Σαν σήμερα στις 14 Μαΐου του 1984 γεννιόταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Ο είναι Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο μέσω της δημιουργίας του Facebook.

Σήμερα στα 35 του ο προγραμματιστής ,επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος είναι ο μοναδικός στον κόσμο σε ηλικία κάτω των 50 που συγκαταλέγεται στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Επίσης σύμφωνα με το Forbes ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι ο μονός κάτω των 40 ετών που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους top 20 δισεκατομμυριούχους στον πλανήτη.

Πάντα σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό αυτή τη στιγμή η περιουσία του υπολογίζεται στα 77,5 δις δολάρια!

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ίδρυσε το Facebook στις 4 Φεβρουαρίου 2004 μαζί με μερικούς άλλους συμφοιτητές του Χάρβαρντ όπου σπούδαζε. Αρχικά ο σκοπός του της πλατφόρμας ήταν για να εξυπηρετεί μόνο τους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Μόλις ο νεαρός τότε Ζουκερμπεργκ συνειδητοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να εξελιχτεί σε κάτι τεράστιο αποφάσισε να φύγει από το Χάρβαρντ στη μέση των σπουδών του ώστε ν’ ασχοληθεί με αυτό.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε και ο ίδιος: «Χρειάστηκα 5 λεπτά για να αποφασίσω ότι έπρεπε να φύγω»

Εν συνεχεία μετακόμισε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια (αποτελεί τη βάση της εταιρειών τεχνολογίας), όπου βρίσκονται σήμερα τα γραφεία του Facebook.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σημαντικότερη απόφαση της καριέρας του ήταν η άρνησή του να πουλήσει το Facebook στη Yahoo παρά την εξωφρενική για τα τότε δεδομένα του 1 δισ. δολαρίων. Κι αυτό καθώς σήμερα η εταιρεία αξίζει περισσότερα από 500 δισ. δολάρια.

Στις 21 Ιουλίου 2010, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των χρηστών του Facebook ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια. Σήμερα το Facebook αριθμεί πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες.

Δεν χρειάζεται να πούμε κατά πόσο άλλαξε την εικόνα του κόσμου τα τελευταία 15 χρόνια, τις ευκολίες που παρέχει και την εργασία και τα κέρδη που προσφέρει σε εκατομμύρια ανθρώπους κι επιχειρήσεις. Από την άλλη υπάρχει πάντα και η αρνητική πλευρά που αφορά την έκθεση των προσωπικών δεδομένων, των ανηλίκων, ενώ δεν είναι λίγα και τα ηλεκτρονικά εγκλήματα τα οποία έχουν διαπραχθεί μέσω της πλατφόρμας.