×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Σαν σήμερα 12/12: «Φεύγει» ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος


    Κώστας Παπαδόπουλος

Σαν σήμερα 12/12: «Φεύγει» ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος. Σαν σήμερα στις 12/12 του 2008 έφυγε από τη ζωή μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος.


Σαν σήμερα στις 12/12 του 2008 σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος.

Ο τέως πρόεδρος της Κύπρου (2003-2008) συνέδεσε το όνομά του με τη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτίστηκε με ορισμένες από τις πλέον κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού.

Η δράση του ξεκινά από τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του ’55-59 για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ένας αγώνας που τελικά κατέληξε σε ανεξάρτητο κράτος, στην εισβολή του ’74 και εν συνεχεία, διά του Σχεδίου Ανάν, σε μια προσπάθεια διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και νομιμοποίησης της διχοτόμησης.

Επέστρεψε στην Κύπρο στις 20 Μαρτίου 1955, δέκα μέρες πριν από την έναρξη την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, στον οποίο πήρε ενεργό μέρος, παράλληλα με την άσκηση της δικηγορίας. Διετέλεσε τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος για όλη την Κύπρο της ΠΕΚΑ, της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ.

τις 28 Φεβρουαρίου 2003 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικρατώντας του Γλαύκου Κληρίδη και στις 16 Απριλίου του ίδιου χρόνου υπέγραψε στην Αθήνα τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τους ηγέτες των άλλων εννέα υπό ένταξη κρατών.

Στην ιστορία θα μείνει η φράση του: «παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω κοινότητα», στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό το βράδυ της 22ας Απριλίου τού 2004, δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Τελικά, πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 2008 από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, εξαιτίας καρκίνου στον πνεύμονα. Ήταν παντρεμένος με τη Φωτεινή, χήρα του συναγωνιστή του από την εποχή της ΕΟΚΑ Πολύκαρπου Γεωρκάτζη και είχε τέσσερα παιδιά.

Σαν Σήμερα 12/12: Υπόλοιπα γεγονότα στον πλανήτη

1800: Η Ουάσιγκτον γίνεται πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

1822: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το Μεξικό ως ξεχωριστό έθνος.

1868: Ιδρύεται η Ανακτορική Φρουρά, η σημερινή Προεδρική Φρουρά.

1955: Γεννιέται η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ελληνίδα πολιτικός και επιχειρηματίας, πρόεδρος του «Αθήνα 2004».

1969: Βόμβα στην Πιάτσα Φοντάνα του Μιλάνου σκοτώνει 16 και τραυματίζει 90 ανθρώπους. Αρχή της «Στρατηγικής της Έντασης» στην Ιταλία.

1979:Σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κλονίζει την Κολομβία και τον Ισημερινό, σκοτώνοντας 450 άτομα και δημιουργώντας ένα μεγάλο τσουνάμι.

1992: Τσουνάμι χτυπά το νησί Φλόρες στην Ινδονησία και σκοτώνει 3.000 ανθρώπους.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram


Τελευταία Νέα