Εορτολόγιο Τετάρτη 12 Μαΐου: Σήμερα η Εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Επιφάνιου, Επισκόπου Κωνσταντίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Εορτολόγιο Τετάρτη 12 Μαΐου: Ο Άγιος Επιφάνιος γεννήθηκε από πάμπτωχη οικογένεια Ιουδαίων αγροτών, στο χωρίο Βησανδούκη (ή Βησανδούκ), κοντά στην Ελευθερούπολη της Παλαιστίνης το 310 μ.Χ. (Κυπριακή λαϊκή παράδοση αναφέρει, πως ο Άγιος Επιφάνιος γεννήθηκε στον Καλοπαναγιώτη της Κύπρου, ένα χωριό της Μαραθάσας και μεγάλωσε στη Βησανδούκη). Οι γονείς του είχαν ακόμη ένα παιδί, την Καλλίτροπο.

Μετά το θάνατο των γονέων του και σε ηλικία δέκα ετών, ο Επιφάνιος προσελκύεται στο χριστιανισμό από δύο περίφημους για τις γνώσεις και τον ασκητισμό μοναχούς, το Λουκιανό και τον Ιλαρίωνα. Επτά μέρες ύστερα από το βάπτισμα του, ο Επιφάνιος τακτοποίησε την αδελφή του σ’ ένα γυναικείο μοναστήρι κι έφυγε για την έρημο της Παλαιστίνης. Εκεί ζει κοντά στους επιφανέστερους ασκητές, ασκούμενος στην εγκράτεια, την άσκηση και στη μελέτη των Θείων Γραφών, γενόμενος υπόδειγμα για τους συνασκητές του.

Η φήμη του και οι αρετές του δεν άργησαν να διαδοθούν και αναδείχθηκε επίσκοπος Κωνσταντίας της Κύπρου το 367 μ.Χ., στην οποία κατέφυγε με θαυματουργικό τρόπο, όταν το πλοίο του, που επέπλεε προς την Παλαιστίνη, λόγω τρικυμίας, έφθασε στην Κύπρο. (Η Κωνσταντία ονομαζόταν αρχικά Σαλαμίνα. Η πόλη κτίστηκε από τον ήρωα του Τρωικού πολέμου Τεύκρο, τον γιο του Τελαμώνα, προς τιμή της πατρίδας του Σαλαμίνας και καταστράφηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. από σεισμό. Η πόλη ξανακτίστηκε από τον γιο του Μέγα Κωνσταντίνου, τον Κωνστάντιο κι ονομάστηκε Κωνσταντία. Έγινε έδρα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, όταν η Κύπρος είχε 14 επισκόπους κι έμεινε τέτοια μέχρι το 1191 μ.Χ., που η Κύπρος κατακτήθηκε απ’ τους Φράγκους. Σήμερα έδρα του Αρχιεπισκόπου είναι η Λευκωσία).

Από τη θέση αυτή, ο Άγιος άρχισε τον ευαγγελισμό του ποιμνίου του και αγωνίστηκε με θερμότατο ζήλο για την διατήρηση και ενίσχυση των ορθοδόξων δογμάτων, καταπολεμώντας όλες τις αιρετικές δοξασίες και πλάνες της εποχής του και ιδιαίτερα εκείνες του Ωριγένη. Κάνοντας συνεχή χρήση των λόγων της Αγίας Γραφής και γράφοντας πλήθος αντιαιρετικά συγγράμματα, αγωνίστηκε για να κρατήσει τούς πιστούς στην ανόθευτη χριστιανική πίστη.

Το 381 μ.Χ., μαζί με τέσσερις άλλους Κυπρίους επισκόπους, ο Επιφάνιος έλαβε μέρος και στη Δευτέρα Οικουμενική Σύνοδο.

Ο Επιφάνιος πέθανε εν πλω από την Κωνσταντινούπολη, που είχε πάει για εκκλησιαστικές υποθέσεις προς την Κωνστάντια, στις 12 Μαΐου του 403 μ.Χ., μετά από αρχιεροσύνη 36 χρόνων. Το τίμιο λείψανό του μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη ο αυτοκράτορας Λέων ΣΤ’ ο Σοφός. Η Σύναξή του ετελείτο στον αγιότατο οίκο του, που ήταν στο ναό του Αγίου Φιλήμονος.

Πηγή: Saint.gr

Εορτολόγιο Τετάρτη 12 Μαΐου

Άγιος Γερμανός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης

Όσιος Θεόδωρος ο εν Κυθήροις ασκήσας

Άγιος Ιωάννης ο Βλάχος

Άγιος Φίλιππος ο Αργύριος

Άγιος Ευθύμιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Όσιος Νικήτας ο Σιναΐτης

Εύρεσις των τιμίων λειψάνων της Αγίας Ειρήνης της Παρθενομάρτυρος

Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας εκ Σερρών

Οσία Καλλίτροπος

Αγία Δομιτίλλα η Μάρτυρας

Άγιος Παγκράτιος ο Μάρτυρας

Άγιος Θεοφάνης Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Όσιος Λέων εν Μεθώνη

Άγιοι Μάρτυρες εις Μπούτοβο της Ρωσίας

Όσιος Νεκτάριος της Όπτινα

Όσιος Αντώνιος του Ραντονέζ

Όσιος Διονύσιος του Ραντονέζ

Άγιος Ερμογένης ο Ιερομάρτυρας Πατριάρχης Μόσχας

Σήμερα 12/5 γιορτάζουν οι: Θεόδωρος – Πολιούχος Κυθήρων, Θεοδώρα, Δώρα, Ντόρα, Θόδωρος, Θοδώρα, Θοδωρής, Θοδωράκης, Θώδης, Θώδος, Δώρης, Θεο, Επιφάνειος, Επιφάνιος, Επιφανία

Σήμερα 12/5 ο ήλιος ανέτειλε στις 6:17π.μ. και θα δύσει στις 8:25μ.μ.

Διαβάστε επίσης:

Η ατζέντα της ημέρας (12/5)