ΑΤΖΕΝΤΑ

Τραγωδία Θύρας 7: Η ανείπωτη τραγωδία των 21 νεκρών

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 41 χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία του Ελληνικού αθλητισμού, τη τραγωδία της Θύρας 7.
Τραγωδία Θύρας 7: Η ανείπωτη τραγωδία των 21 νεκρών

Πριν από 41 χρόνια, στις 8 Φεβρουαρίου του 1981 σημειώνεται η τραγωδία της θύρας 7 η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 νέα παιδιά.

Τίποτα δεν προμήνυε το τι θα συνέβαινε εκείνη την ημέρα. Το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΑΕΚ ήταν καθοριστικής σημασίας για το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό να οδεύει για το 2ο συνεχόμενο πρωτάθλημά του και να βρίσκεται στην κορυφή με διαφορά μόλις 2 βαθμών από τη δεύτερη ΑΕΚ.

Το μεσημέρι της Κυριακής κύλησε μαγικά στον Πειραιά. Ο Ολυμπιακός σκόραρε 1 γκολ στο πρώτο ημίχρονο και άλλα 5 στο δεύτερο γράφοντας το 6-0 απέναντι στον βασικό του αντίπαλο στο Πρωτάθλημα.

Ο ενθουσιασμός έχει κατακλύσει τις εξέδρες. Το μεγάλο σκορ αλλά και τα 5 γκολ μέσα στο δεύτερο ημίχρονο (53′, 68′, 75′, 80′, 84′) έχουν φέρει εκστασιασμό στις εξέδρες.

Μέσα στη χαρά του θριάμβου μεγάλο μέρος των οπαδών μεταξύ και αυτών της θύρας 7 αρχίζει να αποχωρεί λίγο πριν το τελικό σφύριγμα του αγώνα. Πολλοί οπαδοί από τη θύρα 7  φεύγουν γρήγορα προσπαθώντας να φτάσουν εγκαίρως στη θύρα 1 όπου βρισκόταν δίπλα στον διάδρομο των αποδυτηρίων για να αποθεώσουν τους νικητές. Το κακό δεν άργησε να συμβεί…

Μπροστά τους βρίσκουν τις πόρτες της θύρας κλειστές (ή ελάχιστα ανοιχτές κατά κάποιους). Κάποιος γλιστράει στα σκαλοπάτια και συμπαρασύρει μαζί του και άλλους. Το σκηνικό που ακολουθεί ανατριχιάζει. Όσοι ακολουθούν δεν μπορούν  να δουν τι γίνεται μπροστά και πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Πολλά άτομα ποδοπατούνται ενώ άλλοι παλεύουν μέσα στον ασφυκτικό συνωστισμό να πάρουν ανάσα. Οι φωνές και τα συνθήματα κάνουν αδύνατο να ακουστούν και να γίνουν αντιληπτές εγκαίρως οι κραυγές αγωνίας τον ανθρώπων που βρίσκονται μπροστά και παλεύουν για την ίδια τους τη ζωή.

τραγωδία θύρας 7

Συνολικά 19 από αυτούς δεν θα τα καταφέρουν και βρίσκουν τραγικό θάνατο στο σημείο. Στη συνέχεια χάνουν τη ζωή τους άλλοι 2 σοβαρά τραυματίες ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό στους 21 νεκρούς.

Η αστυνομία κατάφερε να ξηλώσει ένα τουρνικέ δημιουργώντας μία διέξοδο. Το κακό όμως είχε γίνει. Το «μαγικό» μεσημέρι στον Πειραιά μετατράπηκε μέσα σε δευτερόλεπτα στον μεγαλύτερο εφιάλτη που έχει ζήσει ο Ελληνικός αθλητισμός.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα για την τραγωδία της Θύρας 7. Οι οικογένειες των θυμάτων δεν βρήκαν ποτέ κάποια απάντηση για το τραγικό γεγονός από τη δικαιοσύνη. Το ερώτημα για το τι ακριβώς έγινε και γιατί δεν άνοιξαν ποτέ οι πόρτες της θύρας στοιχειώνει ακόμη την τραγωδία.

Ο Ολυμπιακός και η Θύρα 7 δεν έχουν ξεχάσει του νεκρούς φίλαθλους και τους τιμάνε κάθε χρόνο πραγματοποιώντας μνημόσυνο. Το σύνθημα «Αδέλφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε» ηχεί βροντερά μέσα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης τακτικά στους αγώνες του Ολυμπιακού κρατώντας την μνήμη των θυμάτων ζωντανή.

τραγωδία θύρας 7

Τα θύματα της τραγωδίας της Θύρας 7:

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)

Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)

Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)

Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών – οπαδός της ΑΕΚ)

Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)

Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)

Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)

Νίκος Φίλος (19 ετών)

Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)

Βασίλης Μάχας (20 ετών)

Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)

Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)

Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)

Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)

Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)

Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)

Κώστας Μπίλας (28 ετών)

Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)

Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)

Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)

Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τραγωδία Θύρας 7: Η ανείπωτη τραγωδία των 21 νεκρών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις