ΑΤΖΕΝΤΑ

Γεώργιος Παπανικολάου: Ο σπουδαίος γιατρός που έσωσε τις γυναίκες με το «Τεστ Παπ» (vid)

Σαν σήμερα 13 Μαΐου του 1883 στην Κύμη Ευβοίας έμελλε να γεννηθεί ένας λαμπρός επιστήμονας. Ένας γιατρός που «έσπασε» τα σύνορα της Ελλάδας και κατέκτησε την παγκόσμια ιατρική σκηνή όντας πρωτοπόρος. Συγκεκριμένα έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στα κιτάπια της επιστημονικής κοινότητας καθώς ήταν εκείνος που ανακάλυψε τη μέθοδο πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου...
Γεώργιος Παπανικολάου: Ο σπουδαίος γιατρός που έσωσε τις γυναίκες με το «Τεστ Παπ» (vid)

Σαν σήμερα 13 Μαΐου του 1883 στην Κύμη Ευβοίας έμελλε να γεννηθεί ένας λαμπρός επιστήμονας. Ένας γιατρός που «έσπασε» τα σύνορα της Ελλάδας και κατέκτησε την παγκόσμια ιατρική σκηνή όντας πρωτοπόρος. Συγκεκριμένα έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στα κιτάπια της επιστημονικής κοινότητας καθώς ήταν εκείνος που ανακάλυψε τη μέθοδο πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Και οποία έμεινε γνωστή με το όνομά του, δηλαδή «Τεστ Παπανικολάου» ή «Τεστ Παπ», έχοντας σώσει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών παγκοσμίως.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου ηταν γιος του γιατρού και πολιτικού Νικόλαου Παπανικολάου, που διετέλεσε δήμαρχος Κύμης και βουλευτής Ευβοίας. Γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ηλικία μόλις 15 ετών και το 1904 στα 21 του είχε αποφοιτήσει με άριστα!

Παράλληλα μυήθηκε στη μουσική και την ποίηση, ενώ έμαθε Γαλλικά και Γερμανικά αποκτώντας γενικότερα πολύπλευρη μόρφωση.

Ο πατέρας του ήθελε να δουλέψουν μαζί ως γιατροί στην Ελλάδα, όμως εκείνος μετέβη στη Γερμανία το 1907 για μετεκπαίδευση και τρία χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Αμέσως μετά επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου νυμφεύτηκε τη μυκονιάτισσα Μαρία-Ανδρομάχη Μαυρογένους, απόγονο της ηρωίδας του ’21 Μαντούς Μαυρογένους και συμμετείχε ως γιατρός στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913.

Ανήσυχο πνεύμα όπως ήταν ο Γεώργιος Παπανικολάου συνέχισε τη μόρφωσή του στις ΗΠΑ όπου βρέθηκε το 1913. Αρχικά έκανε δουλειές πολύ κατώτερες της μορφώσεώς του (πωλητής, ράφτης, δημοσιογράφος) όμως εξελίχθηκε γρήγορα.

Κέρδισε με δυσκολία μία θέση στο Εργαστήριο Ανατομικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και αργότερα, μία θέση στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης. Από εκεί και δεν είχε… αντίπαλο, δείχνοντας τις αμέτρητες ικανότητές του.

Ακολούθως εκλέχθηκε υφηγητής, έκτακτος καθηγητής και, τέλος, τακτικός καθηγητής της ανατομίας και ιστολογίας της ιατρικής σχολής, του Πανεπιστημίου αυτού Μετά από μακρές έρευνες επί της εκφυλιστικής κληρονομικής επίδρασης του οινοπνεύματος σε ινδικά χοιρίδια ο Παπανικολάου στράφηκε σε προβλήματα αναπαραγωγής σχετιζόμενα με τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων, τον καθορισμό του φύλου, τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, καθώς και των φυλετικών ορμονών.

Το 1928 έγινε η πρώτη του ανακοίνωση επί της χρησιμοποίησης της κυτταρολογικής μεθόδου προς διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Υπήρξε δυσπιστία απο την επιστημονική κοινότητα των ΗΠΑ. Τα επόμενα χρόνια όμως κατάφερε να αποδείξει το «θαύμα» που είχε ανακαλύψει. Το 1944 έγινε η πρώτη εφαρμογή επί του ουροποιητικού συστήματος και στη συνέχεια επί του πεπτικού και άλλων συστημάτων του οργανισμού.

Σήμερα το τεστ Παπανικολάου (Τεστ-Παπ) χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου πέθανε (από καρδιακή προσβολή)στις 19 Φεβρουαρίου 1962 στο Μαϊάμι έχοντας αναλάβει από τον Νοέμβριο του 1961 την οργάνωση και διεύθυνση ενός Καρκινολογικού Ινστιτούτου στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Τιμήθηκε με πολλά και σημαντικά βραβεία από το αμερικανικό κράτος όχι όμως και με το Νόμπελ για το οποίο προτάθηκε δύο φορές. Η αρμόδια επιτροπή αρνήθηκε την πρόταση, αφού δεν μπορούσε να βραβεύσει μία μέθοδο για θεραπεία, αλλά την ανακάλυψή της. Σήμερα το λάθος της επιτροπής, αναγνωρίζεται απο την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς σύμφωνα με στατιστικές, μειώθηκαν κατά 70%, μετά την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου, τα κρούσματα θανάτου λόγω καρκίνου της μήτρας.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τετάρτη 9 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Τετάρτη 9 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουλίου η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Παγκρατίου ιερομάρτυρος επισκόπου Ταυρομενίου.

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τρίτη 8 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Τρίτη 8 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 8 Ιουλίου η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Προκοπίου Μεγαλομάρτυρος

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Δευτέρα 7 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Δευτέρα 7 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Δευτέρα 7 Ιουλίου η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη της Αγίας Κυριακής της Μεγαλομάρτυρος.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 7 Ιουλίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 7 Ιουλίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 7 Ιουλίου!

Μεταδόσεις
Ατζέντα: Εορτολόγιο Κυριακή 6 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Κυριακή 6 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Κυριακή 6 Ιουλίου η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Οσίου Σισώη του μεγάλου.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 6 Ιουλίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 6 Ιουλίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 6 Ιουλίου!

Μεταδόσεις
Ατζέντα: Εορτολόγιο Σάββατο 5 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Σάββατο 5 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Σάββατο 5 Ιουλίου η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Όσιου Αθανάσιου του εν Άθω και οι συν αυτώ έξι μαθητές του.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για το Σάββατο 5 Ιουλίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για το Σάββατο 5 Ιουλίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για το Σάββατο 5 Ιουλίου!

Μεταδόσεις
Ατζέντα: Εορτολόγιο Παρασκευή 4 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Παρασκευή 4 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουλίου η εκκλησία γιορτάζει την μνήμη του Αγίου Ανδρέα του Ιεροσολυμίτου και Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Ατζέντα