ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Tουρκία: Θα απενεργοποιήσει ραντάρ του ΝΑΤΟ που προστατεύει το Ισραήλ;

Τουρκία: Η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να προμηθεύσουν με F-35 την Τουρκία, οδήγησε την Άγκυρα σε… σκέψεις αναφορικά με το ραντάρ του ΝΑΤΟ AN-TPY-2 που βρίσκεται στην τουρκική Μαλάτια. Το ραντάρ AN-TPY-2 εγκαταστάθηκε στην Τουρκία το 2012. Επιτρέπει την ανίχνευση όλων των τύπων ιπτάμενων αντικειμένων σε μεγάλα υψόμετρα και αποστάσεις έως και 1.000 χιλιόμετρα. Κάποια...

Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό

Τουρκία: Η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να προμηθεύσουν με F-35 την Τουρκία, οδήγησε την Άγκυρα σε… σκέψεις αναφορικά με το ραντάρ του ΝΑΤΟ AN-TPY-2 που βρίσκεται στην τουρκική Μαλάτια.

Το ραντάρ AN-TPY-2 εγκαταστάθηκε στην Τουρκία το 2012. Επιτρέπει την ανίχνευση όλων των τύπων ιπτάμενων αντικειμένων σε μεγάλα υψόμετρα και αποστάσεις έως και 1.000 χιλιόμετρα. Κάποια στιγμή, η Ρωσία και το Ιράν αντιτάχθηκαν στην εγκατάσταση του ραντάρ.

Ένα από τα κύρια καθήκοντα του ραντάρ είναι η προστασία του Ισραήλ από ιρανικούς πυραύλους.

Το AN-TPY-2 «βλέπει» ένα σημαντικό μέρος του εδάφους του Ιράν.

Εάν η Τουρκία αποφασίσει να απενεργοποιήσει το ραντάρ, το Ισραήλ θα χάσει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση εκτόξευσης πυραύλων από το ανατολικό ή το βόρειο Ιράν.

Η ύπαρξη του νατοϊκού αυτού ραντάρ στην τουρκική επικράτεια (σ.σ. και η βάση του Ιντσιρλίκ) είναι αγκάθια στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Μάλιστα οι ΗΠΑ ενισχύουν την ναυτική τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να πιέσουν την Άγκυρα να επανέλθει στον δρόμο της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ.

Exit mobile version