EXTRATIME

Έγραψε μουσική για ορφανά κορίτσια, έπαιξε για αυτοκράτορες, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και πέθανε φτωχός σε ξένο υπόγειο

Δεν μπορούσε να φυσήξει. Κι όμως, έγραψε τη μουσική που ακούγεται μέχρι σήμερα. Ο Βιβάλντι δίδαξε ορφανά κορίτσια, έπαιξε για αυτοκράτορες και πέθανε χωρίς τίποτα δικό του.
Έγραψε μουσική για ορφανά κορίτσια, έπαιξε για αυτοκράτορες, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και πέθανε φτωχός σε ξένο υπόγειο

Δεν μπορούσε να αναπνεύσει καλά. Από παιδί, ένιωθε το στήθος του να κλείνει. Οι γιατροί της εποχής το έλεγαν “στενότητα στο στήθος”, πιθανόν μια μορφή άσθματος. Τον βάφτισαν στα γρήγορα, στο ίδιο του το σπίτι, γιατί όλοι πίστευαν πως δεν θα ζήσει. Κι όμως, έζησε. Και γέμισε την Ευρώπη με μουσική που δεν θα πεθάνει ποτέ.

Ήταν ιερέας, αλλά δεν τελούσε λειτουργίες. Ήταν κοκκινομάλλης, και γι’ αυτό τον φώναζαν “ο Κόκκινος Παπάς”. Ο Αντόνιο Βιβάλντι γεννήθηκε στη Βενετία το 1678, γιος ενός βιολιστή που τον έμαθε από νωρίς να παίζει και να συνθέτει. Δεν μπορούσε να φυσήξει σε πνευστά όργανα λόγω του αναπνευστικού προβλήματος, αλλά με το βιολί έκανε πράγματα που ακόμα και σήμερα θεωρούνται ακατόρθωτα.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στο Ospedale della Pietà, ένα ορφανοτροφείο για κορίτσια. Εκεί δίδασκε βιολί, συνέθετε, και διηύθυνε ορχήστρες φτιαγμένες από εγκαταλελειμμένες ψυχές. Κορίτσια χωρίς οικογένεια, χωρίς σπίτι, χωρίς μέλλον. Μέχρι που ήρθε ο Βιβάλντι και τους έγραψε κοντσέρτα, άριες, λειτουργίες και ύμνους. Τα έκανε πρωταγωνίστριες, μπροστά στα μάτια της Ευρώπης.

Ήταν βιρτουόζος, συνθέτης, δάσκαλος και επιχειρηματίας της όπερας. Έγραφε κοντσέρτα κατά παραγγελία, έπαιζε μπροστά σε πάπες και αυτοκράτορες, έγραφε έργα για βασιλικούς γάμους. Όταν γνώρισε τον αυτοκράτορα Κάρολο ΣΤ΄, λένε πως του μίλησε περισσότερο απ’ ό,τι στους υπουργούς του. Τον τίμησε, του έδωσε παράσημο, του άνοιξε τον δρόμο προς τη Βιέννη.

Και τότε όλα κατέρρευσαν.

Ο Κάρολος ΣΤ΄ πέθανε λίγο μετά την άφιξη του Βιβάλντι στη Βιέννη. Δεν υπήρχε πια προστασία, ούτε εισόδημα. Ο μεγάλος συνθέτης των “Τεσσάρων Εποχών”, του “Gloria” και του “Stabat Mater” κατέληξε να πουλάει τα χειρόγραφά του για λίγα νομίσματα. Πέθανε μόνος, χωρίς μουσική, σε ένα ξένο υπόγειο στις 28 Ιουλίου 1741. Η κηδεία του κόστισε μόλις 19 φιορίνια και 45 κρόιτσερ. Κανείς δεν έπαιξε τίποτα.

Τον ξέχασαν.

Η μουσική του χάθηκε για σχεδόν 200 χρόνια. Τον 20ό αιώνα, μέσα σε μοναστήρια και ιδιωτικές συλλογές, ανακαλύφθηκαν ξανά χειρόγραφα, κοντσέρτα, ορατόρια και όπερες. Ξαφνικά, ο άνθρωπος που έγραφε για ορφανά κορίτσια και αυτοκράτορες ξαναγεννήθηκε. Η δόξα ήρθε αργά, σχεδόν ντροπιαστικά αργά. Αλλά ήρθε.

Σήμερα, η μουσική του Αντόνιο Βιβάλντι παίζεται σε όλο τον κόσμο. Όχι επειδή είναι μόδα. Αλλά γιατί, με μια αναπνοή που δεν έβγαινε καλά, έγραψε ανάσες για όλους.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 23 Ιουνίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 23 Ιουνίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 23 Ιουνίου!

Μεταδόσεις
Ποδόσφαιρο: Ιβάν Σαββίδης: Τα νέα προβλήματα του αφεντικού του ΠΑΟΚ

Ιβάν Σαββίδης: Τα νέα προβλήματα του αφεντικού του ΠΑΟΚ

Η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στον επιχειρηματικό χάρτη της Ελλάδας φέρνει νέο κύκλο έντασης, με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τον ΟΛΘ και τον Βόλο στο επίκεντρο.

Ποδόσφαιρο
ExtraTime: Ο μαθηματικός που την Πρωταπριλιά είπε πως λύθηκε το δυσκολότερο πρόβλημα της ιστορίας. Τον πίστεψαν όλοι, ακόμα και οι μυστικές υπηρεσίες που ανησύχησαν

Ο μαθηματικός που την Πρωταπριλιά είπε πως λύθηκε το δυσκολότερο πρόβλημα της ιστορίας. Τον πίστεψαν όλοι, ακόμα και οι μυστικές υπηρεσίες που ανησύχησαν

Ο πιο διάσημος μαθηματικός της εποχής έγραψε πως λύθηκε η Υπόθεση Riemann. Ήταν Πρωταπριλιά

ExtraTime
ExtraTime: Τον έλεγαν Δαίμονα του Έκτου Ουρανού. Έσφαξε καλόγερους, γυναίκες και παιδιά για να ενώσει την Ιαπωνία

Τον έλεγαν Δαίμονα του Έκτου Ουρανού. Έσφαξε καλόγερους, γυναίκες και παιδιά για να ενώσει την Ιαπωνία

Τον φώναζαν Δαίμονα του Έκτου Ουρανού. Σκότωνε τα πάντα στο πέρασμά του. Και έμεινε στην ιστορία ως ο πιο αδυσώπητος ηγέτης της Ιαπωνίας.

ExtraTime
ExtraTime: Με το μαχαίρι που έσφαζε γουρούνια έκανε την πρώτη καισαρική και έσωσε τη γυναίκα και το παιδί του

Με το μαχαίρι που έσφαζε γουρούνια έκανε την πρώτη καισαρική και έσωσε τη γυναίκα και το παιδί του

Έκοψε τη γυναίκα του με το μαχαίρι που έσφαζε ζώα για να της σώσει τη ζωή. Ήταν η πρώτη επιτυχημένη καισαρική.

ExtraTime
ExtraTime: Πώς ήταν τα κρεβάτια των αρχαίων Ελλήνων; Είχαν στρώματα όπως έχουμε εμείς σήμερα;

Πώς ήταν τα κρεβάτια των αρχαίων Ελλήνων; Είχαν στρώματα όπως έχουμε εμείς σήμερα;

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν κρεβάτια όπως εμείς. Από άχυρο και μαλλί μέχρι ξύλινες κλίνες με ελεφαντόδοντο, το κρεβάτι τους αποκάλυπτε την κοινωνική τους θέση.

ExtraTime
ExtraTime: Η γυναίκα που έγινε διάσημη επειδή ήταν διάσημη. Και όλοι ήθελαν να της μοιάσουν.

Η γυναίκα που έγινε διάσημη επειδή ήταν διάσημη. Και όλοι ήθελαν να της μοιάσουν.

Γεννήθηκε σε αυτοκρατορία, πέθανε στα 99 στο Λος Άντζελες. Παντρεύτηκε 9 φορές και έγινε μύθος χωρίς να το προσπαθήσει ποτέ.

ExtraTime
ExtraTime: Το πιο περίεργο υγρό στον κόσμο. Δεν κολλάει πουθενά, δεν έχει αντίσταση, και μοιάζει με κάτι από άλλο σύμπαν.

Το πιο περίεργο υγρό στον κόσμο. Δεν κολλάει πουθενά, δεν έχει αντίσταση, και μοιάζει με κάτι από άλλο σύμπαν.

Ένα υγρό που σκαρφαλώνει στα τοιχώματα, περνά μέσα από στενές σχισμές και δεν σταματά ποτέ.

ExtraTime
ExtraTime: Περικύκλωσαν 19 νοσοκομεία της Αθήνας και συνέλαβαν ανάπηρους. Εκτέλεσαν 283 από αυτούς.

Περικύκλωσαν 19 νοσοκομεία της Αθήνας και συνέλαβαν ανάπηρους. Εκτέλεσαν 283 από αυτούς.

Ήταν ήρωες του πολέμου. Επέζησαν της Αλβανίας, αλλά τους εκτέλεσαν στην Κατοχή. 283 ανάπηροι του ’40 δολοφονήθηκαν από συνεργάτες των Ναζί, μέσα από τα νοσοκομεία της Αθήνας.

ExtraTime