Εορτολόγιο: Δευτέρα 1 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Γιώργος Διπλοΐδης

Εορτολόγιο: Δευτέρα 1 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Εορτολόγιο-Αγία Ευδοκία: Δευτέρα 1 Μαρτίου: Σήμερα η εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη της Αγίας Ευδοκίας.

Εορτολόγιο-Αγία Ευδοκία: Η Αγία Ευδοκία τα πρώτα χρόνια της ζωής τα πέρασε μέσα στην αμαρτία και την ακολασία. Συνήθιζε να παρασύρει με… όπλο την εκτυφλωτική της ομορφιά, πολλούς άνδρες στη αμαρτωλή ζωή. Την ίδια στιγμή συγκέντρωσε και πολλά χρήματα. Ο τόπος γέννησης της ήταν η Ηλιούπολη της επαρχίας Λιβανησίας, της Φοινίκης, την εποχή του Τραϊανού (98 – 117 μ.Χ.).

Η χάρη όμως του Θεού ευδόκησε, ώστε να συμβεί η θαυμαστή αλλοίωση και στην ψυχή της Ευδοκίας. Μετά από μία σοβαρή ασθένεια, εγκατέλειψε την πόλη και την αμαρτία της, για να επιστρέψει εκεί ένα χρόνο αργότερα. Επιθυμώντας όμως να παραμείνει άγνωστη, εγκαταστάθηκε στην άκρη της. Εκεί μετά την γνωριμία της με έναν μοναχό ονόματι Γερμανό και με τις νουθεσίες του αποφάσισε να μετανοήσει.

Στην συνέχεια, αφού είδε οπτασία, προσήλθε στον Επίσκοπο Θεόδοτο και βαπτίσθηκε. Η οπτασία ήταν η εξής: Παρατηρούσε Άγγελο Θεού να οδηγεί αυτήν προς τον ουρανό και άλλους Αγγέλους να τη συγχαίρουν, ενώ την ίδια στιγμή κάποιος μαύρος ούρλιαζε και έλεγε ότι αδικείται πάρα πολύ, επειδή η Ευδοκία έγινε Χριστιανή.

Από τότε αλλάζει η ζωή της, χαρίζει όλη της τη περιουσία στο φιλανθρωπικό έργο της τοπικής εκκλησίας και πηγαίνει σε κάποιο μοναστήρι, όπου ζει βίο ασκητικό ως τη στιγμή που τη άρπαξαν οι πρώην εραστές της και την οδήγησαν στο Αυριλιανό για να δικαστεί.

Η Αγία όμως με την προσευχή της, κατόρθωσε να αναστήσει το νεκρό παιδί του βασιλιά και να προσελκύσει και τον ίδιο στο Χριστιανισμό. Αργότερα οδηγήθηκε μπροστά στον ηγεμόνα Διογένη, ο οποίος την άφησε ελεύθερη, αφού η Αγία και πάλι θαυματούργησε. Τελικά αποκεφαλίσθηκε από το Βικέντιο και έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.

Εορτολόγιο Δευτέρα 1 Μαρτίου

Κυριακή της Τυρινής

Αγία Αντωνίνα

Άγιος Παρασκευάς ο Τραπεζούντιος ο νεομάρτυρας

Οσία Δομνίνα η Νέα

Άγιοι Μάρκελλος και Αντώνιος

Άγιοι Σιλβέστρος και Σωφρόνιος

Άγιος Νεστοριανός

Άγιοι Χαρίσιος, Νικηφόρος και Αγάπιος

Όσιος Αγάπιος από τη Σκήτη της Κολιτσούς και οι μετ’ αυτού τέσσερις όσιοι

Άγιος Σιλβέστρος Πατριάρχης

Αγία Αναστασία η Νεομάρτυς

Άγιος David

Άγιοι Γερβάσιος και Λέων οι αυτάδελφοι

Όσιος Συνέσιος ο εν Λύση της Κύπρου αθλήσας

Όσιος Μαρτύριος του Ζελένσκ

Όσιος Λουκάς ο εκ Σικελίας

Άγιος Μεθόδιος ο Ιερομάρτυρας εκ Ρωσίας

Αγία Αντωνίνα η Οσιομάρτυς

Άγιος Παύλος ο Οσιομάρτυρας

Σήμερα 1 Μαρτίου γιορτάζουν οι: Ευδοκία, Ευδοκούλα, Ευδοκίτσα, Ευδοκή, Εύη, Παράσχος, Πάρης, Πάρις, Χαρίσιος, Χάρισος, Χαρίσης, Χαρίσα.

Πηγή: Saint.gr

Η ατζέντα της ημέρας (01/3)

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news

Sportime Extras