Σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου: Ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα

Συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από τη μέρα που ο εμβληματικός Νοτιοαφρικανός πολιτικός Νέλσον Μαντέλα θα αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών.

Σαν σήμερα στις 5 Δεκεμβρίου του 2013, ο Νέλσον Μαντέλα θα περάσει στην αιωνιότητα αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών, στο σπίτι του πλάι στην οικογένειά του.

Ο Νέλσον Μαντέλα είναι μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του πολιτικού κόσμου για τον 20ο αιώνα. Γνωστός για την πολιτική δράση του στη Νότια Αφρική, την μάχη του κατά του Απαρτχάιντ και ισότητα των πολιτών της χώρας του, ο Μαντέλα αποτελεί ένα σύμβολο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στη Νότια Αφρική. Σπούδασε νομική και το 1944 αποτέλεσε μέλος του Αφρικανικού Κογκρέσου.

Ο Μαντέλα όριζε τον εαυτό του ως Αφρικανό εθνικιστή αλλά και σοσιαλιστή. Από τρίτους θεωρήθηκε μία φιλελεύθερη ανθρωπιστική φιγούρα. Υιοθέτησε στοχαστικές πολιτικές ιδέες από τον Γκάντι και την Ινδία για τα δικαιώματα των πολιτών.

Αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των αυτόχθονων Νοτιοαφρικανών. Το 1952 του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι για την πολιτική του δραστηριότητα.

Ο Μαντέλα δέχτηκε μεγάλο πόλεμο για την μάχη του για ισότητα και ειρήνη στη χώρα του. Το 1960 το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο θα κριθεί παράνομο όπως και ο ίδιος. Σε μία από τις δίκες του για τις δραστηριότητες του ο Νέλσον Μαντέλα υποστήριξε:

«Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα και ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Αυτό που επιθυμώ είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Αλλά αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω.»

Τελικά το 1964 θα φυλακιστεί με ισόβια. Αυτό ωστόσο δεν τον περιόρισε από το να αναδειχθεί εμβληματική φιγούρα του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και σύμβολο κατά του καταπιεσμού.

Θα αποφυλακιστεί το 1990 μετά από 27 χρόνια φυλάκισης. Το 1993 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.  Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1994, θα εκλεγεί πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος Πρόεδρος στην ιστορία της χώρας και υπηρέτησε μέχρι το 1999.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ταλαιπωρήθηκε επανειλημμένα από λοιμώξεις στο αναπνευστικό. Μετά από μία παρατεταμένη λοίμωξη ο θάνατος βρήκε τον Νέλσον Μαντέλα τελικά στις 5 Δεκεμβρίου του 2013 σε ηλικία 95 ετών. Πέθανε στο σπίτι του έχοντας την οικογένειά του στο πλευρό του.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε με μεγάλες τιμές και με δημόσια δαπάνη στις 15 Δεκεμβρίου και το παρόν έδωσαν πάνω από 30 πολιτικοί αρχηγοί κρατών.