menu

Εορτολόγιο Σάββατο 6 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Γιώργος Διπλοΐδης

Εορτολόγιο Σάββατο 6 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Εορτολόγιο Σάββατο 6 Φεβρουαρίου: Σήμερα η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Φώτιου του ο Μέγα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Εορτολόγιο: Ο Μέγας Φώτιος έζησε κατά τους χρόνους που βασίλευσαν οι αυτοκράτορες Μιχαήλ (842 – 867 μ.Χ.), υιός του Θεοφίλου, Βασίλειος Α’ ο Μακεδών (867 – 886 μ.Χ.) και ο Λέων ΣΤ’ ο Σοφός (886 – 912 μ.Χ.), υιός του Βασιλείου. Γεννήθηκε το 810 μ.Χ. (κατά άλλους το 820 μ.Χ.) στην Κωνσταντινούπολη από ευσεβή και επιφανή οικογένεια, που αγωνίσθηκε για την τιμή και προσκύνηση των ιερών εικόνων.

Οι γονείς ήταν ο Άγιος Σέργιος (βλέπε 13 Μαΐου) και Ειρήνη και καταδιώχθηκαν επί του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεοφίλου (829 – 842 μ.Χ.). Ο Άγιος Σέργιος ήταν αδελφός του Πατριάρχου Ταρασίου (784 – 806 μ.Χ.) και περιπομπεύθηκε δέσμιος από το λαιμό ανά τις οδούς της Κωνσταντινουπόλεως, στερήθηκε την περιουσία του και εξορίσθηκε μετά της συζύγου του και των παιδιών του σε τόπο άνυδρο, όπου από τις ταλαιπωρίες πέθανε ως Ομολογητής.

Ο ιερός Φώτιος διέπρεψε πρώτα στα ανώτατα πολιτικά αξιώματα. Όταν με εντολή του αυτοκράτορα απομακρύνθηκε βιαίως από τον πατριαρχικό θρόνο ο Πατριάρχης Ιγνάτιος, ανήλθε σε αυτόν, το έτος 858 μ.Χ., ο ιερός Φώτιος, ο οποίος διακρινόταν για την αγιότητα του βίου του και την τεράστια μόρφωσή του. Η χειροτονία του εις Επίσκοπο έγινε την ημέρα των Χριστουγέννων του έτους 858 μ.Χ. υπό των Επισκόπων Συρακουσών Γρηγορίου του Ασβεστά, Γορτύνης Βασιλείου και Απαμείας Ευλαμπίου. Προηγουμένως βέβαια εκάρη μοναχός και ακολούθως έλαβε κατά τάξη τους βαθμούς της ιεροσύνης.

Ο ιερός Φώτιος διεξήγαγε μεγάλους και επιτυχείς αγώνες υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως εναντίων των Μανιχαίων, των Εικονομάχων και άλλων αιρετικών και επανέφερε στους κόλπους της Καθολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας πολλούς από αυτούς.

Ο Άγιος Φώτιος κοιμήθηκε οσίως το έτος 891 μ.Χ. όντας εξόριστος στην ιερά μονή των Αρμενιανών, όπως άλλοτε ο θείος και ιερός Χρυσόστομος στα Κόμανα του Πόντου. Το ιερό και πάντιμο σκήνωμα του Αγίου και Μεγάλου Φωτίου εναποτέθηκε στην λεγόμενη μονή της Ερημίας ή Ηρεμίας, που ήταν κοντά στην Χαλκηδόνα. Παλιότερα η Σύναξή του ετελείτο στο Προφητείο, δηλαδή στο ναό του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, που βρισκόταν στη μονή της Ερημίας, ενώ τώρα τελείται στην ιερά πατριαρχική μονή της Αγίας Τριάδος στη νήσο Χάλκη, όπου ιδρύθηκε και η Θεολογική Σχολή της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Εορτολόγιο Σάββατο 6 Φεβρουαρίου

Όσιος Βουκόλος Επίσκοπος Σμύρνης

Άγιος Ιουλιανός ὁ ἐν Ἐμέσῃ

Άγιοι Φαύστα, Ευϊλάσιος και Μάξιμος

Άγιοι Φαύστος, Βασίλειος και Σιλουανός

Όσιοι Βαρσανούφιος και Ιωάννης ο μαθητής του ο επικαλούμενος Προφήτης

Όσιος Ιωάννης ὁ ἐν Λυκῷ

Όσιος Ιάκωβος

Όσιος Μακάριος

Άγιοι Δωροθέα και Θεόφιλος οι Μάρτυρες εν Καισαρεία

Άγιος Άμανδος Επίσκοπος Μάαστριχτ

Άγιος Δαμασκηνός ο Ιερομάρτυρας ο Σιναΐτης

Άγιος Αρτέμιος ο Ιερομάρτυρας ο Σιναΐτης

Όσιος Αρσένιος ο εκ Γεωργίας

Άγιοι Θεόφιλος, Σατουρνίνος και Ρεβοκάτος

*Σήμερα 6/2/2021 γιορτάζουν οι:

Φώτιος

Φώτης

Φωτεινός

Φώτις

Φωτεινή

Φανή

Φένια

Φώτω

Φώφη

Φωτούλα

Φαίη

Φωφώ

Πηγή: Saint.gr

Η ατζέντα της ημέρας (6/2)

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news