Ένας χιμπατζής, κυριολεκτικά χιμπατζής, έπαιξε στο χρηματιστήριο και τα πήγε πολύ καλύτερα από χιλιάδες επαγγελματίες χρηματιστές
Μια χιμπατζής νίκησε χιλιάδες χρηματιστές στο παιχνίδι του χρηματιστηρίου. Με μόνα όπλα της έναν πίνακα, κάτι βελάκια και καθόλου άγχος.
Το 1999, την εποχή της μεγάλης φούσκας του dot-com, οι χρηματιστές στις ΗΠΑ αγωνίζονταν να προβλέψουν ποια τεχνολογική μετοχή θα εκτοξευτεί. Ανάμεσά τους, εντελώς αθόρυβα, μπήκε στο παιχνίδι και μια απρόσμενη παίκτρια: μια θηλυκή χιμπατζής ονόματι Raven. Δεν είχε MBA, ούτε χαρτοφυλάκιο, ούτε laptop. Είχε μόνο έναν πίνακα με ονόματα εταιρειών και μερικά βελάκια.
Η Raven συμμετείχε σε ένα πείραμα που είχε διοργανώσει το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό Financial Digest. Ο στόχος ήταν απλός: να δοκιμάσουν τη θεωρία ότι οι τυχαίες επιλογές μετοχών μπορεί να αποδώσουν εξίσου καλά ή και καλύτερα από τις αναλύσεις επαγγελματιών. Έτσι, κολλούσαν τα ονόματα εταιρειών σε έναν πίνακα και άφηναν τη χιμπατζή να ρίξει τα βελάκια της. Κάθε βολή και μια επένδυση.
Στο τέλος του έτους, όταν μετρήθηκαν οι αποδόσεις όλων των συμμετεχόντων, η Raven κατετάγη 22η ανάμεσα σε πάνω από 6.000 χρηματιστές και διαχειριστές κεφαλαίων. Το τυχαίο χαρτοφυλάκιό της είχε αποφέρει μεγαλύτερες αποδόσεις από την πλειοψηφία των ανθρώπινων “ειδικών”.
Η ιστορία της Raven έγινε σύμβολο. Όχι μόνο για το χιούμορ της υπόθεσης, αλλά και για το βαθύτερο νόημα: ότι οι αγορές δεν ελέγχονται τόσο εύκολα όσο νομίζουμε, ότι πολλές “σοβαρές” αναλύσεις μπορεί να είναι απλώς τυχαία σωστές, και ότι καμιά φορά ένας πίθηκος με βελάκια είναι πιο σοφός από τη Wall Street.
Δεν έγινε επενδυτικός σύμβουλος, ούτε απέκτησε hedge fund. Αλλά η Raven κέρδισε τη θέση της στην ιστορία του χρηματιστηρίου — ως ο πιο… ζωώδης θρίαμβος ενάντια στον χρηματοοικονομικό καθωσπρεπισμό.