EXTRATIME

Αφού τρώμε σούσι και δεν παθαίνουμε τίποτα, σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε ωμές τσιπούρες και λαβράκια;

Η φρεσκάδα δεν σκοτώνει τα παράσιτα. Γιατί το σούσι δεν είναι απλώς ωμό ψάρι και γιατί δεν πρέπει να φας ωμή τσιπούρα ή λαβράκι αν δεν ξέρεις το «γιατί».
Αφού τρώμε σούσι και δεν παθαίνουμε τίποτα, σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε ωμές τσιπούρες και λαβράκια;

Το σούσι έχει γίνει καθημερινή συνήθεια για πολλούς. Ωμό ψάρι, κομμένο με ακρίβεια, σερβιρισμένο με ρύζι και σόγια. Και αφού το τρώμε χωρίς να παθαίνουμε τίποτα, γιατί να μην κόψουμε μια ωμή τσιπούρα ή ένα λαβράκι στο σπίτι και να το απολαύσουμε το ίδιο;

Η απάντηση είναι απλή: γιατί δεν έχουν όλα τα ψάρια τις ίδιες πιθανότητες για παράσιτα. Τα ψάρια του γλυκού νερού, αλλά και ορισμένα του θαλασσινού, όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, μπορούν να είναι φορείς του anisakis, ενός σκουληκιού που δεν φαίνεται πάντα με γυμνό μάτι και μπορεί να περάσει στον άνθρωπο. Η κατάποση του anisakis μπορεί να προκαλέσει από οξύ στομαχικό πόνο μέχρι αλλεργικό σοκ.

Στην Ιαπωνία και σε κάθε εστιατόριο που σερβίρει σούσι με ωμό ψάρι, υπάρχει κανόνας: το ψάρι πρέπει να έχει καταψυχθεί σε θερμοκρασία -20°C για τουλάχιστον 24 ώρες. Μόνο έτσι εξουδετερώνονται τα περισσότερα παράσιτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αποστειρωμένο. Αλλά είναι πολύ πιο ασφαλές από ένα ψάρι που μόλις βγήκε από τη θάλασσα και κόπηκε σε φέτες χωρίς καμία προετοιμασία.

Και δεν είναι μόνο τα παράσιτα. Η τσιπούρα και το λαβράκι, ιδίως αν προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες, ενδέχεται να φέρουν βακτήρια ή ιούς που δεν καταστρέφονται αν δεν υπάρξει θερμική επεξεργασία ή βαθιά κατάψυξη. Το σούσι, ακόμη και το sashimi, δεν είναι ωμό ψάρι «όπως να ‘ναι». Είναι ειδικά επεξεργασμένο για να μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Η ευκολία με την οποία κάποιος φαντάζεται ότι μπορεί να κόψει ένα ωμό λαβράκι και να το φάει, γιατί «είναι φρέσκο», είναι παγίδα. Η φρεσκάδα δεν σκοτώνει τα παράσιτα. Η γνώση όμως τα προλαβαίνει. Αν θέλεις να δοκιμάσεις τέτοιο πιάτο στο σπίτι, πρέπει πρώτα να περάσει από την κατάψυξη — και όχι σε μια οικιακή κατάψυξη 4 αστέρων, αλλά σε βαθιά επαγγελματική.

Το σούσι είναι κουλτούρα, τεχνική και φροντίδα. Το ωμό ψάρι δεν είναι πάντα επικίνδυνο. Αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνο, όταν δεν του φερόμαστε όπως του αξίζει.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για το Σάββατο 9 Αυγούστου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για το Σάββατο 9 Αυγούστου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για το Σάββατο 9 Αυγούστου!

Μεταδόσεις
Κοινωνία: Σχολή NamasteFit: «Άγγιγμα Συναισθημάτων» – Εναέρια Παράσταση για το Bullying και την Ενδοοικογενειακή Βία

Σχολή NamasteFit: «Άγγιγμα Συναισθημάτων» – Εναέρια Παράσταση για το Bullying και την Ενδοοικογενειακή Βία

Η Εναέρια Παράσταση με τίτλο, «Άγγιγμα Συναισθημάτων» ενθουσίασε όσους την παρακολούθησαν από κοντά στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου.

Κοινωνία
ExtraTime: Ένας μεγάλο τραγούδι με αφορμή το σημερινό εξώφυλλο της Sportime

Ένας μεγάλο τραγούδι με αφορμή το σημερινό εξώφυλλο της Sportime

8 Αυγούστου 2025, μία μέρα μετά τις ευρωπαϊκές -πλην Ολυμπιακού- υποχρεώσεις των ομάδων μας.

ExtraTime
Κοινωνία: Λένα Σαμαρά: Ανείπωτη θλίψη για τον ξαφνικό θάνατο – Φοβερό το πόσο εύθραυστο είναι το δώρο της ζωής

Λένα Σαμαρά: Ανείπωτη θλίψη για τον ξαφνικό θάνατο – Φοβερό το πόσο εύθραυστο είναι το δώρο της ζωής

«Τη Δευτέρα, 11 Αυγούστου, θα αποχαιρετίσουμε τη Λένα μας» έγραψε ο συντετριμμένος πατέρας της, Αντώνης Σαμαράς

Κοινωνία
ExtraTime: Το απόλυτο σουξέ του φετινού καλοκαιριού

Το απόλυτο σουξέ του φετινού καλοκαιριού

Ακούστε την πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού που πλέον τραγουδούν όλοι… παντού!

ExtraTime
ExtraTime: Όταν ο Γουόρεν Μπίτι παρενόχλησε την Ρίκα Διαλυνά

Όταν ο Γουόρεν Μπίτι παρενόχλησε την Ρίκα Διαλυνά

Έγινε μεγάλη «μάχη» μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου

ExtraTime
ExtraTime: Το βαρύ ζεϊμπέκικο του Παπαμιχαήλ στο γάμο της Καρέζη

Το βαρύ ζεϊμπέκικο του Παπαμιχαήλ στο γάμο της Καρέζη

(PHOTO) Στη δεξίωση που δόθηκε στο ξενοδοχείο Auberge στην Βαρυμπόμπη

ExtraTime
ExtraTime: Δύο διαφορετικές εκδοχές για το πως γράφτηκε το «Μπαρ Το Ναυάγιο» της Αρλέτας  

Δύο διαφορετικές εκδοχές για το πως γράφτηκε το «Μπαρ Το Ναυάγιο» της Αρλέτας  

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της αλησμόνητης ερμηνεύτριας και τραγουδοποιού

ExtraTime
Κοινωνία: Voucher 100 ευρώ: Πότε πληρώνεται – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Voucher 100 ευρώ: Πότε πληρώνεται – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το voucher των 100 ευρώ

Κοινωνία