Σαν σήμερα (20/4) ο Ανδρέας Παπανδρέου φωνάζει το «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» (vid)


Κώστας Παπαδόπουλος

Σαν σήμερα (20/4) ο Ανδρέας Παπανδρέου φωνάζει το «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» (vid)


Σαν σήμερα (20/4) πριν από 31 χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε το αξέχαστο «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» που έμεινε στην ιστορία.

Στις 20 Απριλίου του 1989, σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Περιστέρι, ο κόσμος ήταν ενθουσιασμένος με την ομιλία του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, κατακλύζοντας την περιοχή, κουνώντας το σημαιάκι του ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσε τότε.

Σε αυτή την προεκλογική ομιλία ακούστηκε το περίφημο «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα», που έμελλε να στοιχειώσει για δεκαετίες το κόμμα αλλά και την ελληνική κοινωνία. Το σύνθημα αυτό λέγεται πια κοροϊδευτικά στις μέρες μας, περιγράφοντας, ίσως αρκετά εύστοχα, ακόμα ένα κεφάλαιο που οδήγησε τη χώρα στην σημερινή κρίση.

Η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από το 1981 μέχρι το 1985, ακολούθησε μια «φιλολαϊκή» πολιτική, με αυξήσεις μισθών, κρατικοποιήσεις εταιριών, αυξήσεις και επιδόματα συντάξεων κλπ. Από το 1984, υπουργός οικονομικών ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης.

Μετά την δεύτερη εκλογική νίκη του 1985, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Τα πράγματα αναφορικά με τα οικονομικά δεν πάνε καλά και το ταμείον είναι πολύ μείον. Ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν τότε Υπουργός Οικονομικών, όμως τα «κλειδιά» είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωνσταντίνος Σημίτης. Ακολούθησε μία τριετία μεγάλης λιτότητας, η οποία είχε ονομαστεί «Σταθεροποιητικό πρόγραμμα της οικονομίας».

Οι προεκλογικές υποσχέσεις για συνέχιση της πολιτικής της προηγούμενης τετραετίας, αντικαθίστανται με ένα βαρύ πρόγραμμα λιτότητας. Όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου βλέποντας τη δημοφιλία του ίδιου και του κόμματός του να πέφτουν, το 1988, σχεδόν ένα χρόνο πριν τις εκλογές, αλλάζει ξανά την οικονομική πολιτική του.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας παίρνει και πάλι τα «κλειδιά» Ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα παροχών σε αυτήν προεκλογική περίοδο. Εξού και η φράση που χρησιμοποίησε ο τότε πρωθυπουργός. Το «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» έγινε σύνθημα για το τέλος της τριετούς λιτότητας.

«Κατ’ αρχήν, αυτό το είπε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 1989. Εγώ δεν ήμουν καθόλου στη συγκέντρωση, ήμουν στη Βουλή, περνούσα νομοσχέδιο και δεν είχε καμία σχέση αυτό με τα οικονομικά. Απλά, ο λαός με αγαπούσε, παρότι ήμουν οκτώ χρόνια υπουργός Οικονομικών, γιατί ήξερε ότι διαχειρίζομαι με έντιμο τρόπο τα δημόσια οικονομικά και ότι έδινα μάχες για μια πιο δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων. Φώναζε συνθήματα υπέρ μου στη συγκέντρωση στο Περιστέρι και ο Παπανδρέου ανταπέδωσε με τη φράση αυτή από το μπαλκόνι», έλεγε αρκετά χρόνια μετά σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Τσοβόλας.

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news

Sportime Extras