ΑΤΖΕΝΤΑ

1879: Ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης (vid)

Σαν σήμερα στις 21 Οκτωβρίου του 1879 ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον δοκιμάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης.

Ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης (vid)
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Σαν σήμερα στις 21 Οκτωβρίου του 1879 ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης, ο οποίος λειτουργεί 13½ ώρες προτού σβήσει. Μάλιστα έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, έναν χρόνο μετά το 1880.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τόμας Έντισον και η ιστορία του ηλεκτρικού λαμπτήρα (vid)

Να αναφέρουμε πάντως οτι μπορεί η ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεως να αποδίδεται στον Έντισον, όμως οι προσπάθειες για την υλοποίηση αυτής της ιδέας είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα από άλλους ερευνητές.

Πιο «ηχηρό» παράδειγμα ο Άγγλος χημικός Τζόζεφ Σουάν που είχε αρχίσει τα πρώτα αξιόλογα πειράματα τη δεκαετία του 1860. Ο Σουάν ο οποίος επεδίωξε να κατασκευάσει λάμπες με νήμα άνθρακα, αλλά η επιτυχία είχε μικτή διάρκεια, αφού έπειτα από μερικά λεπτά το νήμα καταστρεφόταν.

Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, αποφάσισε να επαναλάβει τα πειράματά του, αξιοποιώντας μία νέα εφεύρεση, την αντλία υψηλού κενού. Έτσι  παρουσίασε την ηλεκτρική του λάμπα το 1879, αλλά ήταν πλέον… κομμάτι αργά. Ο Έντισον τον είχε προλάβει για λίγους μήνες.

Συγκεκριμένα Αμερικανός εφευφρέτης είχε υποβάλει αίτηση ευρεσιτεχνίας για έναν όμοιο λαμπτήρα κενού. Την πρωτοχρονιά του 1879 παρουσίασε μια συστοιχία από 50 λαμπτήρες, οι οποίες έπαιρναν ρεύμα από μια γεννήτρια συνεχούς ρεύματος.

Τρία χρόνια αργότερα άρχισε τη βιομηχανική παραγωγή τους στο ιδιόκτητο εργοστάσιο «Edison Lamp Company» στο Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο είχε συγκροτήσει με ξένες χρηματοδοτήσεις. Στο μεταξύ, αντικατέστησε το νήμα άνθρακα από σκληρές ίνες γιαπωνέζικου μπαμπού.

Ο Σουάν είχε αρχίσει την κατασκευή λαμπτήρων στη Μεγάλη Βρετανία από το 1880, επιλέγοντας ως νήμα πυρακτώσεως ίνες βαμβακιού, επεξεργασμένες με άνθρακα.

Exit mobile version