EXTRATIME

Δεν μπορείς να τη φτιάξεις όπως θες – Υπάρχει νόμος που ορίζει τι είναι η αυθεντική πίτσα Ναπολιτάνα!

Η αυθεντική πίτσα Ναπολιτάνα ακολουθεί αυστηρούς κανόνες που έχουν θεσπιστεί από τον ιταλικό νόμο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν μπορείς να τη φτιάξεις όπως θες – Υπάρχει νόμος που ορίζει τι είναι η αυθεντική πίτσα Ναπολιτάνα!

Η πίτσα Ναπολιτάνα δεν είναι απλώς ένα φαγητό. Είναι μια παράδοση, μια ιεροτελεστία, ένας ζωντανός θρύλος της ιταλικής γαστρονομίας. Και για να διατηρηθεί αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο, η Ιταλία φρόντισε να τη θωρακίσει με έναν αυστηρό νόμο που καθορίζει με ακρίβεια τα υλικά, τη διαδικασία και ακόμα και τη μέθοδο ψησίματος. Δεν μπορείς απλώς να φτιάξεις μια πίτσα και να την ονομάσεις Ναπολιτάνα. Πρέπει να τηρήσεις συγκεκριμένους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιταλία, αναγνωρίζοντας την ως Προστατευόμενη Εγγυημένη Παραδοσιακή Συνταγή (TSG).

Η αυθεντική πίτσα Ναπολιτάνα μπορεί να έχει μόνο δύο εκδοχές: Μαρινάρα και Μαργαρίτα. Η Μαρινάρα περιέχει ντομάτα, ελαιόλαδο, ρίγανη και σκόρδο. Η Μαργαρίτα έχει ντομάτα, μοτσαρέλα, βασιλικό και ελαιόλαδο. Οποιαδήποτε παραλλαγή με πρόσθετα υλικά δεν θεωρείται Ναπολιτάνα. Και δεν είναι μόνο τα υλικά που έχουν σημασία, αλλά και η προέλευσή τους. Η ντομάτα πρέπει να είναι από την περιοχή του Βεζούβιου, η μοτσαρέλα από γάλα βουβάλας Καμπανίας και το αλεύρι τύπου 00, το οποίο δίνει την τέλεια υφή στη ζύμη.

Η διαδικασία είναι εξίσου αυστηρή. Η ζύμη πρέπει να ζυμώνεται αποκλειστικά με το χέρι, χωρίς τη χρήση μηχανών. Η πίτσα πρέπει να έχει διάμετρο που δεν ξεπερνά τα 35 εκατοστά και η μέση της δεν μπορεί να είναι παχύτερη από 0,4 εκατοστά. Το ψήσιμο γίνεται σε ξυλόφουρνο, σε θερμοκρασία 485°C, και δεν μπορεί να διαρκεί περισσότερο από 90 δευτερόλεπτα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί η χαρακτηριστική ελαφρώς καμένη κρούστα και η αέρινη υφή της ζύμης.

Η αυθεντική Ναπολιτάνα δεν είναι μια απλή πίτσα. Είναι μια τέχνη που περνάει από γενιά σε γενιά και προστατεύεται με αυστηρό πλαίσιο, ώστε να μην αλλοιωθεί από τη βιομηχανία του fast food. Για όσους θέλουν να τη φτιάξουν ή να τη σερβίρουν, πρέπει να ακολουθήσουν τα πρότυπα που θεσπίστηκαν από την Associazione Verace Pizza Napoletana, την ένωση που διασφαλίζει ότι η πίτσα που φτάνει στο πιάτο είναι η ίδια με εκείνη που δημιουργήθηκε στους δρόμους της Νάπολης πριν από αιώνες.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Το παράξενο στοίχημα ενός οπαδού της Γιουνάιτεντ με το κούρεμα έφτασε μέχρι τον Ρούνεϊ και προκάλεσε χαμό στα social

ExtraTime
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία
Κοινωνία: Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Επεξεργασμένες μορφές εντόμων ήδη φτάνουν στο πιάτο ανυποψίαστων πολιτών - Η Κομισιόν στηρίζει σθεναρά την αποκρουστική διατροφική ατζέντα

Κοινωνία
ExtraTime: Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Η καθημερινότητα σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών στη Σεούλ μέσα από ένα βίντεο

ExtraTime
ExtraTime: Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Καταγγελίες μαθητών στο 3ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου ότι τους ζητήθηκε να σκάβουν στο προαύλιο για να διορθώνονται απουσίες χωρίς επίσημη επιβεβαίωση μέχρι στιγμής

ExtraTime