφέρει οκτώ πυραύλους αέρος – αέρος (σ.σ. συνήθως AIM-120 και AIM-9 για μακρινά πλήγματα και αερομαχίες αντίστοιχα) την ώρα που το F-22 μέγιστη ταχύτητα 2,2 Mach, όντας πιο αργό από το F-15.

Ελληνοτουρκικά: ΣΟΚ στην Τουρκία – Το Ριάντ βάζει Έλληνες πιλότους στα F-15

Η ύπαρξη των F-15 (σ.σ. δεν είναι στελθ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλάζει για τα καλά τις ισορροπίες στην περιοχή με τα ραντάρ και τα όπλα τους, τα οποία είναι ανώτερα από τα F-16.

Θα χρειαστεί βέβαια μία περίοδος co-pilot για τους Έλληνες πιλότους με Σαουδάραβες ή Ισραηλινούς.

Exit mobile version