Ένας από τους πιο διάσημους επιστήμονες όλων των εποχών είπε ότι ο κόσμος, όπως τον ξέρουμε, θα τελειώσει το 2060.
Ο πιο διάσημος επιστήμονας στην Ιστορία έγραψε ότι το 2060 θα τελειώσει ο κόσμος όπως τον ξέρουμε. Δεν μιλούσε για καταστροφή, αλλά για θεϊκή αλλαγή.
Τον ξέρουμε για τον νόμο της βαρύτητας. Τον διδάσκουν στα σχολεία σαν τον άνθρωπο που άλλαξε για πάντα την επιστήμη. Αλλά λίγοι ξέρουν ότι ο Ισαάκ Νεύτων πέρασε περισσότερα χρόνια από τη ζωή του διαβάζοντας τη Βίβλο και μελετώντας αποκρυφιστικά χειρόγραφα, παρά γράφοντας εξισώσεις. Μέσα σε αυτές τις σιωπηλές αναζητήσεις του, κρύβεται μια ημερομηνία. Το 2060. Και δίπλα της, η φράση: «τότε θα τελειώσει ο κόσμος όπως τον ξέρουμε».
Ο Νεύτων δεν πίστευε στην καταστροφή με φωτιές και σεισμούς. Το δικό του “τέλος του κόσμου” δεν ήταν Αποκάλυψη. Ήταν μια μετάβαση. Μια στιγμή στην οποία, όπως έγραφε, «θα τελειώσει το παλαιό σύστημα και θα αρχίσει μια εποχή θεϊκής ειρήνης και αλήθειας». Το έτος 2060 δεν το έβγαλε από το μυαλό του. Το υπολόγισε. Χρησιμοποίησε χρονολογικά στοιχεία από το βιβλίο του Δανιήλ και την Αποκάλυψη του Ιωάννη, όπως ένας μαθηματικός λύνει ένα πρόβλημα.
Τα χειρόγραφα όπου έγραψε αυτές τις απόψεις δεν τα έδωσε ποτέ για δημοσίευση. Ήξερε ότι δεν θα γίνονταν αποδεκτά. Για δεκαετίες μετά τον θάνατό του το 1727, οι σημειώσεις αυτές θεωρήθηκαν ακατάλληλες. Όταν τελικά βγήκαν στο φως το 1936, σε δημοπρασία του οίκου Σόουθμπι, αποκάλυψαν έναν δεύτερο Νεύτωνα — έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να ερμηνεύσει όχι τον κόσμο της ύλης, αλλά τον κόσμο της πίστης.
Το 2060, έλεγε, δεν θα είναι η συντέλεια. Θα είναι το τέλος ενός κύκλου. Το τέλος της σύγχυσης. Το τέλος του ανθρώπινου ελέγχου. Κι έπειτα, ένα νέο ξεκίνημα — θεόπνευστο. Πίστευε ότι ο Θεός έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την ανθρωπότητα, και ότι η Ιστορία λειτουργεί με αρχή, μέση και τέλος, όπως μια μεγάλη εξίσωση που κάποια στιγμή λύνεται.
Ο Νεύτων δεν ήθελε να τον δουν σαν προφήτη. Το έγραφε ξεκάθαρα: «Δεν ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω με σιγουριά. Απλώς αποφεύγω τις αυθαίρετες υποθέσεις και εξετάζω τι προκύπτει από την Αγία Γραφή.» Κι όμως, από έναν άνθρωπο που απέδειξε τους νόμους του Σύμπαντος, ακόμα και μια απλή εικασία ακούγεται σαν ψίθυρος από το μέλλον.