EXTRATIME

Αφού τρώμε σούσι και δεν παθαίνουμε τίποτα, σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε ωμές τσιπούρες και λαβράκια;

Η φρεσκάδα δεν σκοτώνει τα παράσιτα. Γιατί το σούσι δεν είναι απλώς ωμό ψάρι και γιατί δεν πρέπει να φας ωμή τσιπούρα ή λαβράκι αν δεν ξέρεις το «γιατί».
Αφού τρώμε σούσι και δεν παθαίνουμε τίποτα, σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε ωμές τσιπούρες και λαβράκια;

Το σούσι έχει γίνει καθημερινή συνήθεια για πολλούς. Ωμό ψάρι, κομμένο με ακρίβεια, σερβιρισμένο με ρύζι και σόγια. Και αφού το τρώμε χωρίς να παθαίνουμε τίποτα, γιατί να μην κόψουμε μια ωμή τσιπούρα ή ένα λαβράκι στο σπίτι και να το απολαύσουμε το ίδιο;

Η απάντηση είναι απλή: γιατί δεν έχουν όλα τα ψάρια τις ίδιες πιθανότητες για παράσιτα. Τα ψάρια του γλυκού νερού, αλλά και ορισμένα του θαλασσινού, όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, μπορούν να είναι φορείς του anisakis, ενός σκουληκιού που δεν φαίνεται πάντα με γυμνό μάτι και μπορεί να περάσει στον άνθρωπο. Η κατάποση του anisakis μπορεί να προκαλέσει από οξύ στομαχικό πόνο μέχρι αλλεργικό σοκ.

Στην Ιαπωνία και σε κάθε εστιατόριο που σερβίρει σούσι με ωμό ψάρι, υπάρχει κανόνας: το ψάρι πρέπει να έχει καταψυχθεί σε θερμοκρασία -20°C για τουλάχιστον 24 ώρες. Μόνο έτσι εξουδετερώνονται τα περισσότερα παράσιτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αποστειρωμένο. Αλλά είναι πολύ πιο ασφαλές από ένα ψάρι που μόλις βγήκε από τη θάλασσα και κόπηκε σε φέτες χωρίς καμία προετοιμασία.

Και δεν είναι μόνο τα παράσιτα. Η τσιπούρα και το λαβράκι, ιδίως αν προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες, ενδέχεται να φέρουν βακτήρια ή ιούς που δεν καταστρέφονται αν δεν υπάρξει θερμική επεξεργασία ή βαθιά κατάψυξη. Το σούσι, ακόμη και το sashimi, δεν είναι ωμό ψάρι «όπως να ‘ναι». Είναι ειδικά επεξεργασμένο για να μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Η ευκολία με την οποία κάποιος φαντάζεται ότι μπορεί να κόψει ένα ωμό λαβράκι και να το φάει, γιατί «είναι φρέσκο», είναι παγίδα. Η φρεσκάδα δεν σκοτώνει τα παράσιτα. Η γνώση όμως τα προλαβαίνει. Αν θέλεις να δοκιμάσεις τέτοιο πιάτο στο σπίτι, πρέπει πρώτα να περάσει από την κατάψυξη — και όχι σε μια οικιακή κατάψυξη 4 αστέρων, αλλά σε βαθιά επαγγελματική.

Το σούσι είναι κουλτούρα, τεχνική και φροντίδα. Το ωμό ψάρι δεν είναι πάντα επικίνδυνο. Αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνο, όταν δεν του φερόμαστε όπως του αξίζει.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Η μεγαλύτερη μάχη με τανκς, συμμετείχαν κοντά στα 8.000!

Η μεγαλύτερη μάχη με τανκς, συμμετείχαν κοντά στα 8.000!

Η μάχη που έχει μείνει στην ιστορία γιατί έλαβαν μέρος σε αυτήν περίπου 8.000 τανκς, κάτι που δεν έχει γίνει ξανά

ExtraTime
Ατζέντα: Εορτολόγιο Κυριακή 13 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Κυριακή 13 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Κυριακή 13 Ιουλίου η εκκλησία τιμά την μνήμη Όσιου Στέφανου του Σαββαΐτη.

Ατζέντα
ExtraTime: Η πρώτη εφημερίδα στην ιστορία βγήκε στην Ευρώπη, σε αυτήν τη χώρα

Η πρώτη εφημερίδα στην ιστορία βγήκε στην Ευρώπη, σε αυτήν τη χώρα

Η πρώτη εφημερίδα βγήκε στην Ευρώπη πριν από εκατοντάδες χρόνια, αν μη τι άλλο μια σημαντική αρχή που καθόρισε τον κόσμο

ExtraTime
ExtraTime: Αυτή είναι η τελευταία χώρα που ιδρύθηκε, μετρά μόλις 14 χρόνια

Αυτή είναι η τελευταία χώρα που ιδρύθηκε, μετρά μόλις 14 χρόνια

Η τελευταία χώρα που ιδρύθηκε μετά μόλις 14 χρόνια μια και αυτό έγινε το 2011, σε μια περιοχή με πολλά θέματα

ExtraTime
ExtraTime: Οι δύο πόλεις που ο ήλιος δε δύει ποτέ και για 4 μήνες έχουν μόνο μέρα!

Οι δύο πόλεις που ο ήλιος δε δύει ποτέ και για 4 μήνες έχουν μόνο μέρα!

Ο ήλιος δε δύει ποτέ και αυτές οι δύο πόλεις έχουν μόνο μέρα για 4 μήνες, ένα φαινόμενο αν μη τι άλλο ιδιαίτερο. Στη Νορβηγία. Και ειδικά σε περιοχές όπως το Τρόμσο και το Σβάλμπαρντ. Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φαινομένων ήλιου του μεσονυχτίου. Το Σβάλμπαρντ (Svalbard) βρίσκεται πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο, πολύ...

ExtraTime

Αυτό είναι το πιο γρήγορο ψάρι, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 110 χιλιόμετρα την ώρα

Είναι απίστευτο τι ταχύτητες μπορεί να φτάσει αυτό το ψάρι, κάτι που το κάνει και το πιο γρήγορο μέσα στη θάλασσα

ExtraTime
ExtraTime: Το νησί που καταστράφηκε και δεν κατοικείται πια λόγω πυρηνικών δοκιμών

Το νησί που καταστράφηκε και δεν κατοικείται πια λόγω πυρηνικών δοκιμών

Το νησί που δεν κατοικείται πλέον λόγω των πυρηνικών δοκιμών που έγιναν εκεί και δεν μπορεί να πάει κανείς

ExtraTime
ExtraTime: Τι είναι τελικά οι Καραμπινιέρι στην Ιταλία

Τι είναι τελικά οι Καραμπινιέρι στην Ιταλία

Μια από τις πιο γνωστές λέξεις στην Ιταλία είναι οι Καραμπινιέρι, αλλά τι είναι τελικά, Αστυνομία ή Στρατός

ExtraTime
ExtraTime: Ο πιο επικίνδυνος σκορπιός στην Ελλάδα έχει δηλητήριο με νευροτοξίνες

Ο πιο επικίνδυνος σκορπιός στην Ελλάδα έχει δηλητήριο με νευροτοξίνες

Ο σκορπιός στην Ελλάδα συναντάται κυρίως σε 3 είδη αλλά ο πιο επικίνδυνος έχει δηλητήριο που έχει νευροτοξίνες

ExtraTime