Εορτολόγιο Τετάρτη 3 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Λουκιλλιανού και Παύλης και των νηπίων Κλαύδιου, Υπάτιου, Παύλου και Διονύσιου. Εορτολόγιο Τετάρτη 3 Ιουνίου: Ο Κύριος μας διαβεβαίωσε ότι «τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστίν». Δηλαδή, εκείνα που είναι αδύνατο να γίνουν με την ασθενική δύναμη και λογική του ανθρώπου, αυτά είναι...

Σήμερα η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Λουκιλλιανού και Παύλης και των νηπίων Κλαύδιου, Υπάτιου, Παύλου και Διονύσιου.

Εορτολόγιο Τετάρτη 3 Ιουνίου: Ο Κύριος μας διαβεβαίωσε ότι «τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστίν». Δηλαδή, εκείνα που είναι αδύνατο να γίνουν με την ασθενική δύναμη και λογική του ανθρώπου, αυτά είναι κατορθωτά και δυνατά από το Θεό. Πράγματι, ποιος θα περίμενε από έναν άνθρωπο που πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή μέσα στην ειδωλολατρία, της οποίας, μάλιστα, ήταν και ιερέας, να γίνει χριστιανός; Κι όμως. Αυτό συνέβη με το γέροντα ιερέα ειδωλολάτρη Λουκιλλιανό, που έζησε στα χρόνια του βασιλιά Αυρηλιανού το 270 μ.Χ.

Όπως σημειώνει ο Ορθόδοξος συναξαριστής, όταν ο Λουκιλλιανός, άκουσε για πρώτη φορά χριστιανικό κήρυγμα στην πατρίδα του Νικομήδεια, η θεία χάρη δημιούργησε μέσα του πραγματικό σεισμό. Γκρεμίστηκαν σαν χάρτινοι πύργοι οι ειδωλολατρικές του πεποιθήσεις, που τόσο βαθειά ήταν ριζωμένες στην ψυχή του. Τα γεροντικά του μάτια άνοιξαν και με νεανική ζωηρότητα διακήρυξε την πίστη του στο Χριστό. Προσπάθησε, μάλιστα, να φέρει με το κήρυγμα του και άλλες ψυχές σ’ Αυτόν. Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε στον κόμη Λιβάνια. Με θάρρος ο Λουκιλλιανός ομολόγησε μπροστά του το Χριστό. Τότε ο κόμης, πιεζόμενος και από τους ειδωλολάτρες ιερείς, που θεώρησαν το Λουκιλλιανό λιποτάκτη της θρησκείας τους, διέταξε και τον βασάνισαν. Έπειτα τον έριξαν στη φωτιά για να καεί, αλλά δυνατή βροχή έσβησε τη φωτιά. Τότε τον έστειλαν στο Βυζάντιο, όπου ο Λουκιλλιανός αξιώθηκε να μαρτυρήσει με σταυρικό θάνατο.

Στη φυλακή μέσα ο Άγιος Λουκιλλιανός βρήκε τέσσερα παιδιά, τον Κλαύδιο, τον Υπάτιο, τον Παύλο και τον Διονύσιο, που για τον ίδιο λόγο ήταν φυλακισμένα και κατόπιν αποκεφαλίστηκαν. Μετά τον θάνατο και του Αγίου, η παρθένος Παύλη, πήρε τα Ιερά του λείψανα και τα ενταφίασε. Τότε όμως, συνελήφθη και αυτή, βασανίζεται σκληρά και στο τέλος αποκεφαλίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (3/6)

Εορτολόγιο Τετάρτη 3 Ιουνίου

Άγιος Λουκιλλιανός, Παύλη και τα νήπια Κλαύδιος, Υπάτιος, Παύλος και Διονύσιος

Όσιος Αθανάσιος ο θαυματουργός

Οσία Ιέρεια

Όσιος Πάππος

Άγιος Ιωσήφ Ιερομάρτυς Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης

Άγιος Δωρόθεος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως, ο Πρώιος

Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Δέρκων

Άγιος Κέβιν ο εξ Ιρλανδίας

Μετακομιδή του Ιερού λειψάνου του Αγίου Δημήτριου του Μοσχοβίτη του Θαυματουργού

Άγιος Αχιλλάς Επίσκοπος Αλεξανδρείας

Άγιοι Περγεντίνος και Λαυρεντίνος οι Μάρτυρες οι αυτάδελφοι

Άγιος Καικίλιος διδάσκαλος του Αγίου Κυπριανού

Άγιος Ιλάριος Επίσκοπος Καρκασσόν της Τουλούζης

Αγία Γλοτίλδη η εκ Γαλλίας

Όσιος Λιφάρδος ο εν Ορλεάνη

Όσιος Ουρβίκιος

Όσιος Κρονανός o εξ Ιρλανδίας

Άγιος Γενέσιος Επίσκοπος Κλερμόντ

Άγιος Ισαάκ ο εξ Ισπανίας

Σήμερα Τετάρτη 3 Ιουνίου ο ήλιος ανέτειλε στις 6:03π.μ. και θα δύσει στις 8:43μ.μ.

Σήμερα γιορτάζουν οι: Ιερία, Ιέρεια

Υπατία, Υπατή, Υπατούλα, Πατούλα