Σαν Σήμερα 5/6: Ο διαδηλωτής απέναντι στο τανκ

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Ιουνίου 1989, όταν ένας διαδηλωτής έριχνε τον ίδιο του τον εαυτό μπροστά σε ένα τανκ δύο ημέρες μετά την βίαιη καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία Τιεν Αν Μεν.

Σαν Σήμερα 5/6: Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Ιουνίου 1989, όταν ένας διαδηλωτής έριχνε τον ίδιο του τον εαυτό μπροστά σε ένα τανκ δύο ημέρες μετά την βίαιη καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία Τιεν Αν Μεν.

Το περιστατικό συνέβη στη βόρεια πλευρά της πλατείας Τιεν Αν Μεν, που είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες του πλανήτη.

Οι φοιτητές λίγες ώρες νωρίτερα, είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες που επέβαλε στον λαό το καθεστώς που ήταν στην εξουσία.

Ο στρατός βγαίνει στους δρόμους και επικρατεί πραγματικά ένας χαμός, με πυροβολισμούς και σκηνές φρίκης που θα ακολουθήσουν και θα στιγματίσουν για πάντα το καθεστώς της Κίνας, συγκλονίζοντας την ανθρωπότητα.

Χιλιάδες θα συλληφθούν, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών. Ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας κάνει λόγο για 2.400 νεκρούς, ενώ οι επίσημες αρχές αναφέρουν 241.

Σαν Σήμερα 5/6: Στις 5 Ιουνίου και μετά από όλα αυτά που είχαν επικρατήσει, τα άρματα μάχης βρίσκονται ξανά στους δρόμους.

Εκεί ένας διαδηλωτής, βάζει μπροστά το σώμα του, σταματώντας την πορεία τους, χωρίς να τα αφήνει να αλλάξουν πορεία για να τον προσπεράσουν.

Το αποτέλεσμα ήταν το άρμα να  σβήσει τη μηχανή του, με τα υπόλοιπα να ακολουθούν το παράδειγμα του.

Ο διαδηλωτής ανέβηκε πάνω στο όχημα και άρχισε να μιλάει στο πλήρωμα. Αμέσως μετά κατέβηκε και κάθισε πάλι μπροστά τους με αποτέλεσμα να προσπαθούν τα τανκς να αποχωρήσουν και να μην τους το επιτρέπει.

Σύντομα εμφανίστηκαν δύο άντρες με γαλάζια ένδυση οι οποίοι αποτράβηξαν τον διαδηλωτή και εξαφανίστηκαν μαζί του εντός του πλήθους. Μετά την απομάκρυνση του τα άρματα συνέχισαν την πορεία τους. Οι αυτόπτες μάρτυρες δεν είναι βέβαιοι για το ποιοι ήταν αυτοί που τον απομάκρυναν, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως ήταν προσωπικό της κινεζικής κυβέρνησης ή πως ήταν τυχαίοι περαστικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα του συγκεκριμένου ατόμου.