ΑΤΖΕΝΤΑ

7 Μαΐου: Κάνει πρεμιέρα η «Ενάτη» του Μπετόβεν

Σα σήμερα στις 7 Μαΐου του 1824, κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη η σπουδαία 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, που έμεινε στην ιστορία.
7 Μαΐου: Κάνει πρεμιέρα η «Ενάτη» του Μπετόβεν

Σα σήμερα στις 7 Μαΐου του 1824, κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη η σπουδαία 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, που έμεινε στην ιστορία.

Σα σήμερα στις 7 Μαΐου του 1824, θα κάνει πρεμιέρα η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, που για πολλούς θεωρείται και το κορυφαίο του έργο.

Πρόκειται για έναν ύμνος στη χαρά και την παγκόσμια συναδέλφωση, από τον Γερμανό συνθέτη, που έμεινε στην ιστορία και δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί.

Δώδεκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Όγδοης Συμφωνίας, ο Μπετόβεν άρχισε να δουλεύει το νέο του έργο το 1818 και το ολοκλήρωσε το 1824.

Επρόκειτο για μία πολύ δύσκολη… αποστολή, που ο ίδιος κατάφερε να φέρει εις πέρας σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα για τα δεδομένα της εποχής.

Στα τρία πρώτα μέρη της Συμφωνίας («Allegro ma non tropo, un poco maestoso», «Molto Vivace», «Adagio molto e cantabile») δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες, ωστόσο το τέταρτο ήταν διαφορετικό από τα άλλα, αφού θα περιείχε και το ποίημα του Σίλερ.

Ο Μπετόβεν επιθυμούσε η πρεμιέρα της «Ενάτης» να δοθεί στο Βερολίνο και όχι στη Βιέννη, όπως τον προέτρεπαν φίλοι και χρηματοδότες, επειδή το έργο ήταν αφιερωμένο στον Πρώσσο βασιλιά Φρειδερίκο – Γουλιέλμο τον 3ο.

Τελικά, πείσθηκε και η πρεμιέρα της «Ενάτης» δόθηκε τη Δευτέρα 7 Μαΐου του 1824 στο κατάμεστο «Κερντνερτορτεάτερ» της Βιέννης.

Διαβάστε επίσης:

Η ατζέντα της ημέρας (7/5)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «7 Μαΐου: Κάνει πρεμιέρα η «Ενάτη» του Μπετόβεν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Στέλιος Ανδρικάκης

Ο Στέλιος Ανδρικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23/5/1992. Από μικρή ηλικία άρχισε την ενασχόληση του με διάφορα αθλήματα και κυρίως με την κολύμβηση, ωστόσο το άνοιγμα του ραδιοφώνου σε μία αθλητική εκπομπή άλλαξε τελείως την οπτική και τα «θέλω» του. Η αγάπη του για την αθλητική δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο άρχισε να μεγαλώνει και έτσι το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ στο οποίο φοίτησε ήταν μονόδρομος. Μετά από την πορεία του σε αρκετά sites, ήρθε η πρόταση από το Sportime, στο οποίο και βρίσκεται από το 2018 μέχρι και σήμερα.