ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαν σήμερα: 10 χρόνια από την ημέρα που ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε στον αδερφό του την ηγεσία της Κούβας

Σαν σήμερα πριν ακριβώς 10 χρόνια, ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, παραδίδει στον αδερφό του την ηγεσία της χώρας.
Σαν σήμερα: 10 χρόνια από την ημέρα που ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε στον αδερφό του την ηγεσία της Κούβας

Σαν σήμερα πριν ακριβώς 10 χρόνια, ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, παραδίδει στον αδερφό του την ηγεσία της χώρας.

Σαν σήμερα: Ήταν 19 Απριλίου του 2011 όταν ο Φιντέλ Κάστρο παίρνει την απόφαση να αποσυρθεί από την ηγεσία της Κούβας, δίνοντας τα ηνία στον αδερφό του Ραούλ.

Ο εμβληματικός ηγέτης της Κούβας επιβεβαίωσε, με άρθρο του που δημοσιεύεται στον επίσημο Τύπο, ότι δεν θα είναι μέλος της νέας Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, η σύνθεση της οποίας πρόκειται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Ο 84χρονος Κάστρο ήταν ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος από την ίδρυσή του, το 1965, ως το 2006, όταν παρέδωσε τη θέση αυτή και την προεδρία στον αδελφό του, τον Ραούλ Κάστρο, για λόγους υγείας.

Το 6ο συνέδριο του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος ενέκρινε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανοίγματος που προτάθηκε από τον πρόεδρο και αδερφό του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ Κάστρο, για να «διορθωθεί» το σοσιαλιστικό μοντέλο που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και μισό αιώνα.

Η ολομέλεια των 1.000 συνέδρων ψήφισε το πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε περίπου 300 μέτρα που αφορούν το άνοιγμα του ιδιωτικού τομέα, μειώσεις των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, μειώσεις των κρατικών επιδοτήσεων, μορφές αυτοδιαχείρισης στις επιχειρήσεις, τους φόρους και την αποκέντρωση του κρατικού μηχανισμού.

«Στον εκσυγχρονισμό του οικονομικού μοντέλου, ο σχεδιασμός θα έχει το προβάδισμα, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τις τάσεις της αγοράς», αναφέρθηκε στην απόφαση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο Cubadebate.cu, στην οποία υπογραμμίστηκε πάντως ότι «μόνον ο σοσιαλισμός είναι ικανός να νικήσει τις δυσκολίες και να διαφυλάξεις τις κατακτήσεις της επανάστασης».

Η έγκριση του προγράμματος από το συνέδριο αναμενόταν ευρέως επειδή μερικές από τις μεταρρυθμίσεις, όπως η αύξηση της αυτοαπασχόλησης και η μίσθωση κρατικής γης σε ιδιώτες αγρότες, εφαρμόζονται ήδη.

Το συνέδριο επέλεξε επίσης νέο Πρώτο και Δεύτερο Γραμματέα στη Κούβα, την Κεντρική Επιτροπή και το ισχυρό Πολιτικό Γραφείο, όμως τα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση που θα σημάνει τη λήξη του συνεδρίου, μετέδωσε η κουβανική τηλεόραση.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σαν σήμερα: 10 χρόνια από την ημέρα που ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε στον αδερφό του την ηγεσία της Κούβας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.