27 Σεπτεμβρίου 1905: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει τη θεωρία της σχετικότητας (vids)

Σαν σήμερα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1905 ο Γερμανός φυσικός, Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει μια από τις πιο διάσημες και σημαντικές θεωρίες στην ιστορία της επιστήμης

Σαν σήμερα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1905 ο Γερμανός φυσικός, Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει μια από τις πιο διάσημες και σημαντικές θεωρίες στην ιστορία της επιστήμης.

Αν και μόλις 26 ετών,  ο Αϊνστάιν διατυπώνει  την ειδική θεωρία της σχετικότητας και την περίφημη εξίσωσή του Ε=mc2, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής».

Συγκεκριμένα ο Εβραϊκής καταγωγής επιστήμονας υποστήριξε ότι η ταχύτητα της κίνησης είναι ανεξάρτητη από την κίνηση του πομπού και του δέκτη και σταθερή για δεδομένο μέσο διάδοσης (π.χ. κενό, νερό, γυαλί). Στο τέταρτο έδειξε ότι από αυτό συνάγεται η ισοδυναμία μάζας και ενέργειας, δίνοντας τον διάσημο τύπο {\textstyle E=mc^{2}}{\textstyle E=mc^{2}}.

Τα δύο αυτά άρθρα αποτελούν τον πυρήνα της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας. Από πλευράς φυσικών φαινομένων, η ισοδυναμία μάζας και ενέργειας δηλώνει ότι η μάζα είναι δυνατόν να μετατραπεί σε ενέργεια και το αντίστροφο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της πυρηνικής ενέργειας όπου έχουμε μείωση ή αύξηση μάζας στους πυρήνες των ατόμων και ανάλογη έκλυση ή απορρόφηση ενέργειας από αυτούς μέσω των φαινομένων της πυρηνικής διάσπασης και της πυρηνικής σύντηξης.

Τον Νοέμβριο του 1915, ο Αϊνστάιν παρουσίασε τη γενική θεωρία της σχετικότητας σε μία σειρά διαλέξεων ενώπιον της Πρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η  διάλεξη αυτή προκάλεσε αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο, καθώς ο Αϊνστάιν παρουσίασε μια θεωρία που αντικαθιστούσε την εξήγηση του Ισαάκ Νεύτωνα για τη βαρύτητα. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η βαρύτητα δεν θεωρείται ως το αποτέλεσμα μιας δύναμης, αλλά οφείλεται στην καμπύλωση του χωροχρόνου, η οποία προκαλείται από την περιεχόμενη στον χωρόχρονο μάζα και ενέργεια.

Ο Αϊνστάιν γεννήθηκε στο Ουλμ της Γερμανίας στις 14 Μαρτίου 1879 και πέθανε σε ηλικίοα 76 ετών στο Πρίνστοn των ΗΠΑ στις 18 Απριλίου 1955.

Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1921 για τις υπηρεσίες του στην θεωρητική φυσική και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και όλων των εποχών.

Δείτε παρακάτω βίντεο που εξηγούν τη θεωρία της σχετικότητας του ΑϊνστάινΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Όλες οι ειδήσεις σήμερα από το Sportime

Η ημέρα που ο ανίκητος Καρέλιν… έχασε! (vid)

Εορτολόγιο Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα