Έγραψε στους Ναζί 27 ψεύτικες αναφορές από 27 ανύπαρκτους κατασκόπους. Και τον πίστεψαν.
Χωρίς καμία στρατιωτική εκπαίδευση, ένας Ισπανός δημιούργησε 27 φανταστικούς κατασκόπους και κορόιδεψε τους Ναζί.
Την ώρα που η Ευρώπη καιγόταν από τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Ισπανός χωρίς πολεμική εμπειρία, χωρίς πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα, χωρίς καν… πράκτορες, κατάφερε να μπει στο κέντρο της ναζιστικής αντικατασκοπείας και να την κάνει να πιστεύει κάθε λέξη που έβγαινε από το κεφάλι του. Ονομαζόταν Χουάν Πουχόλ Γκαρθία. Οι Βρετανοί θα του έδιναν το κωδικό όνομα «Γκαρμπό». Οι Ναζί τον θεωρούσαν τον κορυφαίο τους κατάσκοπο στο Λονδίνο. Μα δεν είχε πάει καν ποτέ.
Ο Πουχόλ αποφάσισε μόνος του ότι έπρεπε να πολεμήσει τον φασισμό. Αλλά η Βρετανία δεν ήθελε έναν ερασιτέχνη κατάσκοπο από τη Βαρκελώνη. Έτσι, ο ίδιος προσποιήθηκε ότι ήταν φιλοναζιστής και προσέγγισε την Abwehr, τη ναζιστική υπηρεσία πληροφοριών, λέγοντάς τους ότι ήθελε να κατασκοπεύσει για λογαριασμό τους. Εκείνοι τον πίστεψαν. Του ζήτησαν να πάει στο Λονδίνο. Αντί για την Αγγλία, πήγε… στη Λισαβόνα. Και ξεκίνησε την πιο ευφάνταστη επιχείρηση παραπλάνησης στην ιστορία της σύγχρονης κατασκοπείας.
Από ένα μικρό διαμέρισμα στην Πορτογαλία, ο Πουχόλ κατασκεύασε ένα πλήρες δίκτυο 27 πρακτόρων. Όλοι φανταστικοί. Άλλος ήταν Σκωτσέζος σοφέρ, άλλος Ιρλανδός φοιτητής, άλλος ναυτικός στο Λίβερπουλ. Έστελνε λεπτομερέστατες αναφορές με το ταχυδρομείο στη Γερμανία, γεμάτες ονόματα, διευθύνσεις, κουτσομπολιά, και στρατιωτικές λεπτομέρειες — οι περισσότερες ψεύτικες, αλλά πειστικές. Κάποιες είχαν μέσα και λίγη αλήθεια, έτσι ώστε να διατηρεί την εμπιστοσύνη τους. Και το κατάφερε.
Μέχρι το 1942, η Βρετανία κατάλαβε τι κάνει και τον στρατολόγησε επίσημα. Έγινε διπλός πράκτορας. Κι όταν πλησίαζε η Απόβαση στη Νορμανδία, του ανέθεσαν το πιο κρίσιμο έργο της ζωής του: να πείσει τους Ναζί ότι η πραγματική απόβαση θα γίνει στο Καλαί και ότι η Νορμανδία είναι αντιπερισπασμός. Τα κατάφερε. Οι Ναζί κράτησαν τα στρατεύματά τους μακριά από τη Νορμανδία επί εβδομάδες. Ήταν μια από τις πιο καίριες απάτες στην ιστορία του πολέμου.
Μετά τον πόλεμο, ο Πουχόλ φοβήθηκε αντίποινα. Ζήτησε από τη βρετανική αντικατασκοπεία να διαδώσει ότι πέθανε από ελονοσία. Ήταν ψέμα. Εγκαταστάθηκε κρυφά στη Βενεζουέλα, άφησε μουστάκι και γυαλιά, άνοιξε ένα κατάστημα και χάθηκε από τον κόσμο. Μέχρι που το 1984 ένας συγγραφέας, ο Nigel West, κατάλαβε την αλήθεια. Ο άνθρωπος που είχε εξαπατήσει το Τρίτο Ράιχ, που είχε γράψει χιλιάδες λέξεις παραπληροφόρησης, βγήκε από την αφάνεια. Και έλαβε τιμές από τις χώρες που είχε σώσει με τη φαντασία του.