Αυτή είναι η 5η γεύση εκτός από αλμυρό, γλυκό, πικρό και ξινό – Έρχεται από την Ιαπωνία
Η 5η γεύση που προκαλεί συζητήσεις
Υπάρχει 5η γεύση. Κι όμως. Εδώ και καιρό.
Το ουμάμι είναι μία από τις πέντε βασικές. Μαζί με το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το πικρό. Η λέξη ουμάμι προέρχεται από τα ιαπωνικά και σημαίνει ευχάριστη, γευστική.
Προσδίδει μια πλούσια, γεμάτη, στρογγυλή και σαρκώδη γεύση. Συνήθως σχετίζεται με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες.
Οφείλεται κυρίως στην παρουσία γλουταμινικού οξέος. Και άλλων νουκλεοτιδίων όπως ινοσινικό και γουανιλικό οξύ.
Μερικές κοινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ουμάμι είναι:
-
Παραδοσιακά τρόφιμα:
-
Σάλτσες σόγιας και miso
-
Αποξηραμένα φύκια (π.χ. kombu)
-
Ζωμοί και dashi (ιαπωνικός ζωμός)
-
Τρόφιμα της δυτικής κουζίνας:
-
Παρμεζάνα και ώριμα τυριά
-
Τομάτες (ιδιαίτερα αποξηραμένες)
-
Μανιτάρια (ειδικά shiitake)
-
Κρέατα που έχουν ψηθεί ή ωριμάσει
-
Ψάρια και θαλασσινά
Ανακάλυψη και Επιστημονική Αναγνώριση
Η έννοια του ουμάμι ανακαλύφθηκε το 1908 από τον Ιάπωνα χημικό Kikunae Ikeda Ο συνδυασμός με άλλη γεύση ενισχύει την απόλαυση ενός πιάτου.