ΑΤΖΕΝΤΑ

Εορτολόγιο Σάββατο 13 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Σάββατο 13 Απριλίου η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Μαρτίνου.
Εορτολόγιο Σάββατο 13 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Σάββατο 13 Απριλίου: Ο Άγιος Μαρτίνος, Επίσκοπος Ρώμης, γεννήθηκε στην κεντρική Ιταλία, στο Τόδι της Ομβρικής.

Έγινε Πάπας Ρώμης την εποχή που την Εκκλησία ταλαιπωρούσε η αίρεση των Μονοθελητών. Δυστυχώς, τότε και η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είχε πέσει στα δίχτυα αυτής της αίρεσης, διότι ο Πατριάρχης Παύλος ο Β’ ήταν υπέρμαχος του Μονοθελητισμού, μαζί με τον αυτοκράτορα Κώνστα τον Β’ .

Ο Πάπας Μαρτίνος, υπέρμαχος της Ορθοδοξίας, προσπάθησε με επιστολή του, αλλά και με ειδικούς απεσταλμένους κληρικούς, να επαναφέρει τον Πατριάρχη Παύλο στο ορθόδοξο δόγμα. Μάταια, όμως. Ο Πατριάρχης, επηρεαζόμενος από τον αυτοκράτορα, επέμενε στο Μονοθελητισμό και εξόρισε τους απεσταλμένους του Μαρτίνου σε διάφορα νησιά.

Μάλιστα, ο Κώνστας ο Β’ έστειλε και συνέλαβαν με δόλο και τον ίδιο το Μαρτίνο. Και αφού τον οδήγησαν αιχμάλωτο στην Κωνσταντινούπολη, κατόπιν τον εξόρισαν στη Χερσώνα. Εκεί, πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου του 655 μ.Χ., αφού κυβέρνησε την εκκλησία του έξι χρόνια. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι ο θάνατος τον βρήκε αγωνιζόμενο στις επάλξεις της Ορθοδοξίας, ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας. Δηλαδή, να διδάσκει ορθά, χωρίς πλάνη, το λόγο της αλήθειας. (Η μνήμη του, από ορισμένους Συναξαριστές, επαναλαμβάνεται στις 20 Σεπτεμβρίου).

Πηγή: Saint.gr

Εορτολόγιο Σάββατο 13 Απριλίου

  • Άγιος Ζωΐλος ο Ρωμαίος
  • Άγιοι Κυντιλλιανός, Μάξιμος και Δάδας
  • Άγιος Ελευθέριος ο Πέρσης
  • Άγιος Θεοδόσιος
  • Ανακομιδή ιερών λειψάνων του Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου του Κυπρίου
  • Αγία Θεοδοσία η βασίλισσα και Γερόντιος ο υπηρέτης της
  • Άγιος Αρσένιος Αρχιεπίσκοπος Ελασσώνος
  • Άγιος Χριστόφορος ο Οσιομάρτυρας
  • Άγιος Στέφανος ο Νέος ο Ιερομάρτυρας

Σήμερα 13/4 γιορτάζουν οι: Γερόντιος, Μαρτίνος, Μαρτίνη, Μαρτίνα, Πάγκαλος

Σήμερα 13/4 ο ήλιος ανέτειλε στις 6:52π.μ. και θα δύσει στις 7:58μ.μ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εορτολόγιο Σάββατο 13 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.