EXTRATIME

Ένας βράχος στη μέση του τίποτα. Μα μέσα του υπάρχουν μυστικά 24.000 ετών που κανείς δεν κατάλαβε ποτέ

Μέσα σε έναν βράχο στη στέπα, κρύβονται σπηλιές με πετρογλυφικά από τον Παλαιολιθικό.
Ένας βράχος στη μέση του τίποτα. Μα μέσα του υπάρχουν μυστικά 24.000 ετών που κανείς δεν κατάλαβε ποτέ

Στη μέση μιας άνυδρης ουκρανικής στέπας, δίπλα σε έναν ποταμό με το παράξενο όνομα «Μολότσνα», δηλαδή «ποτάμι από γάλα», υψώνεται κάτι που μοιάζει με χωμάτινο ύψωμα. Αν όμως πλησιάσεις, καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται για χώμα, αλλά για τεράστιους όγκους ψαμμίτη που μοιάζουν να έχουν πεταχτεί τυχαία από κάποιον γίγαντα. Οι ντόπιοι το λένε «Καμιανά Μοχίλα» — Πέτρινος Τάφος. Μα το όνομα ξεγελά. Δεν είναι τάφος. Είναι κάτι πολύ πιο παράξενο.

Οι πρώτοι που τόλμησαν να μπουν στις ρωγμές και τα ανοίγματα της Μοχίλα βρήκαν κάτι που δεν είχαν ξαναδεί: τοίχους γεμάτους από ζωγραφιές. Χιλιάδες. Όχι μία ή δύο. Όχι μόνο εξωτερικά, αλλά κρυμμένες βαθιά μέσα σε σπηλιές και χαραμάδες. Μερικές εικόνες δείχνουν θηράματα, κάποιες φίδια με αγριεμένα μάτια. Σε άλλες απεικονίζονται ζώα με χαυλιόδοντες. Μαμούθ, ίσως. Αν είναι όντως μαμούθ, τότε αυτές οι χαράξεις είναι 24.000 ετών.

Μα το πιο περίεργο δεν είναι η ηλικία. Είναι ότι δεν έζησε ποτέ κανείς εκεί. Ολόκληρος ο χώρος ήταν πάντα έρημος. Καμία εγκατάσταση, καμία φωτιά, καμία στέγη. Μόνο πέτρες και σιωπή. Όσοι μελέτησαν τον χώρο συμφωνούν σε κάτι: οι άνθρωποι έρχονταν από μακριά για να κάνουν τελετές. Να χαράξουν κάτι πάνω στην πέτρα. Ίσως για να προστατευτούν. Ίσως για να θυσιάσουν.

Ορισμένοι αρχαιολόγοι επιμένουν ότι οι μορφές ήταν απλές: κυκλάκια, ζώα, ιχνηλασίες. Μα υπήρξαν κι άλλοι που είδαν εκεί γραφή. Όχι απλώς γραφή, αλλά σφηνοειδή, σαν της Σουμερίας. Πριν τη Σουμερία. Ένας εξ αυτών, ο Κιφίσιν, συγκρούστηκε δημόσια με όλη την επιστημονική κοινότητα. Του είπαν ότι λέει ανοησίες. Ότι τα σημάδια είναι χαρακιές δίχως νόημα. Αλλά εκείνος επέμενε. Είχε δει μια γλώσσα. Μια ξεχασμένη προσευχή από τον πρώτο κυνηγό που φοβήθηκε το σκοτάδι του σπηλαίου.

Σήμερα, πολλοί από τους βράχους έχουν υποχωρήσει. Κάποιοι θρυμματίστηκαν. Άλλοι καλύφθηκαν με άμμο ή καταστράφηκαν από τη βροχή. Κι όμως, τα περισσότερα σχέδια βρίσκονται ακόμα εκεί μέσα. Δεν προστατεύονται. Δεν είναι κρυμμένα σε μουσείο. Είναι ανοιχτά. Όποιος θελήσει να μπει, μπορεί. Αρκεί να σκύψει αρκετά χαμηλά και να μη φοβάται το σκοτάδι.

Κανείς δεν ξέρει γιατί οι αρχαίοι χάραζαν μόνο μέσα στις ρωγμές. Κανείς δεν ξέρει γιατί οι μορφές είναι τόσες πολλές. Και κανείς δεν έχει αποκρυπτογραφήσει τι λένε. Η Μοχίλα παραμένει βουβή. Εκτός από τα σημάδια που άφησαν εκείνοι που την είδαν πρώτη. Ίσως ήταν κυνηγοί. Ίσως ιερείς. Ίσως απλώς άνθρωποι που δεν ήθελαν να ξεχαστούν. Δεν έχουμε λέξεις να το περιγράψουμε. Όπως δεν είχαμε λέξεις όταν το έγραψαν εκείνοι.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Ο σπουδαίος Bruce Springsteen κλείνει τα 76 του χρόνια

Ο σπουδαίος Bruce Springsteen κλείνει τα 76 του χρόνια

Το «Αφεντικό» λειτούργησε σε αυτή τη δουλειά με τους δικούς του κανόνες, σαν αληθινός καλλιτέχνης.

ExtraTime
Κοινωνία: Συντάξεις Οκτωβρίου: Ξεκινούν οι πληρωμές – Πότε θα δείτε τα χρήματα!

Συντάξεις Οκτωβρίου: Ξεκινούν οι πληρωμές – Πότε θα δείτε τα χρήματα!

Ήρθε η ώρα για τις συντάξεις του Οκτωβρίου!

Κοινωνία
ExtraTime: Σίγκμουντ Φρόυντ: Το μόνο ερώτημα που δεν κατάφερε να απαντήσει

Σίγκμουντ Φρόυντ: Το μόνο ερώτημα που δεν κατάφερε να απαντήσει

Εκεί που ο «γκουρού» της ψυχανάλυσης σήκωσε τα χέρια ψηλά!

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί ο Σίγκμουντ Φρόυντ διάλεξε να αναπαυθεί μέσα σε μια ελληνική υδρία με τον Διόνυσο

Γιατί ο Σίγκμουντ Φρόυντ διάλεξε να αναπαυθεί μέσα σε μια ελληνική υδρία με τον Διόνυσο

Ο Φρόυντ αναπαύεται μέσα σε ελληνική υδρία του 4ου αιώνα π.Χ., ένα αγγείο που έγινε το πιο αινιγματικό μνημείο της ζωής του.

ExtraTime
ExtraTime: Πως έγραψε ο Κώστας Τουρνάς το «Ο Αχιλλέας απ’ το Κάιρο»

Πως έγραψε ο Κώστας Τουρνάς το «Ο Αχιλλέας απ’ το Κάιρο»

Ποιος γνωστός καλλιτέχνης του έδωσε την αφορμή να δημιουργήσει το «μπροστάρικο» τραγούδι του.

ExtraTime
ExtraTime: Πως ανακάλυψαν τον πλανήτη Ποσειδώνα σαν σήμερα πριν από 179 χρόνια

Πως ανακάλυψαν τον πλανήτη Ποσειδώνα σαν σήμερα πριν από 179 χρόνια

Σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου 2025, συμπληρώνονται 179 χρόνια. Ο Ποσειδώνας συνεχίζει να τρέχει την αργή του τροχιά, τόσο μακριά που μια χρονιά του κρατάει 165 δικά μας χρόνια. 

ExtraTime
ExtraTime: Τουρίστες δέρνουν ελάφια στην Ιαπωνία και προκαλούν αντιδράσεις

Τουρίστες δέρνουν ελάφια στην Ιαπωνία και προκαλούν αντιδράσεις

Στη Νάρα της Ιαπωνίας, εικόνες κακοποίησης ελαφιών άναψαν φωτιές. Η πόλη θεσπίζει αυστηρούς κανόνες από την άνοιξη του 2025 με πρόστιμα και απέλαση για τους υπαίτιους.

ExtraTime
ExtraTime: Σπορτ Μπίλυ ο ήρωας που έφερε το fair play στα παιδικά μας χρόνια

Σπορτ Μπίλυ ο ήρωας που έφερε το fair play στα παιδικά μας χρόνια

Ο Σπορτ Μπίλυ ήταν το παιδικό καρτούν που δίδαξε το fair play και έγινε μασκότ της FIFA αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στη γενιά των 80s στην Ελλάδα

ExtraTime
Μεταδόσεις: Άρης – Μαρκό: Το κανάλι που θα δείτε τον αγώνα!

Άρης – Μαρκό: Το κανάλι που θα δείτε τον αγώνα!

Πού θα δείτε το Άρης – Μαρκό!

Μεταδόσεις