Ένας τηλεθεατής κατάλαβε το κόλπο που έκανε το κανάλι για να έχει πιο ενδιαφέρον το πρωτάθλημα
Τα τιτιβίσματα που στόλιζαν τις μεταδόσεις γκολφ αποδείχθηκαν ψεύτικα.
Σε μια εποχή που η τηλεόραση επιδιώκει να κρατά τον θεατή καθηλωμένο, ακόμα και οι πιο ήσυχες στιγμές ενός αθλήματος μπορούν να μετατραπούν σε αφορμή για δημιουργικές παρεμβάσεις. Στις μεταδόσεις γκολφ, όπου ο ρυθμός είναι αργός, τα διαλείμματα συχνά είναι γεμάτα με ήχους της φύσης: ελαφρύ αεράκι, πουλιά που κελαηδούν, ήχοι από δέντρα. Όμως κάποια στιγμή, μια λεπτομέρεια διέφυγε της προσοχής των τεχνικών – όχι όμως και ενός παρατηρητικού τηλεθεατή.
Το δίκτυο CBS, το οποίο μεταδίδει επί χρόνια αγώνες γκολφ στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνήθιζε να ενισχύει τις ζωντανές του μεταδόσεις με προ-ηχογραφημένα φυσικά ηχητικά. Ο στόχος ήταν απλός: να καλυφθούν τα κενά ανάμεσα στις χτυπήματα της μπάλας, να ενισχυθεί η ηρεμία και η οικειότητα του σκηνικού. Οι τηλεθεατές άκουγαν τιτιβίσματα που έμοιαζαν τόσο φυσικά, που κανείς δεν φανταζόταν πως δεν προέρχονταν από το ίδιο το γήπεδο.
Ώσπου μια μέρα, ένας θεατής που γνώριζε από ορνιθολογία, παρατήρησε ότι τα κελαηδίσματα που ακούγονταν κατά τη διάρκεια του PGA Championship στην πολιτεία του Κεντάκι, ανήκαν σε είδη που δεν υπήρχαν καθόλου στην περιοχή. Ήταν σαν να ακούς τον ήχο ενός εξωτικού τροπικού πουλιού σε ένα αμερικανικό δρυοδάσος. Ο θεατής ενημέρωσε τους υπεύθυνους και σύντομα το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτοντας μια πρακτική που μέχρι τότε παρέμενε μυστική.
Το CBS αναγκάστηκε να παραδεχτεί την τεχνική του. Οι ήχοι που ακούγονταν δεν ήταν πάντα ζωντανοί. Ήταν αποτέλεσμα ηχογραφημένων αρχείων που χρησιμοποιούνταν για να δημιουργούν μια πιο “φυσική” ατμόσφαιρα. Ήταν ένα είδος ηχητικής σκηνοθεσίας, χωρίς πρόθεση εξαπάτησης, αλλά με στόχο την αισθητική εμπειρία. Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε μεικτές αντιδράσεις: άλλοι γέλασαν με την εφευρετικότητα, άλλοι ένιωσαν πως η τηλεοπτική αυθεντικότητα είχε τρωθεί.
Η υπόθεση θυμίζει πόσο προσεκτικά παρακολουθούν οι τηλεθεατές και πόσο εύκολα μπορεί μια λεπτομέρεια να αποκαλύψει ένα ολόκληρο σκηνικό πίσω από τις κάμερες. Πολλοί δεν γνώριζαν ότι τέτοιες πρακτικές υπήρχαν, αλλά μετά από αυτό το περιστατικό, τα κανάλια έγιναν πιο επιφυλακτικά. Παρ’ όλα αυτά, η χρήση ήχων δεν σταμάτησε. Απλώς έγινε πιο προσεγμένη, με γνώση του περιβάλλοντος και μεγαλύτερη ακρίβεια στην επιλογή. Γιατί ο θεατής μπορεί να μη βλέπει τι γίνεται πίσω από τις κάμερες, αλλά μπορεί να ακούει καλύτερα απ’ όσο νομίζουμε.